Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Exprezident FIFA Havelange a člen exekutívy Teixeira brali úplatky

Joao Havelange Foto: TASR/AP

Z dokumentov ďalej jednoznačne vyplýva, že FIFA vedela o úplatkoch členom jej orgánov.

Lausanne 12. júla (TASR) - Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Joao Havelange a jeho zať Ricardo Teixeira prijímali úplatky v miliónovej výške.

Zverejnenie príslušných dokumentov prokuratúry vo švajčiarskom Zugu nariadil spolkový súd.

Podľa spisu prijal dnes 96-ročný Havelange, ktorý stál na čele federácie v rokoch 1974 až 1998, v súvislosti s obchodmi s marketingovou firmou ISMM/ISL v marci 1997 1,25 milióna eur. Bývalý šéf brazílskeho národného zväzu CBF a člen exekutívy FIFA Teixeira sa neoprávnene obohatil v období od augusta 1992 do novembra 1997 pri predaji prenosových práv minimálne o 10,6 milióna eur. Stíhanie oboch niekdajších funkcionárov bolo po zaplatení vysokých finančných súm zastavené. Havelange a Teixeira obvinenia striktne popreli.

Z dokumentov ďalej jednoznačne vyplýva, že FIFA vedela o úplatkoch členom jej orgánov. "Chýbala však striktná interná norma, ktorá by možné nelegálne platby odhalila," píše sa v spise.

Súčasný šéf FIFA Blatter nebude brať Havelanga na zodpovednosť

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter tvrdí v súvislosti s najnovšou korupčnou aférou, že vo vyšetrovacom spise spomenuté formy platieb neboli v tom období v rozpore so zákonom. "Samozrejme je to aj otázka etická," konštatuje prvý muž svetového futbalu. Bývalý prezident FIFA Joao Havelange a jeho zať Ricardo Teixeira prijímali úplatky v miliónovej výške. Zverejnenie príslušných dokumentov prokuratúry vo švajčiarskom Zugu nariadil spolkový súd. Tento krok Blatter jednoznačne privítal. "Je presne v línii federácie," reagoval.