Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Európska olympijská elita v Šamoríne, cena Laurel pre Máriu Mračnovú

Na snímke bývalá olympionička a atlétka Mária Mračnová Foto: TASR - Jakub Kotian

Pred piatkovou časťou seminára je naplánované aj zasadnutie výkonného výboru EOV.

Šamorín 24. novembra (TASR) - Slovensko druhýkrát v histórii hostí seminár Európskych olympijských výborov (EOV). V areáli x-bionic sphere v Šamoríne sa od stredajšieho večera do piatka stretnú najvyšší predstavitelia EOV, prezidenti, generálni sekretári a ďalší zástupcovia národných olympijských výborov i reprezentanti Medzinárodného olympijského výboru. Hostiteľom 41. seminára EOV je Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Informoval o tom jeho oficiálny portál olympic.sk.

V minulosti sa seminár na Slovensku konal v roku 1998, keď ho hostila Bratislava. Pôvodne sa mal seminár v Šamoríne uskutočniť už vlani, vtedy sa však pre pandemické opatrenia nemohol konať. EOV ponechali Slovensku organizátorské právo a presunuli ho na rok 2021. Výkonný výbor EOV zasadal v minulosti na Slovensku dvakrát, v oboch prípadoch v Bratislave. Prvýkrát v roku 1998 a druhýkrát v roku 2016.

Pracovný program 41. seminára EOV v Šamoríne je rozdelený do dvoch dní. Vo štvrtok a piatok budú zástupcovia všetkých 50 národných olympijských výborov z 50 európskych krajín diskutovať o aktuálnych problémoch buď priamo v rezorte x-bionic sphere, prípadne sa môžu pripojiť aj online. Bude to prvý seminár vo funkcii prezidenta EOV pre Gréka Spyrosa Capralosa, ktorého na tento post zvolili pred niekoľkými mesiacmi na valnom zhromaždení v Aténach.

V porovnaní s minulosťou nastalo v programe seminára niekoľko zmien, vďaka ktorým by mal byť interaktívnejší a prínosnejší pre všetkých účastníkov. Témy panelových diskusií sa vyberali na základe podnetov od účastníkov zatiaľ posledného seminára EOV, ktorý sa konal vo Viedni v roku 2019. Sú medzi nimi prevencia manipulácie športových súťaží, strategický program EOV 2030 či prednáška na tému podpory národných olympijských výborov a organizácie športových podujatí z projektov a financií Európskej únie. Diskutovať sa bude aj o marketingových projektoch, ktoré EOV pripravujú so zámerom zvýšiť svoje príjmy a tiež aj financie pre národné olympijské výbory.

Zástupcovia Medzinárodného olympijského výboru budú informovať o programoch Olympijskej solidarity. Účastníci sa vrátia a zhodnotia olympijské hry v Tokiu a vypočujú si správy od organizátorov nasledujúcich ZOH v Pekingu 2022 i OH v Paríži 2024.

Súčasťou programu bude aj oznámenie držiteľa Ceny Piotra Nurowského pre najlepšieho mládežníckeho letného športovca z Európy. Na ocenenie kandidujú Sky Brownová z Veľkej Británie (skejbording), Adriana Cerezová-Iglesiasová zo Španielska (taekwondo), Viktoria Listunovová z Ruska (športová gymnastika), David Popovici z Rumunska (plávanie) a Adriana Vilagosová zo Srbska (atletika).

Pred piatkovou časťou seminára je naplánované aj zasadnutie výkonného výboru EOV. Po jeho skončení v rámci slávnostnej časti seminára odovzdajú Márii Mračnovej ako tretej Slovenke po Vladimírovi Millerovi a Zdenkovi Krížovi cenu Európskych olympijských výborov Laurel za prácu pri podpore a rozvoji športu a pozoruhodné zásluhy vo svete športu.

Účastníci seminára prichádzali na Slovensko už v stredu. Generálna sekretárka Asociácie národných olympijských výborov (ANOV) Gunilla Lindbergová a generálny sekretár Maltského olympijského výboru a zároveň predseda koordinačnej komisie Európskych olympijských výborov (EOV) pre letný EYOF 2022 v Banskej Bystrici Joe Cassar navštívili popoludní aj sídlo SOŠV v bratislavskom Dome športu a Výstavnú sieň prof. Vladimíra Černušáka na prízemí budovy. Výstavné priestory Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) si zahraniční hostia prezreli v sprievode generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu a čestného prezidenta SOŠV Františka Chmelára. K nim sa potom pridala aj riaditeľka SOŠM Zdenka Letenayová, informoval portál olympic.sk.