Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

F1: Piquet sa ospravedlnil Hamiltonovi: Je to skvelý jazdec

Na archívnej snímke zo 14. mája 2017 britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP

Majster sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 použil nevhodný slovník, keď na jeseň verejne diskutoval o kolízii Hamiltona s Holanďanom Maxom Verstappenom (Red Bull) na minuloročnej VC Veľkej Británie.

Sao Paulo 29. júna (TASR) - Bývalý brazílsky motoristický pretekár Nelson Piquet sa v stredu ospravedlnil Britovi Lewisovi Hamiltonovi za rasistickú narážku. Niekdajší šampión F1 použil na adresu sedemnásobného majstra sveta nevhodný slovník ešte v novembri v rozhovore k vlaňajšej VC Veľkej Británie.

"Veľmi sa ospravedlňujem Lewisovi a všetkým, ktorých sa to dotklo. Je to skvelý jazdec, no preklad niektorých médií, ktorého sú momentálne plné sociálne siete, nie je správny," uviedol Piquet pre AFP. Samotný Hamilton odsúdil útok, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti v predchádzajúcich dňoch. Na jeho stranu sa pridala aj Medzinárodná automobilová federácia (FIA).

Majster sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 použil nevhodný slovník, keď na jeseň verejne diskutoval o kolízii Hamiltona s Holanďanom Maxom Verstappenom (Red Bull) na minuloročnej VC Veľkej Británie. "To, čo som povedal, bolo nepremyslené a nepopieram to. Chcem však uviesť na pravú mieru, že použitý termín sa v brazílskej portugalčine bežne používa na označenie 'chlapa' alebo 'osoby' a nie ako urážka," dodal na svoju obhajobu 69-ročný Brazílčan.

Hamilton je jediný jazdec tmavej pleti v štartovom poli a dlhodobo bojuje za väčšiu rozmanitosť v športe, práva LGBTQ+ komunity a upozorňuje aj na enviromentálne problémy. Zaujímavosťou je, že spomínaný úradujúci šampión Verstappen je viac ako rok vo vzťahu s Piquetovou dcérou Kelly.