Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

FINA plánuje vytvoriť plaveckú kategóriu pre transrodových športovcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

FINA zriadila tri odborné komisie - lekársku, právnu a športovú, aby sa touto problematikou zaoberali. Lekárska komisia zistila, že muži, ktorí začali súťažiť so ženami, si zachovali výhody.

Budapešť 19. júna (TASR) - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) má v úmysle vytvoriť otvorenú kategóriu, ktorá umožní súťažiť transrodovým športovcom na elitnej úrovni. Počas mimoriadneho kongresu FINA na MS v bazénovom plávaní v Budapešti o tom informoval prezident federácie Husain Al-Musallam.

"Nechcem, aby si ktorýkoľvek športovec musel vypočuť, že nemôže súťažiť na najvyššej úrovni. Založím pracovnú skupinu, ktorá na našich stretnutiach vytvorí otvorenú kategóriu. Budeme prvá federácia, ktorá to urobí," poznamenal Al-Musallam. Organizácia je zároveň pripravená zachovať doterajšie oddelené súťaže mužov a žien. Generálny riaditeľ FINA Brent Nowicki poznamenal, že "niektorí jednotlivci nemusia byť schopní súťažiť v kategórii, ktorá najlepšie zodpovedá ich zákonnému rodovému zladeniu alebo rodovej identite. Podľa pravidiel bude mužská súťaž otvorená pre všetkých."

Na toto vyjadrenie v následnej diskusii reagoval švédsky lekár Christer Magnusson, podľa ktorého vyplýva, že "chlapci sa vo veku 10 rokov budú musieť rozhodnúť začať s prechodom."

FINA zriadila tri odborné komisie - lekársku, právnu a športovú, aby sa touto problematikou zaoberali. Lekárska komisia zistila, že muži, ktorí začali súťažiť so ženami, si zachovali výhody. "Niektoré z výhod, ktoré muži získavajú v puberte, sú štrukturálne a nestrácajú sa hormonálnou supresiou. Patria sem väčšie pľúca a srdcia, dlhšie kosti, väčšie nohy a ruky," povedala lekárka Sandra Hunterová.