Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

PREKVAPUJÚCE: Federer nestačil na Millmana, vypadol v osemfinále

Švajčiar Roger Federer gratuluje k víťazstvu austrálskemu tenistovi Johnovi Millmanovi na US Open 4. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Dvadsaťdeväťročný Millman sa vo štvrťfinále stretne s Djokovičom.

New York 4. septembra (TASR) - Japonský tenista Kei Nišikori postúpil do štvrťfinále dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open. Finalista z toku 2014 si v osemfinále poradil s Nemcom Philippom Kohlschreiberom 6:3, 6:2, 7:5. Ďalej ide aj šiesty nasadený Srb Novak Djokovič po triumfe 6:3, 6:4, 6:3 nad Portugalčanom Joaom Sousom.

Osemfinále bolo konečnou stanicou pre turnajovú dvojku Rogera Federera. Švajčiarsky tenista prekvapujúco nestačil na nenasadeného Austrálčana Johna Millmana, ktorému podľahol po štvorsetovom boji 6:3, 5:7, 6:7 (7) a 6:7 (3). Dvadsaťdeväťročný Millman sa vo štvrťfinále stretne s Djokovičom.

Federer iba druhýkrát za uplynulých 14 štartov na US Open vypadol pred štvrťfinále. "Mám pred Rogerom a všetkým, čo dosiahol, obrovský rešpekt. Je to hrdina, ktorý dnes ale zjavne nemal svoj deň. Víťazstvo určite beriem," povedal Millman po výhre nad päťnásobným newyorským šampiónom. "Na začiatku mi nešli nohy, Roger si robil na kurte so mnou, čo chcel. No v druhom sete som sa chytil, začal som sa lepšie pohybovať a bol trochu viac agresívnejší," citovala 55. hráča svetového rebríčka agentúra AP.

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión síce poľahky získal prvý set a v druhom mal dva setbaly, ale súper ich odvrátil a navrch mal aj v dramatických koncovkách ďalších dvoch setov. Federer premárnil setbal aj v treťom sete, ktorý nakoniec prehral v tajbrejku. Skrátenú hru nezvládol ani vo štvrtom sete, urobil v nej dve dvojchyby, celkovo si ich pripísal desať. Takisto urobil 77 nevynútených chýb. Na US Open prehral vôbec prvýkrát s hráčom mimo prvej päťdesiatky svetového rebríčka.

"Bol to jeden z tých večerov, keď som cítil, že som nemal vzduch. Nemohol som poriadne dýchať, vzduch vôbec necirkuloval. Z nejakého dôvodu som sa v týchto podmienkach trápil. Stalo sa mi to asi prvýkrát. Necítil som sa komfortne. Ako zápas plynul, stále som sa viac a viac potil. Strácal som energiu. John sa dokázal s týmito podmienkami lepšie vyrovnať," konštatoval 37-ročný Federer.

muži - dvojhra - osemfinále:

Novak Djokovič (6-Srb.) - Joao Sousa (Portug.) 6:3, 6:4, 6:3, Kei Nišikori (21-Jap.) - Philipp Kohlschreiber (Nem.) 6:3, 6:2, 7:5, Marin Čilič (7-Chor.) - David Goffin (10-Belg.) 7:6 (6), 6:2, 6:4, John Millman (Austr.) - Roger Federer (2-Švaj.) 3:6, 7:5, 7:6 (7), 7:6 (3)