Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

F1: Verstappen vyhral v Austrálii, preteky poznačil chaos v závere

Pilot Red Bullu Max Verstappen z Holandska oslavuje víťazstvo vo Veľkej cene Austrálie formuly 1 v Albert Parku v Melbourne v nedeľu 2. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Záver pretekov poznačil zmätok v dôsledku niekoľkých kolízií po pevnom reštarte.

Melbourne 2. apríla (TASR) - Holandský motoristický pretekár Max Verstappen vyhral nedeľnú Veľkú cenu Austrálie seriálu formuly 1. Druhý bol Lewis Hamilton na Mercedese a tretie pódium v tretích pretekoch sezóny zaznamenal Fernando Alonso (Aston Martin). Verstappen tak upevnil vedenie v celkovom hodnotení, na tímového kolegu Sergia Pereza z Mexika má náskok 15 bodov. Záver pretekov poznačil zmätok v dôsledku niekoľkých kolízií po pevnom reštarte.

Verstappen bol na pole position, no štart mu vôbec nevyšiel. Do vedenia sa vrátil po prvom pevnom reštarte, ktorý prišiel po červenej vlajke. Tú spôsobila ťažká havária Thajčana Alexandra Albona na Williamse. Úradujúci majster sveta využil v 12. kole druhú zónu DRS, predstihol Hamiltona a vedenie udržal až do cieľa. Pre svoj tím tak vybojoval len druhý triumf v Albert Parku a prvý po dvanástich rokoch.

V závere pretekov sa kompetentní opäť rozhodli pre červenú vlajku v dôsledku nehody Kevina Magnussena, druhý pevný reštart v pretekoch spôsobil niekoľko kolízií a preteky museli byť prerušené znova. Jazdci nakoniec dokončili posledné kolo v poradí, v ktorom išli do druhého pevného reštartu. Holanďanov prenasledovateľ v celkovom poradí Perez štartoval v dôsledku nehody v kvalifikácii z pit lane a podarilo sa mu predrať na piate miesto. Jeho tímový kolega predvádza v tejto sezóne najlepšie a najkonzistentnejšie výkony - má na konte dva triumfy a jedno druhé miesto. Z tohto hľadiska je hneď za ním veterán Alonso, ktorý zaknihoval vo všetkých troch tohtoročných vystúpeniach tretie miesto.

VC Austrálie - preteky:


1. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 2:32:38,271 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +0,179 s, 3. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin) +0,769, 4. Lance Stroll (Kan./Aston Martin) +3,082, 5. Sergio Perez (Mex./Red Bull) +3,320, 6. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +3,701, 7. Nico Hülkenberg (Nem./Haas) +4,939, 8. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +5,382, 9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) +5,713, 10. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri) +6,052, 11. Valtteri Bottas (Fín./Alfa Romeo) +6,513, 12. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +6,594, 13. Esteban Ocon +4 kolá, 14. Pierre Gasly (obaja Fr./Alpine) +4, 15. Logan Sargeant (USA/Williams) +5, 16. Nyck de Vries (Hol./AlphaTauri) +5, nedokončili: Charles Leclerc (Mon./Ferrari), Alexander Albon (Thaj./Williams), George Russell (V. Brit./Mercedes), Kevin Magnussen (Dán./Haas)

Celkové poradie jazdcov (po 3 z 23 pretekov): 1. Verstappen 69 b, 2. Perez 54, 3. Alonso 45, 4. Hamilton 38, 5. Sainz, 6. Stroll obaja 20, 7. Russell 18, 8. Norris 8, 9. Hülkenberg 6, 10. Leclerc 6, 11. Bottas, 12. Ocon, 13. Piastri, 14. Gasly všetci 4, 15. Kuan-jü 2, 16. Cunoda, 17. Magnussen, 18. Albon všetci 1, 19. Sargeant, 20. De Vries obaja 0

Celkové poradie konštruktérov: 1. Red Bull 123, 2. Aston Martin 65, 3. Mercedes 56, 4. Ferrari 26, 5. McLaren 12, 6. Alpine 8, 7. Haas 7, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri, 10. Williams obaja 1


Hlasy po pretekoch /zdroj: Sport 1/:

Max Verstappen, víťaz: "Mali sme veľmi slabý štart, mal som čo stratiť. Auto však bolo veľmi rýchle, čakali sme na DRS a potom prišla červená vlajka. Tej som rozumel, no druhej nie. Dôležité však je, že sme vyhrali."
Lewis Hamilton, 2. miesto: "Chcem poďakovať všetkým v Austrálii za skvelý víkend. Táto trať vždy prinesie veľkú šou. Je mi ľúto Georga, pretože sme na tom boli naozaj dobre a som rád za body. Auto mi stále úplne nevyhovuje, ale robím čo môžem a dosiahli sme dobrý výsledok."
Fernando Alonso, 3. miesto: "Prvá červená vlajka nám pomohla, získali sme nejaké miesta zadarmo. Druhá nie, no mali sme šťastie a opäť sme skončili tretí."

Verstappen si na štarte pokrýval druhého Russella. Z opačnej strany naňho však začala tlačiť aj dvojica Hamilton-Alonso a situáciu využil Russell, ktorý išiel do vedenia. Holanďan urobil ďalšiu chybu v nájazde do tretej zákruty, keď brzdil príliš skoro a dostal sa pred neho aj Hamilton. Pole zakrátko opäť stmelilo bezpečnostné vozidlo, ktoré vyšlo na trať v dôsledku nehody Leclerca, Monačan kolidoval so Strollom. Na výbornú šiestu pozíciu sa prepracoval Albon, svoj monopost však neudržal na trati v siedmej zákrute siedmeho kola a preteky boli prerušené červenou vlajkou. Verstappen absolvoval prvý pevný reštart z druhého miesta, počkal a Hamiltona predbehol v tretej DRS zóne pred deviatou zákrutou.

Poradie sa ustálilo a nič nenaznačovalo dramatický záver. Štyri kolá pred cieľom mal však v druhej zákrute kontakt s bariérou Magnussen a jeho pneumatika zostala ležať na vozovke. Vedenie pretekov siahlo v dôsledku tohto incidentu k ďalšej červenej vlajke a jazdcov čakal dvojkolový šprint. Ten sa skončil skôr ako začal - v prvých dvoch zákrutách havaroval Sargeant, De Vries, Alonso a po tvrdej vzájomnej kolízii aj Ocon a Gasly z Alpinu. Preteky boli opäť prerušené červenou vlajkou a to ešte skôr, než jazdci absolvovali prvý sektor. Vznikla tak polemika, akým spôsobom sa preteky dojazdia. Vedenie pretekov ju vyriešilo návratom k poradiu z druhého pevného reštartu. Jazdci dokončili väčšinu posledného kola za bezpečnostným vozidlom.