Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

FIA zakázala zobrazovanie ruských štátnych symbolov vrátane vlajky

Na archívnej snímke z 30. apríla 2021 ruský pilot formuly 1 Nikita Mazepin na monoposte Haas počas prvého voľného tréningu pred nedeľnou Veľkou cenou Portugalska F1 na medzinárodnom okruhu Algarve neďaleko portugalského Portimao. Foto: TASR/AP

Jediný Rus v kráľovnej motošportu je momentálne Nikita Mazepin z amerického tímu Haas.

Moskva 2. marca (TASR) - Medzinárodná automobilová federácia (FIA) v utorok zakázala v seriáli majstrovstiev sveta Formuly 1 zobrazovanie ruských symbolov vrátane vlajky a štátnej hymny. Týmto krokom reagovala na ruskú vojenskú inváziu na územie Ukrajiny.

FIA už v piatok zrušila tohtoročnú Veľkú cenu Ruska, ktorá sa mala konať 25. septembra. Urobila tak po tom, ako niekoľko jazdcov vyjadrilo nevôľu pretekať na Autodróme v Soči.
Na archívnej snímke z 15. apríla 2021 ruský pilot formuly 1 Nikita Mazepin z tímu Haas s ochranným rúškom počas prehliadky trate pred Veľkou cenou Emilia-Romagna F1 na okruhu v talianskej Imole.
Foto: TASR/AP

Jediný Rus v kráľovnej motošportu je momentálne Nikita Mazepin z amerického tímu Haas. Hlavným sponzorom stajne z USA je paradoxne ruská spoločnosť Uralkali, ktorá sa zameriava na ťažbu a export draselnej soli. Jej nevýkonným riaditeľom je Dmitrij Mazepin, otec 23-ročného pretekára.

Zmeny platia podľa informácií AFP až do odvolania a týkajú sa aj potenciálnych bieloruských pretekárov.