Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

F1: Bianchiho hlava čelila pri náraze preťaženiu až 92G

Jules Bianchi Foto: F1

Francúzsky pretekár F1 leží stále v kritickom stave v nemocnici.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) - Jeho zdravotný stav sa nezmenil. Jules Bianchi leží stále v nemocnici v Japonsku, kde bojuje o život. Napriek neustálej podpore ostatných jazdcov F1 sa rodičia mladého Francúza obávajú toho najhoršieho.

Nemecký športový server Auto Motor und Sport priniesol v utorok informáciu, podľa ktorej Francúzova hlava v momente nárazu pocítila preťaženie 92G!

Bianchi narazil v rýchlosti okolo 200km/h do traktora vážiaceho deväť ton, ktorý po náraze vyletel do vzduchu. Monopost zastavil úplne zdemolovaný. Kompletne zničené ľavá strana, odrezaný ochranný oblúk za hlavou pretekára dokazuje silu nárazu. Nemecký portál píše, že že ochrana krku, ktorá sa má postarať o mäkší náraz hlavy, sa našla až v oblasti motora. Bianchiho hlava sa traktoru vyhla, ale prudké zastavenie spôsobilo poranenia mozgu.

"V šasi bol rez od prednej priečky až po kokpit," konštatuje Auto Motor und Sport. "Bianchiho však z vraku napriek tomu dostali bez viditeľných fyzických zranení. Aj to je ďalší dôkaz toho, ako dobre fungujú bezpečnostné opatrenia vo formule 1. Bezpečnostná cela ostala nedotknutá - a to vrátane ľavej bočnej steny, ktorá drží ochranu krku."

Bianchiho stav je zúfalý, hovorí jeho otec

Julesov otec Philippe sa najnovšie vyjadril, že aktuálne dni sú pre rodinu veľmi náročné. „Situácia je zúfalá. Vždy, keď zvoní telefón, vieme, že to môže byť správa z nemocnice, že Jules je mŕtvy. Ale spočiatku sa hovorilo, že prvých 24 hodín bude rozhodujúcich. Máme za sebou aj dôležitých 72 hodín a sme stále s Julesom, ktorý bojuje. V najdôležitejšom kvalifikačnom kole svojho života uspeje. Nevzdá to, som o tom presvedčený,“ tvrdí Bianchi.

„Vidím to, verím v to. Hovorím s ním. Viem, že ma počuje. Jeho lekári mi povedali, že už teraz je to zázrak, pretože ešte nikto neprežil takú vážnu nehodu. Jules to nevzdá. Jeho tréner Andrea povedal, že ak to má zvládnuť jediná osoba, tak je to práve Jules,“ pokračuje otec francúzskeho pretekára. Philippe Bianchi vníma obrovský tlak, ktorý sa prejavuje na všetkých. „Je to náročné. Za týždeň je život tejto rodiny zničený. Čo tu robíme? Prežívame nočnú moru ďaleko od domova. Keď sa bude mať Jules lepšie, tak ho prevezieme. Možno v Tokiu to bude o čosi jednoduchšie. Ale kto vie, kedy sa tak udeje. Ak sa to vôbec udeje. Nemáme žiadne istoty, musíme len čakať. Tunajší ľudia si skvelí, ale nehovoria po anglicky.“

Podobnosť so Schumacherom

Otec pilota Marussie tvrdí, že východiskovým bodom pri nehode Julesa je obdobná udalosť, ktorá postihla Michaela Schumachera. „Bol som veľmi smutný, keď sa zranil. Stále som o tom premýšľal ako každý iný. Pýtal som sa – prečo nám o tom nepovedia viac? Ale teraz som v rovnakej situácii a chápem to. Každý sa ma pýta na Julesov stav, ale ja neviem odpovedať, tu nejestvuje žiadna odpoveď. Je to veľmi vážne, je však stabilizovaný. V jeden deň vyzerá lepšie, v iný horšie. Doktori nepovedia nič. Následky po nehode sú veľmi zlé, ale uvidíme, ako sa to napokon vyvinie. Aj Schumacherovi trvalo mesiace, kým sa dostal z kómy. Jean Todt povedal, že dúfa, že Michael bude môcť v jeden deň žiť normálny život. Dúfam, že v jeden deň to budeme môcť povedať aj o Julesovi,“ pokračuje Phillipe Bianchi.

Jazdci vytvorili kruh na podporu Julesa Bianchiho
Foto: TASR/AP


Rodina francúzskeho pretekára bola dojatá podporou zo strany ostatných pilotov F1 počas Veľkej ceny Ruska v Soči. Pretekári sa sformovali do „kruhu solidarity“ pre Julesa. Chytili sa za ramená a pozerali sa tvárou smerom k sebe. „Nikdy predtým som čosi takéto nevidel. Zasiahlo nás to veľmi hlboko. Ďakujeme všetkým. Mnoho z nich nás kontaktovalo, písali mi. Alonso, Vergne, Massa nám poslali naozaj silné správy. Hamilton mi napísal krásny e-mail, v ktorom stojí, že ak môže čokoľvek urobiť, tak je k dispozícii. Ozvali sa aj Rossi a Marquez z Moto GP. Veríme, že všetku tú lásku, tú energiu Jules cíti a taktiež aj Marussia a Ferrari. Idem sa z toho zblázniť. V tejto chvíli potrebujem pozitívnu energiu,“ dodal na záver Philippe Bianchi.