Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Evenepoel vyhral preteky Vuelta a Burgos, posledná etapa pre Sosu

Belgičan Remco Evenepoel. Foto: TASR/AP

Evenepoel, len dvadsaťročný obrovský talent svetovej cyklistiky, tak vyhral aj tretie etapové preteky, na ktorých tento rok štartoval.

Lagunas de Neila 1. augusta (TASR) - Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom pretekov Vuelta a Burgos (kat. 2.Pro). Jazdec stajne Deceuninck - Quick Step si v záverečnej piatej etape ustrážil náskok na čele celkového poradia a do cieľa na vrchole stúpania Lagunas de Neila prišiel na treťom mieste. Etapové vavríny si vybojoval Kolumbijčan Ivan Ramiro Sosa (Ineos) pred domácim Mikelom Nievem (Bahrain-McLaren), ktorý sa posunul na druhé miesto v celkovej klasifikácii.

Evenepoel, len dvadsaťročný obrovský talent svetovej cyklistiky, tak vyhral aj tretie etapové preteky, na ktorých tento rok štartoval. Pred koronavírusuovou pauzou triumfoval aj na podujatiach Vuelta a San Juan v Argentíne a Volta ao Algarve v Portugalsku. Potvrdil tak svoje obrovské kvality a štvrtý celkový triumf môže pridať už o pár dní, keď vyrazí na Okolo Poľska (5.-9. augusta).

"Bolo to skutočne ťažké stúpanie, trpel som. Musel som tvrdo bojovať, no nechal som za sebou veľa jazdcov na celkové poradie a udržal som si na dosah Landu. Dnes to bol pre mňa perfektný deň," citoval Evenepoela portál cyclingnews.com.

Záverečná etapa viedla z mesta Covarrubias na vrchol Lagunas de Neila a merala 158 kilometrov. Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhla šestica pretekárov, ktorá si vytvorila vyše šesťminútový náskok. Hlavná skupina si však situáciu strážila, keďže o všetkom podstatnom sa malo rozhodnúť až v závere etapy, kde na pretekárov čakali tri stúpania 3. kategórie a záverečný výstup do cieľa najvyššej kategórie. Únik šestice sa skončil asi desať kilometrov pred koncom a do akcie sa dostali najväčší favoriti. Aktívni boli najmä pretekári tímu Bahrain-McLaren, ktorí pracovali pre Landu a chceli ho dostať na prvé miesto. Stále sa im však nedarilo striasť Evenepoela. Na záverečnom stúpaní sa pokúsil trikrát o únik samotný Landa, ale ani tak to nevyšlo. Na poslednom kilometri sa odtrhol Sosa a prišiel si po etapové víťazstvo, Landa finišoval druhý, Evenepoel tretí.

Dvadsaťdvaročný Kolumbijčan Sosa vyhral záverečnú etapu pretekov na Lagunas de Neila aj vlani a predvlani, v oboch rokoch získal aj celkový triumf, tentokrát skončil mimo najlepšej desiatky.



výsledky 5. etapy Vuelta a Burgos (Covarrubias - Lagunas de Neila, 158 km):



1. Ivan Ramiro Sosa (Kol./Ineos) 3:47:56 h,
2. Mikel Landa (Šp./Bahrain-McLaren) +9 s,
3. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quickstep) +11,
4. Joao Almeida (Port./Deceuninck-Quickstep) +38,
5. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) +43,
6. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe) +44,
7. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +58,
8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +1:02,
9. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +1:10,
10. David De la Cruz (Šp./SAE Team Emirates) +1:12


celkové poradie:



1. Evenepoel 19:14:42 h,
2. Landa +30 s,
3. Almeida +1:12,
4. Chaves +1:26,
5. George Bennett (N. Zéland/Jumbo-Visma) +1:40,
6. Richard Carapaz (Ekv./Ineos) +1:58,
7. Ben Hermans (Belg./Israel Start-Up Nation) +2:25,
8. De la Cruz +2:34,
9. Fabio Aru (Tal./SAE Team Emirates) +2:36,
10. Mikel Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) +3:00