Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Pohronie omladilo káder, cieľ je desiate miesto

Na archívnej snímke tréner FK Pohronie Mikuláš Radványi. Foto: TASR Erika Ďurčová

Kapitánska páska sa v mužstve vlaňajšieho nováčika nemení. Naďalej ju bude nosiť 32-ročný Lukáš Pellegrini, ktorý je v tíme už šesť sezón.

Žiar nad Hronom 4. augusta (TASR) – Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom – Dolná Ždaňa vstupujú do sezóny 2020/2021 vo Fortuna lige s jednoznačným cieľom záchrany. Klub s najnižším rozpočtom na úrovni 750.000 eur by sa rád vyhol baráži a obsadil v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži konečné 10. miesto.

"Chceme sa priamo zachrániť, neradi by sme zažívali stavy nervového napätia. Uplynulá sezóna nás veľa naučila. Veríme, že z týchto skúseností budeme môcť v nastávajúcej sezóne čerpať," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v Žiari nad Hronom člen predstavenstva FK Pohronie Martin Baláž, pričom priblížil aj rozpočet: "Ten je garantovaný v rovnakej výške ako minulý rok, čiže na úrovni zhruba 750-tisíc eur. Pracujeme však ešte na potenciálnom vstupe jedného partnera do klubu. Hráčom a realizačnému tímu garantujeme pravidelne mzdy i prémiový poriadok. Ponúkame istotu, to je náš základný pilier, aby mali všetci pevnú pôdu."

Pohronie počas krátkej letnej prestávky iba minimálne obmenilo základný káder. Odišli prevažne futbalisti, ktorí nenastupovali v tohtoročnej nadstavbe FL pravidelne, prišli mladší a perspektívni hráči. "Chceli sme vystužiť hlavne obranu, preto sme angažovali Bangalu, Kramára či Špiriaka. Nechcel som veľké zmeny v kádri. Nosní hráči zostali. Môžem teda pracovať s tými, ktorí ukončili sezónu štyrmi výhrami v rade. Na to by sme chceli nadviazať, teda pokračovať tam, kde sme prestali – na víťaznej vlne. Prezentovať sa chceme poctivým futbalom," podotkol tréner Pohronia Mikuláš Radványi, ktorý pre TASR uviedol, že sa stotožňuje i s cieľmi, ktoré stanovilo vedenie klubu: "Keď sme sa zachránili, povedal som, že máme ísť malými krôčikmi dopredu. A stanovený cieľ desiate miesto je práve ten malý krôčik. Máme dostatočnú silu v mužstve, aby sme to dokázali. Musíme ešte popracovať na tom, aby sa presadzovali i útočníci. V príprave sa darilo stredovým hráčom, dostávali sa do šancí a dokázali ich využiť. Po úvodných šiestich kolách nového ročníka Fortuna ligy už budeme vedieť na čom sme."



Pohronie opustilo sedem hráčov - Ján Hatok, Ján Dzurík, Ismar Tandir, Matej Luksch, Roland Gerebenits, Michal Obročník a Matúš Mikuš. Defenzívu vystužia 19-ročný Erik Kramár (Zbrojovka Brno), 21-ročný Dominik Špiriak (DAC D. Streda), 23-ročný David Bangala (ESM Gronfreville – Franc.) a 20-ročný Bernard Petrák (MŠK Žilina), ktorý prišiel na hosťovanie. V obrane bude i naďalej pôsobiť Peter Chríbik, tomu sa zmenilo hosťovanie zo Žiliny na prestup. K brankárskej jednotke Tomášovi Jenčovi sa pridali dvaja 19-roční mladíci Martin Repiský (Slovan Bratislava, odchovanec Pohronia) a Samuel Dovec (odchovanec Pohronia). Medzi stredopoliarov by mohol zapadnúť nový legionár z Kanady, iba 18-ročný záložník Ryan Lindsay. "Káder budujeme so snahou o koncepčnú prácu. Zo základnej jedenástky zo záverečných kôl uplynulej sezóny odišiel iba jeden hráč. Tréneri dostali káder na koncepčnú prácu. Môžu pracovať s mladými a perspektívnymi futbalistami, o nich sme práve mužstvo počas letnej prestávky doplnili. Chceme totiž aj vychovať nejakých mladých hráčov a byť prospešný pre celý slovenský futbal," prezradil športový riaditeľ FK Pohronie Miroslav Filipko.



Kapitánska páska sa v mužstve vlaňajšieho nováčika nemení. Naďalej ju bude nosiť 32-ročný Lukáš Pellegrini, ktorý je v tíme už šesť sezón. Na utorňajšej tlačovej konferencii neskrýval potešenie nad tým, že si už druhý rok po sebe zahrá najvyššiu slovenskú súťaž: "Odviedli sme veľmi dobrú prácu, preto mužstvo zostalo vo Fortuna lige a my tak zažijeme opäť ligové zápasy. Bude to pre nás všetkých v šatni veľká česť hrať ligový zápas. Kabína je pripravená, hoci príprava bola krátka. Pripravení sme však pobiť sa o dobré umiestnenie a hlavne baviť ľudí futbalom, aby odchádzali zo štadióna šťastní a spokojní."

V 1. kole nového ročníka nastúpia futbalisti Pohronia v sobotu o 19.00 h na pôde FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.


Zmeny v kádri:


Odchody: Ján Hatok, Ján Dzurík, Ismar Tandir, Matej Luksch, Roland Gerebenits, Michal Obročník, Matúš Mikuš

Príchody:

Erik Kramár, Dominik Špiriak, David Bangala, Samuel Dovec, Martin Repiský, Bernard Petrák, Peter Chríbik, Ryan Lindsay




Súpiska:

Brankári: Tomáš Jenčo, Martin Repiský, Samuel Dovec

Obrancovia: Richard Župa, Dominik Daniš, Petr Pavlík, Patrik Jacko, Erik Kramár, Peter Chríbik, Bernard Petrák, David Bangala, Dominik Špiriak

Stredopoliari: Michael Abomo Meda, Lukáš Pellegrini, Cedrik Badolo, James Weir, Patrik Blahút, Ali Fadera, Peter Kasan, Ryan Lindsay, Peter Mazan

Útočníci: Kojo Matič, Patrik Abrahám, Viktor Vondryska




Prípravné zápasy:

FK Pohronie – Dukla Banská Bystrica 2:2

FK Pohronie – Spartak Trnava 1:1

FK Pohronie – AS Trenčín 3:0