Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

F1: Hamilton bol najrýchlejší v oboch tréningoch na VC Španielska

Na snímke britský jazdec Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP

Sekundoval mu fínsky tímový kolega Valtteri Bottas (+0,090 s), ktorý na uplynulej VC Ruska dosiahol premiérové víťazstvo v kariére.

Barcelona 12. mája (TASR) - Brit Lewis Hamilton bol najrýchlejší v oboch piatkových tréningoch na nedeľňajšiu Veľkú cenu Španielska motoristickej F1. Pilot Mercedesu zlepšil popoludní svoj čas 1:21,521 minúty z úvodného voľného tréningu na hodnotu 1:20,802 min.

Sekundoval mu fínsky tímový kolega Valtteri Bottas (+0,090 s), ktorý na uplynulej VC Ruska dosiahol premiérové víťazstvo v kariére. Za dvoma Mercedesmi sa zoradili dva automobily Ferrari, Bottasov krajan Kimi Räikkönen bol tretí (+0,310 s) a nemecký líder jazdeckého šampionátu Sebastian Vettel obsadil štvrtú pozíciu (+0,418 s).

Trápenie pokračovalo v McLarene. Belgičan Stoffel Vandoorne si pripísal trinásty čas (+1,891 s), no domáci miláčik Fernando Alonso sa na barcelonskom okruhu Catalunya dostal v prvom tréningu len do tretej zákruty po tom, ako ho opäť zradila pohonná jednotka Honda. Španielovi sa zablokovali zadné kolesá, skončil mimo trate, z motora vytiekla žltkastá kvapalina a monopost zahalil dym. Tento motor použil aj v Austrálii, Číne a na tréningoch v Bahrajne, takže za výmenu nedostal penalizáciu. V druhom tréningu skončil na poslednom dvadsiatom mieste s odstupom 3,275 sekundy na Hamiltona.

"Je to otázka na Hondu, motor zlyhal po jednej zákrute. Je to náročné, ale omnoho ťažšie pre McLaren, ktorý sa snaží naháňať tisíciny, a my pritom nemôžeme ani ísť," povedal Alonso pre Sky F1. Dvojnásobný majster sveta dal svojmu tímu ultimátum, aby mal do októbra k dispozícii konkurencieschopný stroj, ináč si pohľadá nového zamestnávateľa alebo úplne vystúpi z kolotoča F1. V máji si vyskúša zámorské preteky 500 míľ Indianapolis na úkor VC Monaka.