Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Vlhová vo Flachau porazila Schiffrinovú

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší v cieli 2. kola nočného slalomu Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 8. januára 2019. Vlhová vyhrala pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Foto: TASR/Martin Baumann

Nikdy predtým nebola na bielych svahoch taká úzka sériová rivalita dvoch pretekárok v jednej disciplíne.

Flachau 8. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová fantastickou jazdou druhého kola vyhrala v šiestom klasickom slalome sezóny Svetového pohára. V utorok v rakúskom Semmeringu po piatich druhých miestach už nebola nad jej sily 23-ročná Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá chcela ôsmym zásahom vyrovnať rekord víťazných slalomových podujatí SP v rade.

Spolu so svojou slovenskou vrstovníčkou však píšu iné historické údaje, nikdy predtým nebola na bielych svahoch taká úzka sériová rivalita dvoch pretekárok v jednej disciplíne. "Neviem, čo mám povedať, prvé kolo nebolo úplne optimálne, ale v tom druhom som vydala zo seba všetko. Pozdravujem skvelých fanúšikov, ďakujem im a tiež môjmu tímu," vyznala sa zadýchaná do prenosových kamier Vlhová. Po dvoch triumfoch Veroniky Velez-Zuzulovej je to tretí slovenský vo Flachau, kde slovenské lyžovanie malo v roku 2016 aj premiérové dvojité zastúpenie na pódiu. "Neverím, nechápem, nerozumiem. Excelentné, neskutočné, grandiózne. Nebola úplne fit, nikto z tímu nie je fit, fakt to nechápem," povedal pre RTVS rozrušený otec Igor Vlha. Jeho dcéra v utorok vyhrala s náskokom 15 stotín, sekundu a 5 stotín stratila na treťom mieste Švédka Anna Swenn-Larssonová, pre špicar ju však diskvalifikovali a bolo z toho prvé pódium pre domácu Katharinu Liensbergrovú (+1,17).

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší v cieli 2. kola nočného slalomu Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 8. januára 2019. Vlhová vyhrala pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou.
Foto: TASR/Martin Baumann


Shiffrinovú jej rivalka v predchádzajúcom období súťažnej zimy zdolala raz aj v paralelnej verzii slalomu a raz v obrovskom slalome. Vlhová si v závese opäť upevnila nielen druhú pozíciu v hodnotení disciplíny, ale i v celkovom poradí SP. Vo Flachau to bol jej siedmy triumf v pretekoch SP a jej 21. pódiové umiestnenie v piatich plných ročníkoch seriálu, z toho deviate v prebiehajúcej sezóne.

V prvom kole Vlhová dosiahla tretí najrýchlejší čas, na svoju veľkú rivalku stratila 31 stotín a s minináskokom 4 stotiniek sa pred ňu dostala ešte Swenn-Larssonová. Organizátorom tradičného nočného slalom v rakúskom stredisku sa napriek prívalu snehu podarilo upraviť trať na takmer ideálne podmienky. Oproti minulým rokom upustili od umelých "hrbov", preto bolo dôležité, že sa im podarilo na jednoduchom svahu s rytmickou architektúrou Shiffrinovej trénera podarilo urobiť pevný podklad. Optimálne pre Vlhovej agresívny štýl, ale z ľadovej výhody napokon nebolo nič, lebo dve minúty pred štartom začalo pomerne husto snežiť a povrch okamžite mäkol. Slovenská lyžiarska hviezda však ťažila aspoň z čísla dva, keď jej trať akurátne vykĺzala s jednotkou domáca Katharina Liensbergerová. Tá aj nasadila určité parametre pretekov celkovo štvrtým časom v prvej pätnástke a stratou 54 stotín. Do sekundy sa s prehľadom (+0,64) zmestila aj švédska stálica Frida Hansdotterová, ktorá vo Flachau predtým 7-krát zabodovala na pódiu.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší po triumfe v nočnom slalome Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 8. januára 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


O zasnúbenosť slovenského lyžovania s ďalším rakúskym strediskom (po triumfálnom Semmeringu) sa chystala v 2. kolo bojovať Vlhová, ktorá tam pred dvoma rokmi tretím miestom spolu s víťaznou Veronikou Velez-Zuzulovou slávila historické dvojité pódium. Avšak hoci stratila o sekundu menej ako pred tromi dňami v Záhrebe, Shiffrinovej náskok 3 desatín bol vzhľadom na povahu flachauského slalomu a jej čistý tempo-štýl pomerne veľký. Predtým však prišli na rad spolufavoritky druhého sledu a najväčšia z nich, švajčiarska diva Wendy Holdenerová sa štvrtým časom kola na už pomerne zničenej trati katapultovala jasne na čelo. Nestačila jej Hansdotterová, ale obrovskú výzvu Vlhovej predložila Liensbergerová. Slovenská lyžiarka išla fantasticky, v početných vaničkách ju síce hádzalo, lenže v ohromnom tempe všetko okamžite korigovala a do cieľa to vystupňovala skvelým náskokom 1,17, čo bolo v tých podmienkach neskutočné najrýchlejšie druhé kolo. Nestačila ani fenomenálna Američanka, hoci robila čo mohla, napokon v divokej dráme tesne prehrala, lebo v druhej jazde stratila na Vlhovú 45 stotín.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v rakúskom Flachau takmer rok po svojom predchádzajúcom úspechu - 28. januára 2018 sa radovala vo švajčiarskom Lenzerheide.

Vtedy však jej veľká súperka Mikaela Shiffrinová vypadla, keď smerovala za víťazstvom s veľkým náskokom. Tentoraz ju Vlhová zdolala len vďaka vlastnému výkonu a fenomenálnemu druhému kolu, ktoré vygradovala v spodnej časti. To býva veľká zbraň Američanky. "Prvé kolo nebolo úplne optimálne, ale v tom druhom som vydala zo seba všetko. Sú to veľké emócie, toto je najlepší deň môjho života. Som veľmi šťastná, pretože som zvíťazila pred mojimi najlepšími fanúšikmi. Pozdravujem ich, ďakujem im a tiež môjmu tímu," povedala Slovenka, ktorá vďaka krajanom na tribúnach súťažila takmer v domácom prostredí: "Chcela by som vidieť, čo sa deje doma, kde som nebola od Semmeringu. Prišlo za mnou veľa ľudí, dodávajú mi silu."

Naďalej platí, že od začiatku minulého ročníka seriálu nemá disciplína inú víťazku než Shiffrinovú alebo Vlhovú: "Zažívam úžasnú sezónu. Pri predchádzajúcich dvoch štartoch som nedokončila Flachau, bolo náročné sústrediť sa, lebo sme tu predtým nemali šťastie." To sa otočilo a Vlhová zabránila svojej 23-ročnej rovesníčke vyrovnať rekord v počte víťazstiev v klasickom slalome Svetového pohára za sebou. Shiffrinová ťahala sériu siedmich úspechov, osem dosiahli Švajčiarka Vreni Schneiderová (1989) a Chorvátka Janica Kosteličová (2001): "Zakaždým predvádzame dobré súboje."

Slovenská reprezentantka teraz uspela a zvíťazila v tejto sezóne už v tretej disciplíne. "Obrovský slalom v Semmeringu, paralelný v Osle a teraz tento bláznivý klasický vo Flachau. Musíme zostať nohami na zemi a na nastolenej ceste. Je dôležité, aby sme naďalej pracovali, akoby sme skončili na druhej alebo tretej priečke. To je správny prístup," zdôraznil tréner Livio Magoni, ktorý zažíval porovnateľné emócie ako jeho zverenka: "Bol som trocha v strese, lebo uprostred trate urobila Petra nejaké chyby. Vieme, že Mikaela je vždy perfektná. Takmer. V utorok sme videli, že to neplatí vždy. Začiatok mala pomalší, ako zvykne. A po prvej chybe, ktorú som videl z trate, som do vysielačky povedal: 'Zrejme to bude náš deň.' Vyplnilo sa to."

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší s trofejou po triumfe v nočnom slalome Svetového pohára v rakúskom Flachau v utorok 8. januára 2019. Druhá skončila Američanka Mikaela Shiffrinová.
Foto: TASR/Martin Baumann


Výsledky slalomu SP vo Flachau:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:52,85 min. (56,45-56,40), 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,15 s (56,14-56,86), 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,17 (56,68-57,34), 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,65, 5. Frida Hansdotterová (Švaj.) +1,91, 6. Christina Geigerová (Nem.) +2,68, 7. Michelle Gisinová (Švaj.) +2,77, 8. Katharina Truppeová (Rak.) +3,83, 9. Nastasia Noensová (Fr.) +3,96, 10. Aline Daniothová (Švaj.) +04,17.

priebežné poradie v slalome (7 z 10 súťaží):

1. Shiffrinová 760 b., 2. VLHOVÁ 680, 3. Holdenerová 425, 4. Hansdotterová 298, 5. Liensbergerová 285, 6. Swenn-Larssonová 256.

Celkové poradie SP:

1. Shiffrinová 1294 , 2. VLHOVÁ 848, 3. Holdenerová 564, 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 418, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) 388, 6. Hansdotterová 381.