Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Flachi opäť skúsi šťastie, na trávnik sa vracia po dvanástich rokoch

Francesco Flachi počas zápasu 11. decembra 2005, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na nečakaný návrat Flachiho nahovoril prezident klubu Andrea Ballerini.

Janov 8. septembra (TASR) - Taliansky futbalista Francesco Flachi sa vráti do zápasového diania po dvanásťročnom dištanci za nález na kokaín. Pre trest prišiel o sľubne rozbehnutú kariéru, ktorú bude vo veku 46-rokov dohrávať aspoň na lokálnej úrovni v piatoligovom tíme Signa 1914.

Flachi zažil kontroverziu už v roku 2006, keď ho na základe telefonických nahrávok tretích strán obvinili z ovplyvňovania zápasov a suspendovali ho na dva mesiace: "Nemal som s tým nič spoločné a nikdy som neakceptoval tento trest." Aj potom žal úspechy v Sampdorii Janov, kde bol kapitán a nastrieľal 110 gólov, čo ho radí na tretiu pozíciu najlepších kanonierov histórie klubu za Roberta Manciniho a Gianlucu Vialliho. Konto by si rozšíril, no 28. januára 2007 mal po stretnutí s Interom Miláno pozitívny test na kokaín a suspendovali ho na dva roky. "V tomto momente som stratil všetko. V Janove som bol idol, rok som odštartoval dvoma gólmi a povolali ma aj do reprezentácie," spomínal bývalý útočník Fiorentiny pre BBC.

Po vypršaní dištancu dostal šancu v Serie B v dresoch Brescie a Empoli: "Mentálne som už však bol iný človek a opäť som do toho spadol." V decembri 2009 mal ďalší pozitívny test na kokaín a ako opakovaný hriešnik si tentoraz vyslúžil trest na dvanásť rokov, ktorý ukončil jeho vrcholovú kariéru. Po uplynutí zákazu si v januári zahrá za Signa 1914, kde koučoval mládežnícke tímy. Neoficiálne trénoval aj mužstvo Bagno a Ripoli a počas pandémie koronavírusu individuálne viedol 50 detí.

Na nečakaný návrat ho nahovoril prezident klubu Andrea Ballerini. "Veľmi sa teším, pretože termín sa blíži. Začalo sa to ako žart, ale potom sme sa o tom začali baviť vážne. Andrea ma podpichoval, vravel, že som príliš starý a že už nič nezahrám. Na riadnom ihrisku som nebol dvanásť rokov, som však človek futbalu a žijem pre emócie, ktoré mi nesmierne chýbali. Pripravuje sa a pocity sú podobné, ako keď som bol ´naozajstný´ hráč. Pozornosť a tlak sú odlišné, ale niektoré aspekty futbalového života, ako napríklad život kabíny, sú rovnaké na všetkých úrovniach. Viem, že som urobil chybu, a zaplatil som za ňu. Nie som už taký rýchly ako kedysi, no môžem si zastať moju úlohu a pomôcť tunajším chalanom, aby si verili. Chcem aj, aby pochopili, aký je futbal krásny. Nesmú prísť o to, čo som si ja zahodil," dodal Flachi.