Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

F1: Zomrel bývalý britský jazdec a priekopník motošportu Tony Brooks

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Brooks, vyštudovaný zubár, zvíťazil hneď pri svojom debute v F1 v roku 1955 na nesúťažnej VC Syrakúz na Sicílii, kde štartoval na poslednú chvíľu ako náhradník.

Londýn 4. mája (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel bývalý jazdec F1 Tony Brooks. Britský pretekár patril medzi priekopníkov motoristického športu, v 50-tych rokoch minulého storočia vyhral v efjednotke šesť veľkých cien. Informovala o tom agentúra AFP.

Brooks, vyštudovaný zubár, zvíťazil hneď pri svojom debute v F1 v roku 1955 na nesúťažnej VC Syrakúz na Sicílii, kde štartoval na poslednú chvíľu ako náhradník. Prvý súťažný triumf dosiahol v roku 1957 na VC Veľkej Británie v Aintree. Nikdy nezískal titul, v roku 1958 skončil v šampionáte celkovo tretí, o rok neskôr druhý. Celkovo absolvoval v seriáli F1 38 veľkých cien, desaťkrát stál na pódiu. Jazdil za tímy BRM, Vanwall či Ferrari.

"Patril medzi výnimočnú skupinu pretekárov, ktorí boli pioniermi tohto športu a posúvali hranice v čase veľkého rizika. Bude nám chýbať, naše myšlienky sú v týchto chvíľach s jeho rodinou," uviedol pre AFP riaditeľ F1 Stefano Domenicali.