Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Fíni uspeli na deviaty pokus, Kanada má ťažké srdce na arbitrov

Na archívnej snímke z 29. mája 2022 hráči Fínska oslavujú s treofejou po víťazstve vo finále 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v zápase Fínsko - Kanada (4.3) vo fínskom Tampere. Foto: TASR/AP

Oslavy prebiehali až do skorého rána a rovnako tomu bolo aj medzi hokejistami, ktorí ako druhí v histórii dokázali vyhrať v jednom roku olympijské zlato i titul majstrov sveta.

Tampere/Helsinki 30. mája (TASR) - Fínski hokejisti to na deviatykrát dokázali a na domácich majstrovstvách sveta si pripísali premiérovú medailu. A hneď toho najcennejšieho lesku, keď v dramatickom nedeľňajšom finále zdolali obhajcov trofeje z Kanady 4:3 po predĺžení. Ihneď po zisku titulu sa po celej "krajine tisícich jazier" spustili bujaré oslavy a neušetrili ani slávnu fontánu a sochu Havis Amanda v centre hlavného mesta.

Miestne úrady síce tradičné miesto rôznorodých fínskych osláv obohnali plotom, no to radujúcich sa fanúšikov nezastavilo a tí sa vo veľkom vyškriabali na sochu a fotili sa s ňou. Helsinská polícia však informovala, že bujaré oslavy sa zaobišli bez incidentov, keďže všetci "boli na jednej lodi."

Oslavy prebiehali až do skorého rána a rovnako tomu bolo aj medzi hokejistami, ktorí ako druhí v histórii dokázali vyhrať v jednom roku olympijské zlato i titul majstrov sveta. Napodobnili svojich susedov zo Švédska, ktorým sa to podarilo v roku 2006. "Je to neuveriteľné. Nedokážeme ani pochopiť, čo sa stalo. Možno v lete si to uvedomíme. Tri mesiace a dve zlaté medaily, je to neskutočné," vyhlásil strojca úspechu, tréner Jukka Jalonen.
Na snímke hráči Fínska pózujú pre spoločnú fotografiu po víťazstve vo finále 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v zápase Fínsko - Kanada (4.3) vo fínskom Tampere v nedeľu 29. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Pre päťdesiatdeväťročného kouča je to už ôsma medaila s národným tímom. Pri prvom pôsobení v Áčku v rokoch 2008 až 2012 získal zlato a bronz na MS i bronz na zimnej olympiáde vo Vancouveri. V roku 2016 pridal titul na juniorskom šampionáte a pri druhom angažmáne v reprezentačnom A-tíme pridal dve zlaté a jednu striebornú medailu na MS i titul na ZOH v Pekingu. Najnovšie tri cenné kovy na MS získal jeho tím vo finálových súbojoch s Kanadou.

V roku 2019 ju v Bratislave zdolal 3:1, o rok sa šampionát nekonal pre pandémiu koronavírusu a vlani Jalonenovi zverenci prehrali v predĺžení 2:3. Vtedy rozhodol v 67. minúte Nicholas Paul, tentokrát dal v rovnakej minúte víťazný gól Sakari Manninen. "Bol to skvelý zápas. Viedli sme, no Kanada dokázala rýchlo vyrovnať a rozhodlo sa až v predĺžení. Rozdiely medzi oboma tímami sú veľmi malé," povedal pre Ilta-Sanomat tréner, ktorému chcú fanúšikovia postaviť sochu.
Na archívnej snímke z 29. mája 2022 tréner fínskej hokejovej reprezentácie Jukka Jalonen (druhý zľava) drží trofej po víťazstve vo finálovom zápase Fínsko - Kanada na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji vo fínskom Tampere.
Foto: TASR/AP

Medzi základné kamene Jalonenovej zostavy patrí už tradične Marko Anttila. Obrovitý krídelník patril aj tentokrát k lídrom a dvoma gólmi odštartoval štvrťfinálový obrat proti Slovensku (4:2). V desiatich dueloch nazbieral päť bodov (2+3). "Je to skvelý pocit. Spravili sme veľa práce, aby sme to dosiahli. Museli sme vyhrať veľa náročných zápasov, aby sme uspeli. Je pre mňa špeciálne zvíťaziť v Tampere. Pochádzam odtiaľto a pocity, ktoré teraz prežívam, sú mimoriadne príjemné. Uplynulé týždne mi priniesli veľa zábavy a krásne to vyvrcholilo," povedal Anttila pre web IIHF.

Zlato malo špeciálnu príchuť pre Valtteriho Filppulu, ktorý sa stal jubilejným 30. držiteľom tzv. Zlatej trojkoruny (členom Triple gold klubu). Je zároveň prvý Fín, ktorý sa dostal do exkluzívnej spoločnosti víťazov Stanleyho pohára, ZOH a MS. Filppula získal oba reprezentačné úspechy v roku 2022, triumf v Stanleyho pohári dosiahol v roku 2008 v drese Detroitu Red Wings. Fíni ovládli aj individuálne ocenenia šampionátu. Najužitočnejším hráčom a najlepším brankárom sa stal Jussi Olkinuora, najlepším bekom Mikko Lehtonen a do All star tímu sa dostal aj Manninen, ktorý strelil v predĺžení zlatý gól.

Prihral mu naň dvojgólový strelec finále Mikael Granlund: "Bolo to šialené, ale skvelé. Neuveriteľný koniec zápasu. V tretej tretine Kanaďania síce vyrovnali, no nakoniec sme našli spôsob, ako vyhrať, a je to úžasné."
Na archívnej snímke z 29. mája 2022 hráči Kanady smutne sledujú oslavy hokejistov Fínska, ktorí vyhrali vo finále 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v zápase Fínsko - Kanada (4.3) vo fínskom Tampere.
Foto: TASR/AP

Kým Fíni slávili, Kanaďania smútili. Navyše ich nahneval výkon rozhodcov, ktorí podľa nich spravili niekoľko zásadných chýb. Prvá prišla v 45. minúte pri vylúčení Coryho Sillingera. Ten nadvihol hokejku Mira Heiskanena, ktorý si ňou sám trafil do tváre. Rozhodcovia však vylúčili kanadského útočníka za vysokú hokejku, Fíni hrali 5 na 3 a Granlund vyrovnal na 1:1. Kanade sa navyše zranil brankár Chris Driedger a musel ho nahradiť Matt Tomkins, ktorého v dohrávanej výhode o jedného hráča prekonal znovu Granlund.

Zámorskí hráči ostro kritizovali aj vylúčenie Thomasa Chabota za hákovanie, ktoré potrestal víťazným gólom Manninen. "Myslím si, že je evidentné, že išiel ochotne k zemi. No je pravda, že som tam mal hokejku a že sám som sa dostal do tej pozície. Všetko ide rýchlo, no myslím si, že všetci budú súhlasiť, že sa hodil," posťažoval sa Chabot.
Na snímke tréner Kanady Claude Julien sleduje hru vo finále 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Fínsko - Kanada vo fínskom Tampere v nedeľu 29. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Na výkon arbitrov mal ťažké srdce aj Pierre-Luc Dubois. "Tvrdo pracujete a potom prídu takéto rozhodnutia, veľmi to štve. Vieme, že keď prídeme na tieto turnaje, tak sú tu iné pravidlá, ale človek sa v tom už ani nevyzná. Je to frustrujúce," uviedol Dubois pre agentúru AP. "Nikdy sa nevzdávame, bojovali sme a je nešťastné, že v predĺžení prišlo ďalšie vylúčenie a oni to využili. No hrali skvelý hokej a gratulujem im," dodal Sillinger.