Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Skrátená sezóna Formuly 1 štartuje dvoma dielmi v Rakúsku

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Krátko po prepuknutí pandémie viacero tímov pristúpilo k znižovaniu platov i prepúšťaniu zamestnancov.

Spielfeld 2. júla (TASR) - Presne 217 dní po skončení vlaňajšej sezóny odštartuje redukovaný a nahustený seriál majstrovstiev sveta F1 2020. Skrátená sezóna sa od piatkových tréningov odpichne netradične dvoma veľkými cenami v Rakúsku, vyvrcholiť by mala v Abú Zabí. Na vyrovnanie rekordu v počte majstrovských titulov si brúsi zuby víťaz uplynulých troch ročníkov a celkovo 6-násobný majster sveta Brit Lewis Hamilton na Mercedese.

V pôvodnom harmonograme pre sezónu 2020 bolo 21 podujatí, pandémia koronavírusu však výrazne zasiahla aj do kalendára F1. Presunutých, ale aj zrušených bolo niekoľko podujatí a v roku 2020 sa neuskutočnia plánované diely v Singapúre, Holandsku, Azerbajdžane, Japonsku, Monaku, Austrálii a Francúzsku. Sezóna sa nezačne v Austrálii, ale v Rakúsku. Tamojší Red Bull Ring bude v úvode sezóny - za prísnych hygienických predpisov - hostiť dvoje preteky, túto nedeľu VC Rakúska, o týždeň neskôr VC Štajerska. Súbežne s F1 odštartuje v Rakúsku aj seriál F2 a F3.

Podľa viacerých pretekárov či predstaviteľov stajní F1 môže byť začiatok ročníka rozpačitý. "Jazdci vyšli z cviku. Myslím si, že najmä v úvode sezóny uvidíme veľa emócií, ale aj nadšenia a zaujímavých situácií," poznamenal Austrálčan Daniel Ricciardo z Renaultu. Podľa šéfa tímu Red Bull Christiana Hornera bude najmä spočiatku viacero havárií: "Piloti F1 ešte nikdy neboli tak dlho mimo svojich monopostov. Nejaký čas potrvá, kým sa do toho opäť dostanú. Očakávam, že na okruhoch nebude núdza o kolízie."

Krátko po prepuknutí pandémie viacero tímov pristúpilo k znižovaniu platov i prepúšťaniu zamestnancov. Škrty priznali Williams, McLaren či Haas, ale k redukcii tímov či jazdcov nedošlo. Opäť bude na štarte 20 pretekárov z 10 tímov. Po sezóne 2019 už F1 opustili nemecký pretekár Nico Hülkenberg (Renault) a Poliak Robert Kubica (Williams). Na miesto Hülkenberga prišiel Esteban Ocon, ktorý sa po ročnej prestávke vráti do seriálu F1. Skúseného Kubicu nahradí 25-ročný Kanaďan Nicholas Latifi.

Známych je už aj viacero zmien, ktoré nastanú v zložení tímov po sezóne 2020. K najsledovanejším bude patriť odchod Sebastiana Vettela z Ferrari, ktorého nahradí Carlos Sainz z McLarenu. Na jeho miesto príde Daniel Ricciardo z Renaultu.

Po technickej stránke neprinesie skrátený ročník 2020 veľa zmien. Zaujímavou môže byť tzv. žraločia plutva na kryte motora, ktorá by mala zvýrazniť čísla jazdcov. Po ročnej prestávke sa vráti aj jeden zo symbolov F1 - šachovnicová vlajka, ktorá bude opäť predstavovať oficiálny koniec pretekov.

Majstrovský titul obhajuje Lewis Hamilton z Mercedesu, ktorý sa v prípade zisku ďalšieho titulu vyrovná Michaelovi Schumacherovi. Legendárny Nemec získal sedem titulov majstra sveta, Brit má o jeden menej. Rovnaká dvojica je na čelných priečkach aj v množstve víťazstiev v jednotlivých veľkých cenách. Schumacher dosiahol 91 prvenstiev, Hamilton má zatiaľ 84.

Program sezóny F1 2020:



VC Rakúska /Red Bull Ring/ - nedeľa, 5.júla, 15.10
VC Štajerska /Red Bull Ring/ - nedeľa, 12. júla, 15.10
VC Maďarska /Hungaroring/ - nedeľa, 19. júla, 15.10
VC Veľkej Británie /Silverstone/ - nedeľa, 2. augusta, 16.10
VC k 70. výročiu F1 /Silverstone/ - nedeľa, 9. augusta, 16.10
VC Španielska /Barcelona/ - nedeľa, 16. augusta, 15.10
VC Belgicka /Spa/ - nedeľa, 30. augusta, 15.10
VC Talianska /Monza/ - nedeľa, 6. septembra, 15.10

čakajú na potvrdenie:

VC Ruska /Soči/ - nedeľa, 27. septembra, 13.10
VC USA /Austin/ - nedeľa, 25. októbra, 20.10
VC Mexika /Mexico City/ - nedeľa, 1. novembra, 20.10
VC Brazílie /Interlagos/ - nedeľa, 15. novembra, 18.10
VC Abú Zabí /Abú Zabí/ - nedeľa, 29. novembra, 14.10

Tímy a jazdci v sezóne 2020:

Scuderia Ferrari Mission Winnow - Sebastian Vettel /Nem./, Charles Leclerc /Mon./
McLaren F1 Team - Carlos Sainz /Šp./, Lando Norris /V. Brit./
Mercedes-AMG Petronas Formula One Team - Lewis Hamilton /V. Brit./, Valtteri Bottas /Fín./
Renault F1 Team - Daniel Ricciardo /Aus./, Esteban Ocon /Fr./
ROKiT Williams Racing - George Russell /V. Brit./, Nicholas Latifi /Kan./
Alfa Romeo Racing Orlen - Kimi Räikkönen /Fín./, Antonio Giovinazzi /Tal./
Aston Martin Red Bull Racing - Max Verstappen /Hol./, Alexander Albon /V. Brit/
BWT Racing Point F1 Team - Sergio Perez /Mex./, Lance Stroll /Kan./
Scuderia AlphaTauri Honda - Pierre Gasly /Fr./, Daniil Kvjat /Rus./
Haas F1 Team - Romanin Grosjean /Fr./, Kevin Magnussen /Dán./