Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Európske kluby chcú presvedčiť FIFA, aby sa MS 2022 konali v máji

Na leteckej snímke pohľad na najväčší futbalový dres na svete v katarskej Dauhá, archívne foto. Dres vytvorila spoločnosť Qatar Petrochemical company (QAPCO) na podporu futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 v Katare. Foto: TASR/AP

Definitívne rozhodnutie, kedy sa šampionát uskutoční, by mal padnúť 20. marca vo švajčiarskom Zürichu.

Bern 23. februára (TASR) - Predstavitelia elitných európskych klubov stále dúfajú, že sa im podarí presvedčiť členov výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie, aby sa MS 2022 v Katare konali v májovom termíne a nie v zime. Informovala agentúra Reuters.

Definitívny verdikt, kedy sa šampionát uskutoční, by mal padnúť 20. marca vo švajčiarskom Zürichu. Generálny sekretár FIFA Jerome Valcke po novembrovom mítingu informoval, že do úvahy pripadajú dva termíny - január/február 2022 a november/december 2022. Záverečné zasadnutie k tejto téme, na ktorom by malo odznieť definitívne odporučenie termínu pre výkonný výbor FIFA, je na programe v utorok v katarskej Dauhe.

"Veríme, že záležitosť bude citlivo posúdená a zohľadní našu požiadavku. Tou je, aby sa šampionát konal v máji," uviedol hovorca Európskej asociácie klubov (ECA). Presným termínom, na ktorom ECA trvá, je 5. máj - 4. jún 2022.

S termínmi v novembri a decembri nesúhlasia európske veľkokluby, ktoré v tom čase hrajú svoje domáce súťaže. Organizátori MS 2022 sa zároveň chcú vyhnúť tomu, aby podujatie usporiadali v rovnakom termíne ako ZOH 2022.

FIFA zvažuje posun šampionátu z tradičného termínu na prelome júna a júla, keďže v tom čase sú v Katare vysoké teploty, čo by mohlo spôsobovať problémy pre hráčov i návštevníkov turnaja.