Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

EYOF prispeje k infraštruktúre v B. Bystrici, Liba: Bude to unikátne

Jozef Liba, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podujatie sa na poslednú chvíľu presunulo z Košíc do Banskej Bystrice, no práve zmena dejiska ponúkla efektívnejšie rozmiestnenie športovísk s prísľubom budúceho využitia.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Organizátori letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021 chcú predísť vzniku tzv. "bielych slonov". Podujatie sa na poslednú chvíľu presunulo z Košíc do Banskej Bystrice, no práve zmena dejiska ponúkla efektívnejšie rozmiestnenie športovísk s prísľubom budúceho využitia.

V programe letného EYOF figuruje desať športov (atletika, basketbal, cyklistika, džudo, hádzaná, športová gymnastika, plávanie, tenis, triatlon, volejbal), z nich až sedem by sa mohlo uskutočniť v tesnej blízkosti. Podmienka však je, aby Európske olympijské výbory umožnili zaradenie plážového volejbalu namiesto volejbalu. "V blízkom okolí nie je hala s dostatočnou výškou na volejbal, preto by sa postavili nové kurty na plážový volejbal, ktoré budú slúžiť verejnosti aj po skončení podujatia. Museli sme prekresliť celý projekt na rozmery Banskej Bystrice a prišli sme na skvelú alternatívu. V rámci lokality Štiavničky vieme umiestniť sedem športov na perimeter 500 až 700 metrov. Vznikne unikátne športové centrum, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Bude to veľmi zaujímavé aj pre divákov, v jednom priestore môžu súbežne navštevovať až sedem športov. Bude to veľmi unikátne," povedal generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba.

Člen organizačného výboru EYOF ďalej zdôraznil, že jedine usporiadanie podobných akcií ukáže, v akom stave sa nachádza športová infraštruktúra na Slovensku: "Pootvorí nám to oči, pretože za tridsať rokov sa toho veľa neurobilo. Iba pri organizovaní takýchto podujatí vieme zatlačiť na politikov, zistíme, že haly sú len telocvične, že olympijské bazény vyzerajú ináč než naše. EYOF sme šili na Košice, aby sme tam postavili infraštruktúru. Aj v Banskej Bystrici však je priestor, aby sa niečo vybudovalo. Nebude to iba na jedno podujatie, myslím si, že toto je správna cesta. Žalostne, žalostne sme zaostali a len takýmito podujatiami sa prispeje na atletické dráhy, gymnastické haly či plavárne..."

Smutný príklad schátraného potenciálu je podľa Libu areál severských lyžiarskych disciplín v Štrbskom plese, kde sa uskutočnili majstrovstvá sveta v roku 1970: "Mohli by sa tam konať skvelé podujatia. Bol by veľký záujem, Štrbské pleso disponuje aj ubytovacími kapacitami, ale športová infraštruktúra je zdevastovaná."

S názorom, že akcie majú pomáhať pri budovaní infraštruktúry, sa stotožňuje aj prezident Českého florbalu Filip Šuman. Florbal v Česku v uplynulých rokoch raketovo rozkvitol a jedným z vrcholov tejto cesty bol vlaňajší svetový šampionát. Dotiahli ho dokonca do pražskej O2 areny, ktorú pôvodne postavili pre hokejové MS 2004. "Keď akciu plánujete štyri roky, zistíte, čo by mala priniesť florbalu a športu v Česku. Plastickejšie sa ukáže, čo musí akcia zvládnuť. Florbal nedokáže prilákať také veľké prostriedky ako hokej, rozpočet bol 3 až 3,5 milióna eur. Treba podporu partnerov a vlastný predaj vstupeniek, z návštevnosti vzišli približne 2 milióny eur a na tomto už dokážete postaviť akciu. Pricestovali ľudia z 50, 60 krajín sveta, stojí im za to ísť do Česka a kúpiť si lístok. To, že vznikla O2 arena, malo nesmierne pozitívny dopad pre niekoľko desiatok športov, mohli sa ukázať všetkým fanúšikom. Iná aréna sa odvtedy nepostavila."

Možnosť prezentovať sa pred väčším publikom je na Slovensku vďaka Zimnému štadiónu Ondreja Nepelu. Bratislavská aréna už poslúžila MS florbalistiek, šampionátu v karate či nedávno ME volejbalistiek. Tento rok zažila aj druhé MS v hokeji, no Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) dala najavo, že posledné, pokiaľ na Slovensku nepribudne minimálne rovnocenný stánok. A ten by potom takisto mohli využívať ďalšie športy.