Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Fehérváry pomohol gólom k víťazstvu Washingtonu, Chára sa opäť pobil

Slovenský hokejový obranca v drese New York Islanders Zdeno Chára. Foto: TASR/AP

Do zostavy New Jersey sa vrátil Christián Jaroš, ktorý odohral za Devils 8:36 minúty s jednou strelou a tromi bodyčekmi.

New York 11. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Martin Fehérváry pomohol v noci na nedeľu v zámorskej NHL gólom k víťazstvu Washingtonu na ľade Buffala 3:2 po samostatných nájazdoch. Dvadsaťdvaročný obranca vyrovnal v 46. minúte na 2:2, keď po prihrávke Alexandra Ovečkina strelou z prvej prepálil Ukku-Pekku Luukkonena v bránke Sabres. Bol to jeho tretí presný zásah a šiesty bod (3+3) v sezóne. V nájazdovom rozstrele rozhodol o víťazstve Capitals v tretej sérii T.J. Oshie.

Fehérváry pritom nedohral predošlý zápas v noci na sobotu s Pittsburghom po tom, ako ho zasiahol do hlavy útočník Penguins Brock McGinn. Napokon sa vyhol vážnejšiemu zraneniu a mohol nastúpiť v ďalšom dueli, v ktorom zachránil pre svoj tím predĺženie. Okrem dôležitého gólu si počas 19:45 minút pripísal aj plusový bod, vyslal tri strely na bránku a rozdal až sedem "hitov". Sabres sa trápia, utrpeli siedmu prehru v rade. "Bol to veľký comeback. Hrať dva zápasy za dva dni je náročné, ale v tretej tretine sme zabrali a napokon sme zápas vyhrali. Som veľmi šťastný, všetci sme išli na doraz, zvíťazili sme ako tím," povedal pre nhl.com slovenský obranca, ktorého štart v zápase bol otázny. Po zákroku McGinna vynechal proti Pittsburghu viac ako polovicu zápasu. "Bol to zlý hit. Ale dnes som sa cítil lepšie a som šťastný, že som mohol hrať," dodal Fehérváry. Z jeho gólu mal radosť aj tréner Peter Laviolette. "Teší ma, že bol odmenený dôležitým gólom. V každom zápase hrá na doraz a na ľade necháva všetko. Zaslúžil si to," povedal tréner "Caps" pre agentúru AP. Oshie zaznamenal už 46. gól v rozstrele. V historických tabuľkách je štvrtý za Jonathanom Toewsom (51), Fransom Nielsenom a Patrickom Kaneom (obaja 49). Ovečkin bodoval v piatom zápase za sebou (1+6), stále mu chýba jeden presilovkový gól, aby vyrovnal rekord NHL Davea Andreychuka (274).

V ďalšom zápase si hráči New Yorku Islanders poradili doma s New Jersey 4:2, hoci po prvrej tretine prehrávali 1:2. Z výhry "ostrovanov" sa tešil aj skúsený slovenský zadák Zdeno Chára, ktorý opäť odhodil rukavice. Tentoraz sa pobil už v 7. minúte s Masonom Geerstenom. Slovenský obranca išiel pomstiť spoluhráča Noaha Dobsona, ktorého Geersten predtým nepríjemne zasiahol do hlavy v strednom pásme. Chára okrem piatich minút za bitku dostal aj dve minúty za vyvolanie šarvátky a osobný desaťminútový trest. V zápase odohral 14 minút a zaznamenal aj jeden plusový bod. Do zostavy New Jersey sa vrátil jeho krajan Christián Jaroš, ktorý odohral za Devils 8:36 minúty s jednou strelou a tromi bodyčekmi. Jeho spoluhráč Tomáš Tatar si pripísal mínusový bod, strelu a menší trest za krosček počas 14:26 minúty v akcii. Islanders vyhrali prvýkrát v novom domovskom stánku UBS Arena, podarilo sa im to až na ôsmy pokus. K víťazstvu prispel gólom v oslabení aj Zach Parise, ktorý si tak otvoril strelecký účet v tejto sezóne. V bránke "diablov" absolvoval debut v profilige Akira Schmid. "Musím zložiť poklonu našim fanúšikom, ktorí nás neustále hnali, aj keď sa nám nedarilo. Veľmi nám to pomáhalo," povedal tréner "ostrovanov" Barry Trotz. Islanders pomohli aj návraty Brocka Nelsona a Caseyho Cizikasa. Devils vypadli tesne pred zápasom zo zostavy obranca Ryan Greaves a útočník Nico Hischier, oboch zaradili na covid listinu. V zostave ich nahradili Jaroš a Jesper Boqvist.

Dallas v zostave s Andrejom Sekerom prehral v San Jose 1:2. Slovenský obranca bol na ľade 15 a pol minúty, zaznamenal plusový bod a dve strely na bránku. Víťazstvo Sharks vychytal James Reimer, ktorý vykryl 34 pokusov hostí a oslávil tak úspešne 400. zápas v NHL. Góly "žralokov" strelili Tomáš Hertl a Erik Karlsson, za hostí sa presadil Michael Raffl.

Z víťazstva sa netešil ani Adam Ružička, ktorého Calgary podľahlo doma Bostonu 2:4. Bruins bodovali v piatom zápase za sebou, k čomu výrazne prispel brankár Linus Ullmark. Ten zlikvidoval 40 striel Flames, prekonali ho len Matthew Tkachuk a Sean Monahan. "Plamene" po trojzápasovej víťaznej sérii prehrali štyri duely za sebou. Za hostí strelil gól a pridal asistenciu Brad Marchand. Jeho spoluhráč z prvej formácie Patrice Bergeron zaznamenal 554. asistenciu v drese Bruins a dostal sa na štvrté miesto v klubovej histórii pred Phila Esposita. Ružička bol na ľade osem minút a do štatistík sa nezapísal.

Tampa Bay bez zraneného slovenského obrancu Erika Černáka prehrala na ľade Ottawy 0:4. Hetrikom prispel k triumfu domácich kapitán "senátorov" Brady Tkachuk. "Hrali sme dobre celý zápas, nepoľavili sme a som hrdý na náš tím," poznamenal Tkachuk, ktorý dosiahol prvý hetrik v NHL. Tri asistencie nazbieral Drake Batherson, Senators dosiahli v uplynulých piatich dueloch bilanciu 4-1-0. V bránke podržal tím Anton Forsberg, keď nepustil za chrbát ani jednu z 25 striel a tešil sa z prvého shutoutu v profilige. Tampa ukončila päťzápasovú víťaznú sériu, dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára neskóroval naposledy 10. mája v záverečnom zápase základnej časti proti Floride (0:4).

Pavel Bučnevič prispel gólom a asistenciou k víťazstvu St. Louis nad finalistom minulej sezóny Montrealom 4:1. Špeciálny zápas odchytal brankár Canadiens Jake Allen, ktorý sa v St. Louis predstavil prvýkrát od minuloročnej výmeny. "Nie som veľmi emotívny človek, ale dnes som to prežíval naozaj intenzívne. St. Louis je pre mňa špeciálne miesto, žil som tu od svojich 17-tich rokov. Ja aj moja rodina tu máme stále množstvo priateľov na ľade aj mimo neho. Toto miesto je mojím druhým domovom a znamemá pre mňa veľa," povedal 33-ročný Allen, ktorý dres Blues obliekal sedem sezón a v roku 2019 sa tešil zo zisku Stanley Cupu. Víťazstvo Blues vychytal Charlie Lindgren (22 zákrokov), ktorý naopak prvých päť sezón pôsobil v Montreale a v júli sa ako voľný hráč upísal St. Louis.

David Kämpf rozhodol 80 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času kurióznym gólom o víťazstve Toronta nad Chicagom 5:4. Brankár Kevin Lankiken išiel za bránku za nahodením Morgana Riellyho, ale puk sa neočakávane odrazil pred bránku, kde číhal bývalý útočník Blackhawks a ten bekhendom skóroval do opustenej bránky. Toronto stratilo trojgólové vedenie 4:1, ale napokon aj s dávkou šťastia získalo dva body. "Rozhodnúť zápas v záverečných sekundách je skvelý pocit. Je jedno, proti ktorému súperovi, to bolo. Som rád, že máme dva body, ale trojgólové vedenie sme nemali stratiť," zdôraznil Kämpf, ktorý za Chicago počas štyroch sezón odohral 235 zápasov. Útočník Maple Leafs Auston Matthews skóroval, pridal asistenciu a bodoval tak v deviatom zápase za sebou. Do bránky Toronta sa vrátil po zranení Čech Petr Mrázek, ktorý nastúpil prvýkrát od 30. októbra.

Slováci v akcii:


Martin Fehérváry (Washington) 19:45 1 0 1 +1 3 0

Tomáš Tatar (New Jersey) 14:26 0 0 0 -1 1 2

Christián Jaroš (New Jersey) 08:36 0 0 0 0 1 0

Zdeno Chára (NY Islanders) 14:00 0 0 0 +1 0 17

Andrej Sekera (Dallas) 15:38 0 0 0 +1 2 0

Adam Ružička (Calgary) 08:04 0 0 0 0 1 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Štvrté víťazstvo za sebou si zapísali hráči Pittsburghu, keď zdolali Anaheim tesne 1:0. Prvé čisté konto v sezóne a siedme v profiligovej kariére slávil brankár Casey DeSmith, keď zlikvidoval 33 striel súpera. Jediný gól zápasu strelil v prvej tretine Brock McGinn.

Minnesota ukončila osemzápasovú víťaznú sériu, keď na ľade Los Angeles prehrala 1:2. Víťazný gól strelil v polovici tretej tretiny Brendan Lemieux, ktorý sa do zostavy vrátil po päťzápasovom treste. Ten od vedenia NHL dostal za to, že počas bitky uhryzol útočníka Ottawy Bradyho Tkachuka.

Nováčik zo Seattlu strelil v tretej tretine tri góly a vyrovnal v zápase s Columbusom z 1:4 na 4:4, ale napokon o víťazstve Blue Jackets rozhodol v predĺžení Jake Bean. Columbus zastavil sériu piatich prehier vonku, dvomi gólmi k tomu pomohol Max Domi a 28 úspešnými zákrokmi brankár Elvis Merzlikins. Švédsky útočník v službách Krakena Marcus Johansson odohral svoj 700. zápas v NHL.

Nedarí sa Edmontonu, ktorý nestačil na Carolinu (1:3) a prehral piaty zápas za sebou. Pri všetkých góloch Hurricanes, ktorí natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy, bol Sebastian Aho. Fínsky center strelil dva góly a pridal asistenciu. Bez bodu zostali obaja najproduktívnejší hráči Oilers a celej NHL Leon Draisaitl a Connor McDavid, čo sa stalo len tretíkrát v sezóne.

Sumáre NHL:


Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 13. Norris (Batherson, Chabot), 24. Tkachuk (Stützle), 26. Tkachuk (Chabot, Batherson), 57. Tkachuk (Batherson). Brankári: Forsberg - Elliott, strely na bránku: 23:25, 13.076 divákov.



Buffalo Sabres - Washington Capitals 2:3 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly:14. Hinostroza (Hägg, Bryson), 23. Butcher (Asplund, Okposo) - 4. Eller (Sheary, Oshie), 46. FEHÉRVÁRY (Ovečkin, Kuznecov), rozh. nájazd Oshie. Brankári: Luukkonen - Vaněček, strely na bránku: 31:42, 9554 divákov.



Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Góly: 6. McGinn (Aston-Reese, Ruhwedel). Brankári: DeSmith - Gibson (41. Stolarz), strely na bránku: 29:33, 17.435 divákov.



St. Louis Blues - Montreal Canadiens 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly: 2. Bučnevič (Tarasenko, O'Reilly), 29. Joshua (Brown, Peca), 36. Barbašov (Tarasenko, Bučnevič), 51. Krug (O'Reilly, Brown) - 42. Romanov (Poehling, Dauphin). Brankári: Lindgren - Allen, strely na bránku: 37:23, 16.829 divákov.



Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 5:4 (3:1, 1:1, 1:2)

Góly: 3. Tavares (Matthews, Nylander), 10. Nylander (Tavares, Liljegren), 15. Matthews (Kaše, Nylander), 24. Engvall (Clifford, Steeves), 59. Kämpf (Rielly, Brodie) - 2. Toews (Johnson, Murphy), 37. Murphy (Hagel), 42. Kubalík (Kurashev, McCabe), 51. McCabe (Stillman, Carpenter). Brankári: Mrázek - Lankinen, strely na bránku: 26:35, 18.934 divákov.



New York Islanders – New Jersey Devils 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)

Góly:18. Dobson (Barzal, Wahlstrom), 29. Greene (Barzal, Bailey), 37. Parise (Pageau, Mayfield), 50. Pageau (Wahlstrom) - 18. Bratt (Siegenthaler), 19. Hughes (Zacha). Brankári: Sorokin - Schmid, strely na bránku: 29:32, 17.255 divákov.



Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Góly: 2. Beagle (Roussel, Eriksson), 31. Schmaltz (Dineen, Hayton), 52. Crouse (Schmaltz, Dineen) - 2. van Riemsdyk, 26. Laughton (Konecny, Couturier), 32. Brown, 33. van Riemsdyk (Konecny, Yandle), 48. Giroux (Atkinson, Frost). Brankári: Vejmelka - Jones, strely na bránku: 32:34, 10.562 divákov.



Calgary Flames - Boston Bruins 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)

Góly: 33. Tkachuk (Andersson, Gaudreau), 59. Monahan (Lucic, Andersson) - 18. Clifton (Frederic, Blidh), 26. Marchand (Pastrňák, Bergeron), 27. McAvoy (Bergeron, Marchand), 43. Lazar (Frederic, Grzelcyk). Brankári: Markström - Ullmark, strely na bránku: 42:27, 16.190 divákov.



Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets 4:5 pp (0:0, 1:4, 3:0 - 0:1)

Góly: 34. McCann (Eberle), 44. Schwartz (Donskoi, Giordano), 45. Geekie (Appleton, Tanev), 56. Dunn (Larsson, Järnkrok) - 29. Bjorkstrand (Jenner), 32. Roslovic (Domi, Voráček), 37. Domi (Roslovic, Bean), 40. Domi (Bjorkstrand, Jenner), 61. Bean (Voráček, Kuraly). Brankári: Grubauer - Merzlikins, strely na bránku: 32:29, 17.151 divákov.



Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 31. Nugent-Hopkins (Puljujärvi, Nurse) - 8. Aho (Trocheck, Teräväinen), 27. Niederreiter (Aho), 58. Aho (Teräväinen, Cole). Brankári: Koskinen - Andersen, strely na bránku: 23:31, 18.025 divákov.



San Jose Sharks - Dallas Stars 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Góly: 9. Hertl (Meier, Barabanov), 37. Karlsson (Meier, Barabanov) - 49. Raffl (Hakanpää, Raffl). Brankári: Reimer - Holtby, strely na bránku: 25:35, 14.145 divákov.



Los Angeles Kings - Minnesota Wild 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 35. Danault (Doughty), 51. Lemieux (Grundström, Moore) - 34. Foligno (Dumba, Fiala). Brankári: Quick - Kähkönen, strely na bránku: 37:31, 15.897 divákov.