Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Efjednotka potrebuje veľké zmeny, aby prežila, vyhlásil šéf McLarenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šíriaci sa koronavírus stále neumožnil odštartovať tohtoročný šampionát F1. Úvodnú Veľkú cenu Austrálie odvolali iba niekoľko hodín pred prvým tréningom.

Londýn 6. apríla (TASR) - Formula 1 sa nachádza vo veľmi krehkom stave a potrebuje veľké zmeny, aby prežila. Uviedol to v rozhovore pre BBC Sport šéf tímu McLaren Zak Brown.

"Súčasná situácia je zničujúca pre tímy. Ak zničí viac tímov - nemusí byť ich ani viac ako dva - tak potom je to hrozba pre celú efjednotku," vyhlásil Brown.

Šíriaci sa koronavírus stále neumožnil odštartovať tohtoročný šampionát F1. Úvodnú Veľkú cenu Austrálie odvolali iba niekoľko hodín pred prvým tréningom. Celkovo sa doteraz nemohlo uskutočniť osem veľkých cien, sezóna by sa tak mala začať až 14. júna v Kanade. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartovala v takom neskorom termíne.

V pondelok majú šéfovia tímov naplánované stretnutie, na ktorom budú diskutovať o potrebných úsporných opatreniach. Stajne však majú rozdielny názor na to, akým spôsobom zachrániť motoristickú súťaž. Brown je presvedčený, že rozpočtový strop vo výške 175 miliónov dolárov, ktorý má vstúpiť do platnosti od roku 2021, musí byť výrazne znížený, inak F1 čelí potenciálnej katastrofe.

"Podľa toho, čo vidím teraz vo svete, môžem povedať, že ak túto situáciu neuchopíme dostatočne agresívne, tak môžu pokojne zmiznúť aj štyri tímy. Ťažko sa ich niekto ujme, zachráni, alebo založí nový tím, vzhľadom na to, ako dlho trvá vznik novej stajne. Načasovanie celej tejto situácie nemohlo byť horšie. Myslím si, že Formula 1 sa nachádza momentálne vo veľmi krehkom stave," citovala Browna agentúra SID.