Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Farkašová získala zlato v kombinácii zrakovo postihnutých žien

Slovenská reprezentantka v lyžovaní Henrieta Farkašová (vľavo) sa teší zo zisku zlatej medaily v kombinácii zrakovo postihnutých žien na zimných paralympijských hrách v Pekingu v pondelok 7. marca 2022. Foto: TASR - SPV/Roman Benický

Striebro získala čínska reprezentantka Ta-čching Ču s mankom 0,86 s na víťazku, bronz si vybojovala Britka Menna Fitzpatricková, ktorá stratila 2,59 s.

Peking 7. marca (TASR) - Slovenská reprezentantka v lyžovaní Henrieta Farkašová získala na zimných paralympijských hrách v Pekingu zlato v pondelkovej kombinácii zrakovo postihnutých žien. Ďalšia slovenská reprezentantka Alexandra Rexová preteky nedokončila.

"Každá medaila je vzácna, pocit úspechu nezovšednie. O to viac, že teraz prichádza po mojom ťažkom období. Lyže milujem a teším sa, že sa mi opäť darí," povedala po zisku druhého zlata na prebiehajúcich hrách pre Slovenský paralympijský výbor (SPV) Farkašová.

Tridsaťpäťročná lyžiarka triumfovala časom 2:03,39 min. Úvodné super-G zvládla za 1:18,57 min a usadila sa na druhom mieste, tesne za ňou skončila Rexová. V slalome predviedla Farkašová opäť druhú najlepšiu jazdu a vybojovala triumf. Jej krajanka spravila chybu a dobre rozbehnuté preteky nedokončila. Striebro získala čínska reprezentantka Ta-čching Ču s mankom 0,86 s na víťazku, bronz si vybojovala Britka Menna Fitzpatricková, ktorá stratila 2,59 s.

Slovensko malo v pondelok zastúpenie aj v kombinácii stojacich žien, Petra Smaržová obsadila ôsme (+19,69 s) a Vanessa Gašková deviate (+32,15) miesto. S časom 1:56,51 minúty triumfovala dvojnásobná majsterka sveta Ebba Aarsjoeová zo Švédska, ktorá tak k bronzu v zjazde pridala svoje premiérové olympijské zlato.

Medailová pozícia v mužskej kombinácii zrakovo postihnutých len tesne ušla po chybe v závere slalomu Jakubovi Krakovi. Slovenský reprezentant obsadil štvrté miesto a na tretieho Brita Neila Simpsona stratil 1,5 sekundy. Zvyšné medailové pozície obsadili Talian Giacomo Bertagnolli (1:49,8) a Rakúšan Johannes Aigner (+2,18). Marek Kubačka a Miroslav Haraus preteky nedokončili.

"Mal som to trpezlivejšie podržať, no chcel som byť v cieli čo najskôr. Mám to tu akosi zakliate. Chceli sme ísť na zlato, no opäť sme len tesne za stupňami víťazov," neskrýval Krako sklamanie po slalome.

V pretekoch stojacich mužov pridal k štyrom strieborným medailám z Pjongčangu najcennejší kov Francúz Arthur Bauchet. Slovák Martin France obsadil konečné devätnáste miesto, v slalome sa posunul o jednu pozíciu.

ZPH 2022 alpské lyžovanie výsledky:



muži:

Kombinácia zrakovo postihnutých:


1. Giacomo Bertagnolli /Andrea Ravelli (Tal.) 1:49,80 min, 2. Johannes Aigner/Matteo Fleischmann (Rak.) +2,18 s, 3. Neil Simpson/Andrew Simpsom (V. Brit.) +3,01 4. Jakub KRAKO/Branislav BROZMAN (SR) +4,51, Miroslav HARAUS/Maroš HUDÍK, Marek KUBAČKA/Mária ZAŤOVIČOVÁ (všetci SR) nedokončili

Kombinácia - stojaci:

1. Arthur Bauchet (Fr.) 1:50,26 min, 2. Santeri Kiiveri (Fín.) +4,22 s, 3. Adam Hall (N. Zéland) +4,51, ...18. Martin FRANBCE (SR) +12,64

ženy:

kombinácia zrakovo postihnutých:


1. Henrieta FARKAŠOVÁ/Michal ČERVEŇ (SR) 2:03,39 min, 2. Ta-čching Ču/Chan-chan Jen(Čína) +0,86 s 3. Menna Fitzpatricková/Gary Smith (V.Brit) + 2,59, ... Alexandra REXOVÁ/Eva TRAJČÍKOVÁ DNF

kombinácia – stojace:

1. Ebba Aarsjoeová (Švéd.) 1:56,51 min, 2. Meng-čchiou Čang (Čína) +1,51 s, 3. Alana Ramsayová (Kan.) +10,82 s, ...7. Petra SMARŽOVÁ (SR) +19,69 8. Vanessa GAŠKOVÁ (SR) +32,15