Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejová Extraliga štartuje s novými pravidlami

Na snímke zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, riaditeľ spoločnosti PRO HOKEJ Vladimír Paštinský a predseda predstavenstva spoločnosti PRO HOKEJ Juraj Bakoš počas tlačovej konferencie pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport extraligy v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Zaviedlo sa hybridné zakázané uvoľnenie a zmenili sa rozmery útočných pásiem, keď sa modré čiary posunuli bližšie k stredu a rozšírili sa tak útočné pásma.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Už o tri dni naplno odštartuje v poradí 22. sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Napriek rôznym finančným a iným problémom zostáva desiatka klubov Tipsport extraligy v rovnakom zložení ako v minulom ročníku. Základná časť sa začne v piatok 12. septembra zápasmi úvodného kola, no už v utorok sa v Bratislave odohrá vložené stretnutie 1. kola medzi HK Orange 20 a HK Poprad a vo štvrtok zápas 2. kola MsHK DOXXbet Žilina - HK Orange 20.

Majstrovský titul obhajujú Košice, desiatku dotvárajú finalista z Nitry, Banská Bystrica, Piešťany, Poprad, Skalica, Zvolen, Martin, Trenčín a Žilina, ktorá uspela v minulej sezóne v baráži s Bardejovom. Už ôsmy rok v rade bude súčasťou extraligového pelotónu projekt centralizovanej prípravy slovenskej reprezentácie do 20 rokov, tím pod hlavičkou HK Orange 20 bude účastníkom súťaže tradične do Vianoc.

"Všetci účastníci extraligy z uplynulej sezóny sa prihlásili do nového ročníka a uhradili členské poplatky. Osem klubov si vyrovnalo všetky záväzky k trénerom a hráčom k 1. augustu, ostatné dva - Zvolen a Poprad - splnili podmienky do 15. augusta, čo je štyri týždne pred štartom súťaže. Prvýkrát v histórii sa nám to podarilo tak skoro. Je treba oceniť, že manažéri sa ani v zložitých časoch nevzdávajú a bojujú za to, aby mohla slovenská najvyššia súťaž písať svoju ďalšiu históriu," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave Vladimír Paštinský, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej riadiacej extraligu. Na jeho slová nadviazal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček: "Doba je zlá, preto sa treba poďakovať sponzorom, ktorí sú ochotní aj v týchto časoch investovať do hokeja. Verím, že sezónu dokončíme s desiatimi účastníkmi. Dúfam, že sa po finančnej stránke bude situácia zlepšovať."



Najväčšou zmenou je úprava pravidiel. Zaviedlo sa hybridné zakázané uvoľnenie a zmenili sa rozmery útočných pásiem, keď sa modré čiary posunuli bližšie k stredu a rozšírili sa tak útočné pásma. Rozhodcovia by mali situácie posudzovať citlivejšie, rovnako ako tomu je napríklad v KHL. "Pravidlá nastavila a schválila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). My ich nezmeníme a musíme ich rešpektovať. Mám obavy z toho, či všetci zainteresovaní - hráči, tréneri, funkcionári a samozrejme diváci - budú na začiatku sezóny v stave tieto pravidlá stráviť a absorbovať. Bude záležať aj na práci klubov, aby urobili opatrenia a prostredníctvom bulletinov a iných prostriedkov vysvetlili výklad pravidiel svojim fanúšikom, aby sme predišli prípadným invektívam a napádaniu smerom k rozhodcom," pokračoval Paštinský.



Fanúšikovia si opäť budú môcť pozrieť extraligové súboje aj na televíznych obrazovkách, priame prenosy vysiela RTVS. "Treba priznať, že v minulej sezóne poklesla návštevnosť na štadiónoch, na druhej strane výrazne stúpla sledovanosť extraligy v televíznych priamych prenosoch. Priemer je na Slovensku dokonca vyšší než v Česku, čo ma veľmi teší," dodal Paštinský.

Spomedzi extraligových klubov čaká najnáročnejší vstup Košičanov. Úradujúci majster totiž začal súťažnú sezónu skôr, keď odohral štyri stretnutia v Lige majstrov, ďalšie dva v skupine ho ešte čakajú. "Začali sme zostra. Účasť v Lige majstrov nás motivovala k čo najlepšiemu vyskladaniu kádra, aby obstál na medzinárodnej scéne. Čaká nás náročná sezóna, medzi extraligou mám vložené ešte dva zápasy skupinovej fázy Ligy majstrov, navyše v Steel aréne sa konajú aj mimohokejové akcie. V novembri odohráme osem z desiatich zápasov mimo našej arény. To všetko sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť naše výkony v úvode extraligy. Musíme sa s tým vysporiadať," povedal riaditeľ HC Košice Juraj Bakoš. "Oceliari" si opäť dávajú tie najvyššie ciele. "Chceme si výsledkami vydobyť čo najlepšiu pozíciu pred play off a rovnako ako v minulých ročníkoch sa prebojovať do finále. Káder, ktorý získal titul, je zo 70 percent zachovaný, plus doplnili sme ho o kvalitných českých hráčov a našich juniorov. Momentálne máme v kádri 10 odchovancov," dodal Bakoš.

Hrací systém sa oproti uplynulým sezónam nemení, hracími dňami budú utorok, piatok a nedeľa. Základná časť extraligy má opäť 54 kôl, tímy odohrajú tri zápasy doma a tri vonku. Dlhodobá časť sezóny vyvrcholí 24. februára 2015. Play off, do ktorej postúpi osem najlepších tímov po základnej časti, sa začne 28. februára. Termín posledného možného finálového duelu je 13. apríla 2015.

Program 1. kola Tipsport extraligy 2014/2015:

piatok 12. septembra: HK Poprad - HK Nitra (17.00 h), MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Hant Skalica (17.30), Dukla Trenčín - HC Košice (17.30), MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany (17.30), HKM Zvolen - HC ’05 Banská Bystrica (18.00)

Vložený zápas 1. kola - utorok 9. septembra: HK Orange 20 - HK Poprad (17.30, Ružinov)


Rozhodcovia si musia zvyknúť


Predseda Komisie rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Ország privítal zmeny pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti pred novou sezónou slovenskej extraligy, a verí, že prispejú k väčšej atraktivite zápasov a ofenzívnejšiemu štýlu hry. Na druhej strane však vyzval najmä fanúšikov na trpezlivosť, keďže nielen oni, tréneri a hráči, ale aj jeho kolegovia si na výrazné zmeny ešte musia poriadne zvyknúť.

Novinky odsúhlasil Kongres Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) počas uplynulých majstrovstiev sveta v bieloruskom Minsku, pričom podľa Országa ide o najväčšie zmeny v pravidlách za posledných 16 rokov. "Naposledy sa tak zásadne menili pravidlá ľadového hokeja v roku 1998. IIHF tak teraz urobila po štyroch olympijských cykloch a na základe výsledkov a skúseností predovšetkým z medzinárodného fóra, ale aj z jednotlivých národných líg a v spolupráci s NHL. Ide o 51 základných zmien. Nás, ako predsedov rozhodcovských komisií, informovali hneď po Kongrese, ale išlo iba o pracovný materiál. IIHF vydala originálny vizuál na svojej oficiálnej stránke až 3. septembra," povedal Ország krátko pred štartom extraligy.

Prvá časť zmien mala technický charakter a hovorila napríklad o zachovaní rozmerov ihriska, predovšetkým pre MS (60x30 m), pričom pre ostatné medzinárodné súťaže je to dĺžka 60 metrov a šírka od 26 do 30 metrov. Ďalšie upravujú zmeny materiálu ochranných skiel, či výšku mantinelov a ochranných sietí, no tie sú podľa Országa finančne veľmi náročné a nie je možné ich na Slovensku, či aj v rámci Európy aplikovať. Najdôležitejšou technickou zmenou je posunutie modrých čiar smerom ku červenej čiare, čím sa zväčšilo útočné pásmo z 21,33 na 22,86 metra. "Takže bude dochádzať k oveľa rýchlejšiemu prechodu do útočného pásma, ktorý dáva väčší priestor ofenzívne ladením tímom. To by malo smerovať k zatraktívneniu hokeja a reagovať aj na vývoj, rýchlosť a silu, ktoré sú prítomné v súčasnom hokeji," pokračoval.

V druhej kategórii je najzásadnejšou zmenou zavedenia pravidelného používania tzv. hybridného zakázaného uvoľnenia. "Najväčšie očakávania máme práve od implementácie tohto pravidla. Bude tu obrovský tlak na rozhodcov, pretože čiaroví budú musieť dokonale čítať hru a na základe jej správneho čítania, to znamená porovnania útočnej alebo obrannej iniciatívy a výhody toho-ktorého tímu posúdiť, či išlo o zakázané uvoľnenie alebo nie. Samozrejme, musia sa na to pripraviť aj hráči, najmä obrancovia, ktorí boli zvyknutí na automatické odpískanie zakázaného uvoľnenia. Teraz už musia korčuľovať za pukom a ukázať minimálne svoju snahu brániť. Pod väčším tlakom budú samozrejme aj brankári, ktorí sa budú musieť častejšie zapájať do hry."

Ország zdôraznil, že prvoradým cieľom zmien IIHF bolo zatraktívnenie zápasov: "Smerujú k zrýchleniu hry, väčšiemu počtu gólov a napínavejším akciám. Aby sa divák nemusel pozerať z dvoch hodín a 20 minút, čo je priemerný čas jedného stretnutia, na korčuľovanie čiarových rozhodcov, striedania hráčov počas prerušenej hry, alebo na reklamné pauzy. A podľa oficiálnych štatistík sa až 17 percent času zápasov odohrávalo v strednom pásme. Divák je zvedavý na hokej, súboje a góly. K tomuto smerovali všetky snahy."

Keďže nové pravidlá ešte väčšmi tlačia na individuálne posúdenie rozhodcov a ich schopnosť správne čítať hru, Ország vyzval fanúšikov hokeja na trpezlivosť v úvode extraligy. "Na predsezónnych seminároch a prípravných stretnutiach sme sa snažili reagovať na zmeny a vysvetliť si rôzne pozície. Treba povedať, že tak ako hráči, tréneri a diváci, aj rozhodcovia sú len ľudia a musia si zvyknúť na nové pravidlá. Sú síce profesionáli, ale je to veľká zmena za posledných šestnásť rokov. Veľmi dôležitým faktorom bude cit pre hru, ktorý budú najmä čiaroví uplatňovať oveľa viac. Sme pripravení na to, že minimálne v prvých kolách a prvých stretnutiach na tom musíme ešte veľa pracovať. Takže dôležité bude porozumenie a tolerancia všetkých aktérov stretnutia," uviedol Ország, ktorý dodal, že v novej sezóne najvyššej slovenskej súťaže sa predstaví 14 hlavných a 18 čiarových rozhodcov.