Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Grosjean v Bahrajne v plameňoch, voz sa rozdelil na dve časti

Na snímke otrasený Romain Grosjean po havárii na VC Bahrajnu 2020. Foto: FB/F1

Francúzsky pretekár má popáleniny, ale je v poriadku.

Sachír 29. novembra (TASR) – Francúzsky pretekár Romain Grosjean mal v úvode Veľkej ceny Bahrajnu F1 vážnu nehodu. Po náraze do zvodidiel začal jeho monopost okamžite horieť, Grosjean však stihol včas vyskočiť a vyviazol s ľahšími popáleninami. Preteky sú prerušené na viac než 60 minút.

Plamene po havárii francúzskeho jazdca F1 zo stajne Haas Romaina Grosjeana po štarte pretekov Veľkej ceny Bahrajnu Formuly 1 na okruhu Sachir, v Sachire 29. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


Pilot tímu Haas doplatil na jazdeckú chybu, keď po kontakte s Daniilom Kvjatom zišiel z trate a vrazil do bariéry. Od fatálnych následkov ho zachránili duchaprítomnosť a skutočnosť, že po silnom náraze nestratil vedomie.



Napriek všadeprítomným plameňom dokázal včas vyskočiť a dostať sa do bezpečia. Pomohol mu aj ochranný oblúk halo, ktorý chráni hlavu vodiča. Monopost sa rozdelil na dve polovici a monokok, v ktorom ostal jazdec prerazil bariéru. Pretekár tímu Haas mal popáleniny na pravej ruke a členkoch, pri vedomí bol celý čas a po vystúpení z auta mi chýbala jedna topánka. Preteky boli prerušené, jazdci odišli do boxov a vystúpili z monopostov.



Zamestnanci odťahujú zvyšok monopostu francúzskeho jazdca F1 zo stajne Haas Romaina Grosjeana po havárii krátko po štarte pretekov Veľkej ceny Bahrajnu Formuly 1 na okruhu Sachir, v Sachire 29. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


Šéf tímu Haas Günther Steiner ďakoval všetkým, ktorí Grosjeanovi pomohli po najhoršej kolízii kariéry. „Vôbec ma nezaujímalo, ako k tomu došlo, ale želal som si, aby bol nažive a v poriadku. Ja som si ten moment nevšimol, no ďalší členovia tímu ma upozornili, že videli Romaina vyskočiť z auta. Zatiaľ nemám detailné informácie o jeho zdravotnom stave. Viem iba, že je relatívne v poriadku, v opatere lekárov a zamieril do nemocnice."

Zamestnanci odťahujú kus monopostu francúzskeho jazdca F1 zo stajne Haas Romaina Grosjeana po havárii krátko po štarte pretekov Veľkej ceny Bahrajnu Formuly 1 na okruhu Sachir, v Sachire 29. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


Na mieste nehody bol medzi prvými vodič zdravotníckeho auta Alan van der Merwe. Bývalý pretekár F3 bol v prvom momente v šoku a doteraz nič podobné nezažil.

„Bolo to desivé. Našťastie však všetky bezpečnostné prvky fungovali, ako mali, a to zachránilo Grosjeanov život. Zároveň chcem vyzdvihnúť aj Romaina za to, že zachoval chladnú hlavu a sám sa dostal z horiaceho monopostu, pretože cez veľké množstvo plameňov by som sa k nemu nedostal."

Snímka zo štartu VC Bahrajnu 2020, v pozadí vidno výbuch, ktorý spôsobila havária Romaina Grosjeana.
Foto: FB/F1