Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Paralympijský Festival Paráda v Piešťanoch bude po pauze opäť naživo

Na archívnej snímke prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pripravené budú športy ako parastolný tenis, paralukostreľba, paradrezúra, boccia, paracyklistika a ďalšie, v ktorých si budú môcť prítomní zmerať sily so slovenskými športovcami.

Piešťany 17. septembra (TASR) - V sobotu 18. septembra sa v Piešťanoch uskutoční podujatie Paráda 2021 - prvý bezbariérový festival. Už štvrtýkrát ho v kúpeľnom meste so svojimi partnermi organizuje Slovenský paralympijský výbor (SPV). Jeho predseda Ján Riapoš verí, že Paráda 2021 kontinuálne nadviaže na predošlé ročníky, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom.

Ide o pokračovanie tradície PARÁDY, ktorá odštartovala v roku 2010 na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom a každoročne prilákala do tohto areálu stovky detí s rodičmi, aby sa oboznámili s paralympijskými športami a prežili príjemný deň v kruhu paralympijskej rodiny. Piešťanský "Prvý bezbariérový festival" sa premiérovo konal v roku 2018, keď sa na ňom zúčastnili medailisti zo ZPH v Pjongčangu. Ďalší "live" ročník nasledoval v roku 2019.

Vlani bol festival v dôsledku pandemickej situácie umiestnený iba do online priestoru, v ktorom sa realizoval cez workshopy, súťaže, videá či športové výzvy a počas mesiaca október bola pri Chodníku slávy SPV inštalovaná aj exteriérová výstava zo sveta slovenských paralympionikov. Tento rok sa Paráda vracia do Piešťan síce v modifikovanej podobe, ale opäť s ľuďmi a s bohatým programom. Po privítaní paralympionikov, ktorí z Tokia priviezli 11 medailí sa o 11.00 h paralympijská rodina stretne pri Chodníku slávy SPV, do ktorého bude predtým umiestnená ďalšia tabuľa - s menami medailistov z Tokia.

Už od 10.00 hod. sa v HS centre začína festival Paráda, ktorý bude pokračovať až do 19.00 hod. Pripravené budú športy ako parastolný tenis, paralukostreľba, paradrezúra, boccia, paracyklistika a ďalšie, v ktorých si budú môcť prítomní zmerať sily so slovenskými športovcami. V programe vystúpia Dominika Mirgová, Peter Cmorik či detský súbor Fíha Tralala.

Za účasti slovenských medailistov z Tokia sa účastníci Parády budú môcť zapojiť aj do ďalších aktivít ako Edukačná zóna projektu Ruka v ruke, SPP náučno – zábavná zóna či aktuálne v japonskom duchu skladanie origami alebo japonský šach "shogi". V ramci covidových opatrení sa organizácia podujatia bude riadiť modelom OTP (očkovaný – testovaný – prekonaný).

"Tak, ako nás každý rok príjemne prekvapujete veľkým záujmom, ktorý určite podporilo aj výnimočné prostredie piešťanského Kúpeľného ostrova, túto atmosféru sa vynasnažíme priniesť aj tohto roku, kde sa popoludňajšia časť Parády sústredí do HS Centra, miesta našej tréningovej prípravy na Tokio. Veríme, že spoločnými silami a dobrou náladou kontinuálne nadviažeme na predošlé ročníky, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom a strávite opäť pekné chvíle v kruhu paralympijskej rodiny," uviedol v tlačovej správe predseda SPV Ján Riapoš.