Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

F1: Zomrel Frank Williams, zakladateľ a šéf rovnomennej stajne

Na archívnej snímke z 10. januára 2000 nemecký pilot Formuly 1 Ralf Schumacher (vľavo) vycháza z nového monopostu firmy BMW Williams, kým Frank Williams sa prizerá počas prezentácie svojho tímu v sídle BMW v Mníchove. Foto: TASR/AP

Williams, ktorý založil tím v roku 1977, s ním získal 114 víťazstiev.

Grove 28 .novembra (TASR) - Vo veku 79 rokov zomrel v nedeľu Frank Williams, zakladateľ a dlhoročný šéf rovnomennej stajne F1.

"S veľkým zármutkom oznamujeme v méně rodiny, že zakladateľ a bývalý šéf tímu Sir Frank Williams CBE zomrel vo veku 79 rokov," citovala agentúra dpa vyhlásenie stajne Williams Racing.

Williams, ktorý založil tím v roku 1977, s ním získal 114 víťazstiev, 7 jazdeckých titulov a 9 trofejí v Pohári konštruktérov. Od automobilovej nehody v roku 1986 bol pripútaný na vozík.

Tím oslávil premiérové víťazstvo v roku 1979 na okruhu v Silverstone vďaka švajčiarskemu jazdcovi Clayovi Regazzonimu. Premiérový titul v seriáli MS a Pohári konštruktérov mu o rok neskôr zabezpečil Austrálčan Alan Jones.

Po smrteľnej nehode Ayrtona Sennu na okruhu v Imole v roku 1944 Williamsa obvinili zo zabitia, no o niekoľko rokov ho spod obvinení oslobodili.

V roku 2013 odstúpil Frank Williams pre zdravotné problémy z predstavenstva a stajňu viedol spolu s dcérou Claire. V roku 2020 predali tím americkej spoločnosti Dorilton Capital.