Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Vlhová so Shiffrinovou ovládli obrovský slalom v Maribore

Na snímke hore slovenská slalomárka Petra Vlhová so svojím tímom sa teší z víťazstva v obrovskom slalome Svetového pohára 1. februára 2019 v Maribore. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obe zjazdárky dosiahli v súčte oboch kôl rovnaký čas 2:31,31 min, tretie miesto obsadila s odstupom 93 stotín sekundy Nórka Ragnhild Mowinckelová.

Maribor 1. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová spoločne s Američankou Mikaelou Shiffrinovou zvíťazili v piatkovom obrovskom slalome Svetového pohára v Maribore. Obe zjazdárky dosiahli v súčte oboch kôl rovnaký čas 2:31,31 minúty, tretie miesto obsadila s odstupom 93 stotín sekundy Nórka Ragnhild Mowinckelová.

Dvadsaťtriročná Vlhová dosiahla svoje druhé víťazstvo v obrovskom slalome v kariére, premiérovo triumfovala na konci minulého roka v Semmeringu. Celkovo zvíťazila ôsmykrát na podujatí SP. V tejto sezóne sa už po jubilejný desiaty raz umiestnila na pódiu, v piatich plných ročníkoch seriálu skončila v najlepšej trojke 22-krát. "S Mikaelou po celú sezónu zvádzame niekedy aj veľmi tesné súboje a dnes sme si to prvé miesto podelili. Je to výborné pre nás obe, ja sa z toho veľmi teším," uviedla Vlhová v prvej reakcii.

Líderka celkového poradia SP Shiffrinová sa na najvyšší stupienok postavila 55-krát, čím vyrovnala Švajčiarku Vreni Schneiderovú, s ktorou je na treťom mieste v historickej tabuľke SP žien. Viac triumfov majú na konte len ďalšia Američanka Lindsey Vonnová (82) a Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (62). Vlhová je za Shiffrinovou na druhom mieste priebežného poradia, v hodnotení disciplíny sa posunula na tretiu priečku.

Slovenská lyžiarka figurovala po 1. kole na druhej pozícii. Za vedúcou Shiffrinovou zaostala o 48 stotín sekundy. Preteky v Slovinsku poznamenal dážď, no renkingovo najlepšie lyžiarky v tejto disciplíne ešte súťažili na pevnej trati. Z elitnej žrebovanej sedmičky nezvládli ľadové nástrahy Federica Brignoneová ani Viktoria Rebensburgová, čas na porovnanie opäť stanovila čistou jazdou suverénna víťazka predchádzajúceho "obráku" Shiffrinová. Vlhová so štartovým číslom 7 sa v úvode držala na jej úrovni, za druhým medzičasom však prešla niektoré bránky o čosi širšie a to ju stálo odstup, ktorý v závere skresala pod polsekundy. Okrem nej sa k Američanke ako-tak priblížila jedine Tessa Worleyová, všetky ďalšie pretekárky nabrali viac než sekundové manko.

V druhom kole predviedla Vlhová najlepšiu jazdu, Shiffrinová štvrtú, čo v konečnom súčte znamenalo rovnaký čas a spoločný triumf dvoch veľkých rivaliek v tejto sezóne. "Vedela som, že som v prvom kole urobila chybu. V druhom kole som nemala čo stratiť, chcela som veľa riskovať, urobila som chybu v dolnej strmej pasáži, ináč to však bola perfektná jazda," dodala Slovenka. Jej americká súperka mala ešte na poslednom medzičase značný náskok, no stratila ho v závere. "Videla som Petrinu jazdu a bolo mi jasné, že musím ísť agresívne a riskovať," uviedla Shiffrinová.

Dve vlajky, dve hymny a najmä dve veľké súperky na jednom stupienku


Slovenka Petra Vlhová, Američanka Mikaela Shiffrinová a zvyšok sveta. To, čo platí celú sezónu Svetového pohára alpských lyžiarok v slalome, sa v piatok prvýkrát prejavilo aj v obrovskom slalome. Líderka a druhá žena celkového poradia dosiahli v Maribore v súčte dvoch kôl totožný čas a spoločne sa stali víťazkami, zatiaľ čo už tretia Nórka Ragnhild Mowinckelová zaostala o takmer sekundu.

Slovinská destinácia je vzdialenosťou priaznivá pre fanúšikov zo Slovenska, čo sa odzrkadlilo na ich výdatnej podpore pre 23-ročnú Vlhovú: "Fanúšikovia sú skvelí, chcem sa im poďakovať, že sem prišli. V podstate na každých pretekoch mám najviac fanúšikov, tentoraz boli na jednom mieste, takže ich bolo ináč počuť. Keď som to videla, bola som veľmi šťastná." Spoločne so slovenskou reprezentantkou si priaznivci vypočuli hymny, ktoré nemohli znieť naraz, no pre obe lyžiarky boli odmenou za rovnaký výsledok. Symboliku dotvorila slovensko-americká rodina na tribúne, ktorá mávala rovnako vysoko vlajkami oboch krajín: "Keď hrá akákoľvek hymna, je to špeciálny moment. Aj keď najprv nehrala moja hymna, snažím sa počúvať a uvedomovať si, čo som dosiahla. Keď je športovec na pódiu a hrajú mu národnú hymnu, je to výnimočný okamih."

Situácia s dvoma víťazkami je v ženskom seriáli ojedinelá, v piatok sa udiala prvýkrát od začiatku ročníka 2014/2015, keď sa na nej takisto podieľala Shiffrinová. V obrovskom slalome v Söldene triumfovala spoločne s Rakúšankou Annou Veithovou, ktorá v tom čase ešte vystupovala pod priezviskom Fenningerová. "Je to pre mňa prvýkrát vo Svetovom pohári. Je to niečo špeciálne, keďže s Mikaelou sa celú sezónu trocha naháňame. Niekedy je prvá ona, inokedy ja. A teraz sme vyhrali spolu. Teším sa v prvom rade z ďalšieho triumfu v 'obráku', ktoré je druhé v tejto sezóne aj v kariére," povedala Vlhová.

V Maribore si vybojovala najhodnotnejší výsledok v obrovskom slalome hneď pri premiérovom postupe do druhého kola, kam sa v tejto disciplíne nedostala pri predchádzajúcich tunajších účastiach v rokoch 2016 ani 2017. Tentoraz figurovala po prvom kole na druhej pozícii a na tú to vyzeralo aj počas takmer celej jazdy priebežnej líderky. Američanka ešte na poslednom medzičase disponovala náskokom 46 stotín sekundy, o ten však prišla v záverečnej strmej časti, ktorá stopercentne nevyšla ani Slovenke: "Pozerala som jej jazdu a už keď na poslednom medzičase mala náskok 46 stotín sekundy, tak som si povedala, že aj druhé miesto je skvelé. Potom prešla cieľom a v prvom momente som nevedela, či je prvá alebo druhá. Všimla som si potom tri nuly a už som vedela, že je dobre."

Takto "dobre" bolo aj koncom decembra v Semmeringu, keď sa podujatie rovnako ako v Maribore konalo v piatok a sobotu namiesto tradičnej soboty a nedele. "Tam to bolo prvýkrát a človek vtedy nevie, ako to zvládať. Myslím si, že tá skúsenosť mi pomôže. Aj eufória už je trochu iná, ako bola tam. Je to iné v tom, že som síce zvíťazila, ale nie sama. Musím sa o víťazstvo deliť, lepšie by sa mi na prvom stupienku stálo samej. Je však špeciálny moment, že som tam stále práve s Mikaelou."

Bolo by prekvapením, keby sa obe rivalky neobjavili na pódiu aj v sobotnom slalome (10.00/13.00). Otázne je, v akom poradí. "Dúfam, že... podobne," navnadila prítomných fanúšikov Vlhová, keď sa "delila".

Výsledky obrovského slalomu v Maribore - ženy:

1. Petra VLHOVÁ (SR), Mikaela Shiffrinová (USA) 2:31,31 min, 3. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,93 s, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,29, 5. Sara Hectorová +1,50, 6. Frida Hansdotterová (obe Švéd.) +1,66, 7. Marta Bassinová (Tal.) +1,71, 8. Meta Hrovatová (Slov.) +2,39, 9. Tessa Worleyová (Fr.) +2,40, 10. Kristin Lysdahlová (Nór.) +2,62

celkové poradie v SP (po 25 z 37 súťaží):

1. Shiffrinová 1594 bodov, 2. VLHOVÁ 998, 3. Holdenerová 687, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 617, 5. Mowinckelová 589, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 509

poradie v obrovskom slalome (6 z 8):

1. Shiffrinová 455 bodov, 2. Worleyová 374, 3. VLHOVÁ 318, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 310, 5. Mowinckelová 259, 6. Rebensburgová 255