Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

F1: Bianchiho tím odmieta obvinenia z ignorácie žltých vlajok

Predná časť monopostu formuly 1 tímu Marussia je symbolicky postavená pred boxom francúzskeho jazdca Julesa Bianchiho na okruhu v ruskom Soči 9. októbra 2014. Francúzsky jazdec Jules Bianchi leží v nemocnici vo vážnom stave po ťažkej havárii na Veľkej cene Japonska minulý týždeň v Suzuke Foto: TASR/AP

Marussia odmietla správy, podľa ktorých mala Bianchimu do slúchadiel nakázať, aby v pretekoch na mokrej trati pokračoval v plnej rýchlosti.

Suzuka 15. októbra (TASR/Teraz.sk) - Tím formuly 1 Marussia rezolútne poprel správy, podľa ktorých mal prispieť k havárii svojho pilota Julesa Bianchiho na VC Japonska. Viaceré médiá informovali, že vedenie tímu nakázalo francúzskemu jazdcovi, aby ignoroval žlté vlajočky, ktoré oznamovali pilotom haváriu na trati.

Nemec Adrian Sutil v Japonsku havaroval v nepríjemnej zákrute Dunlop. V čase, keď jeho monopost odpratával žeriav, narazil do stroja Bianchi. Pri nehode utrpel vážne poranenia hlavy, závažné postihnutie mozgu a podrobil sa operácii. Desať dní po incidente je naďalej v kritickom stave.

Marussia odmietla správy, podľa ktorých mala Bianchimu do slúchadiel nakázať, aby v pretekoch na mokrej trati pokračoval v plnej rýchlosti. Tím označil informácie za nepravdivé a osočujúce. "Nie je to pravda. Informácie sú skreslené, klamlivé a urážlivé," uviedla stajňa prostredníctvom agentúry AP.

Bianchiho stav je zúfalý, hovorí jeho otec

Julesov otec Philippe sa najnovšie vyjadril, že aktuálne dni sú pre rodinu veľmi náročné. „Situácia je zúfalá. Vždy, keď zvoní telefón, vieme, že to môže byť správa z nemocnice, že Jules je mŕtvy. Ale spočiatku sa hovorilo, že prvých 24 hodín bude rozhodujúcich. Máme za sebou aj dôležitých 72 hodín a sme stále s Julesom, ktorý bojuje. V najdôležitejšom kvalifikačnom kole svojho života uspeje. Nevzdá to, som o tom presvedčený,“ tvrdí Bianchi.

„Vidím to, verím v to. Hovorím s ním. Viem, že ma počuje. Jeho lekári mi povedali, že už teraz je to zázrak, pretože ešte nikto neprežil takú vážnu nehodu. Jules to nevzdá. Jeho tréner Andrea povedal, že ak to má zvládnuť jediná osoba, tak je to práve Jules,“ pokračuje otec francúzskeho pretekára. Philippe Bianchi vníma obrovský tlak, ktorý sa prejavuje na všetkých. „Je to náročné. Za týždeň je život tejto rodiny zničený. Čo tu robíme? Prežívame nočnú moru ďaleko od domova. Keď sa bude mať Jules lepšie, tak ho prevezieme. Možno v Tokiu to bude o čosi jednoduchšie. Ale kto vie, kedy sa tak udeje. Ak sa to vôbec udeje. Nemáme žiadne istoty, musíme len čakať. Tunajší ľudia si skvelí, ale nehovoria po anglicky.“