Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FANTÁZIA: V šprinte 8. kola SP v biatlone triumfovala Kuzminová

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto: TASR - Michal Svítok

Na 7,5 km trati zdolala v nórskom Holmenkollene druhú Bielorusku Darju Domračevovú o 8,9 sekundy a Ukrajinku Juliju Džimovú o 29,2.

Holmenkollen 15. marca (TASR) - Triumfom slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej sa skončil šprint 8. kola Svetového pohára. Na 7,5 km trati zdolala v nórskom Holmenkollene druhú Bielorusku Darju Domračevovú o 8,9 sekundy a Ukrajinku Juliju Džimovú o 29,2. V priebežnom hodnotení SP už predstihla Fínku Kaisu Mäkäräinenovú a v bodovaní šprintu sa v predstihu stala víťazkou tejto disciplíny. Uspech slovenského biatlonu umocnila 9. miestom Ivona Fialková, ktorá sa prvýkrát v kariére ocitla v top desiatke na 9. priečke (+1:00,4).

V mekke klasického lyžovania pokračoval súboj Fínky Mäkäräinenovej a Slovenky Kuzminovej o prvenstvo v SP. Pred holmenkollenským šprintom viedla severanka o 53 bodov a dvojnásobná olympijská víťazka práve v tejto disciplíne Kuzminová, v ktorej nazbierala v sezóne najviac bodov zo všetkých, sa snažila stratu zmierniť. Na trať sa vydala s číslom 13, Mäkäräinenová s 25 a pre slovenskú biatlonistku dopadlo porovnávanie v cieli výborne.

V Holmenkollene svietilo slnko a Kuzminová verila, že únavy z osláv olympijského zlata sa už zbavila. Najskôr strieľali jej najväčšie súperky, Dahlmeierová s tretím a piatym nepresným výstrelom vypadla z boja o pódium, Kuzminová so štvrtým vzhľadom na rýchly beh bola medzi najlepšími, na medzičase vynikala najviac Talianka Wiererová, prvý a piaty terč nevybielila Mäkäräinenová.

V polohe stojmo už Kuzminová mierila na víťazstvo. Vítkovú mrzel úplne posledný výstrel, potom si poradila so všetkými piatimi terčami Kuzminová a rozbehla sa za ďalším prenikavým úspechom v sezóne. Jej najväčšie súperky na ňu nemali, na 'stojke' sa čakalo hlavne na Wiererovú, Domračevovú, Džimovú, Öbergovú, no za slovenskou biatlonistkou, opäť na lyžiach najrýchlejšou, zaostali, či už v behu, alebo na strelnici. Pre Kuzminovú, osobnosť ZOH v Pjongčangu s tromi medailami, to bolo šieste víťazstvo v sezóne, 13-te v kariére, vrátane troch zlatých na ZOH. V hodnotení šprintu sa už v predstihu stala celkovou víťazkou a premiérovo naplno vynikla v SP v individuálnej disciplíne.

Ďalšie slovenské biatlonistky sa medzi 97 štartujúcimi presadili s rozdielnou úspešnosťou. Paulína Fialková so streľbou 2-1 za očakávaním zaostala, jej mladšia sestra Ivona Fialková sa zasa vyznamenala bezchybnou streľbou a vytvorila si kariérne maximum, keď sa prvýkrát objavila v top desiatke.

Trénerka slovenskej reprezentácie Anna Murínová mohla hovoriť o veľkej spokojnosti, pretože mať dve Slovenky v top desiatke sa len tak ľahko nevidí. Anastasia Kuzminová sa pozerala na všetkých zhora a Ivona Fialková sa prvýkrát v kariére ocitla medzi absolútnou špičkou v top desiatke: "Ivka sa už týždeň predtým v Kontiolahti ukazovala veľmi dobre s pekným výsledkom, ale určite to bolo milé prekvapenie, s dvoma nulami na strelnici, možno aj malý, príjemný šok, keď aj stojku zvládla dokonale. Ona na to má, ocitla sa na dobrej vlne, len nech jej to ešte vydrží až do konca."

Šprint bol v znamení famózneho behu Kuzminovej: "Celú sezónu si ide to svoje vrcholné, je absolútna špička. Čakalo sa od nej, že keď zastrieľa, bude veľmi vysoko a jedna chyba ju o víťazstvo nepripravila. My sa teraz sústredíme na stíhacie preteky, keďže štafetu vynechávame, no a v nej to bude o streľbe, treba hlavne pekne triafať. Pre Nasťu aj Ivonu to bude veľká výzva. Ivka ešte nikdy do stíhačky neštartovala z takej poprednej pozície, dúfam, že nováčikovskú daň si vybrala v Kontiolahti na mass pretekoch, a že sa jej bude dariť lepšie. V Holmenkollene nám prajú podmienky, v šprinte sa dobre strieľalo s veľa nulami, pred strelnicou si užívali všetky ľahký príjazd dole kopcom. Na druhej strane stačí malé zaváhanie a hneď sa ocitnete mimo najlepších."

Výsledky

šprint na 7,5 km:
1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 21:31,8 (1 tr. okr.), 2. Darja Domračevová (Biel.) +8,9 (0), 3. Julija Džimová (Ukr.) 29,2 (0), 4. Susan Dunkleeová (USA) 35,7 (0), 5. Fujuko Tačizakiová (Jap.) 43,6 (0), 6. Franziska Hildebrandová ((Nem.) 46,2 (0), 7. Jekaterina Jurlovová-Perchtová 50,3 (0), 8. Uliana Kaiševová (obe Rus.) 55,4 (1), 9. Ivona FIALKOVÁ (SR) 1:00,4 (0), 10. Lisa Vittozziová (Tal.) 1:05,1 (1), ... 52. Paulína FIALKOVÁ (SR) 2:19,6 (3)

Priebežné hodnotenie SP (18 z 22 pretekov): 1. KUZMINOVÁ 673 bodov, 2. Mäkäräinenová 667, 3. Domračevová 581, 4. Dahlmeierová 579, 5. Wiererová 570, 6. Vítková 513, ... 38. P. FIALKOVÁ 137, 56. I. FIALKOVÁ 65

SP v šprinte (7 z 8): 1. KUZMINOVÁ 294, 2. Domračevová 253, 3. Vítková 245, 4. Hildebrandová 232, 5. Dahlmeierová 214, 6. Mäkäräinenová 204, ... 37. I. FIALKOVÁ 63, 51. P. FIALKOVÁ 46


Medzi mužmi triumfoval Nór L'Abee-Lund


Nór L'Abee-Lund sa stal víťazom šprintu 8. kola Svetového pohára biatlonistov. Na 10 km trati v nórskom Holmenkollene zdolal krajana Johannesa Thingnesa Boea o 6,1 sekundy a vedúceho muža priebežného poradia SP Francúza Martina Fourcada o 6,9.

Fourcade si výsadné postavenie v sezóne trochu narušil v Kontiolahti, keď mu žalúdočné problémy znemožnili štartovať v šprinte. Hlavne preto ho v priebežnom hodnotení tejto disciplíny preskočil J.T.Boe o 25 bodov. Po problémoch s paličkou ešte pred prvou streľbou stratil M. Fourcade zopár cenných sekúnd, 'ležku' zastrieľal čisto, no na medzičase bol od neho rýchlejší Nór J.T. Boe o 12 sekúnd a okrem neho pred ním ďalší štyria.

V miernom snežení sa nedarilo Nemcovi Schemppovi, dovedna až so štyrmi trestnými okruhmi. Veľké ambície s čistou streľbou naznačil Rus Šipulin i jeho krajan Garaničev. M. Fourcade na lyžiach postupne pridával tempo, po 'stojke' už bol na medzičase pred ním len J.T. Boe o 4,4 sekundy a L'Abee-Lund o 3,3 s. Obaja Nóri už vyššie Francúza nepustili. J.T.Boe po tom, čo nabral trestný okruh na druhom stojkovom terči, sa síce spomalil, no s najlepším medzičasom dlho atakoval svojho krajana, až s ním napokon prehral o 6,1 s. Tridsaťjedenročný L'Abee-Lund ešte nikdy predtým nezvíťazil v SP, dosiaľ mal na konte len dve tretie miesta.

Zo slovenskej trojice medzi 104 štartujúcimi podal najlepší výkon Martin Kazár, no ani on do sobotných stíhacích pretekov nepostúpil. Martina Otčenáša (streľba 0-1) podržala presná 'ležka', už menej 'stojka' s nevybieleným tretím terčom a ešte menej pomalý beh. Matej Kazár (1-1) zasa minul tretí ležkový terč, potom úplne posledný 10-ty. Tomáša Hasillu (0-2) neposlúchol prvý a piaty stojkový terč.

Výsledky

šprint na 10 km:
1. Henrik L'Abee-Lund 26:10,3 (0 tr. okr.), 2. Johannes Thingnes Boe (obaja Nór.) +6,1 (1), 3. Martin Fourcade (Fr.) 6,9 (0), 4. Julian Eberhard (Rak.) 7,1 (1), 5. Lukas Hofer (Tal.) 15,5 (1), 6. Arnd Peiffer (Nem.) 16,8 (1), 7. Jevgenij Garaničev (Rus.) 23,3 (0), 8. Quentin Fillon Maillet (Fr.) 28,8 (0), 9. Benedikt Doll (Nem.) 35,2 (1), 10. Lars Helge Birkeland (Nór.) 41,2 (0), ...62. Matej KAZÁR 2:21,1 (2), 73. Martin OTČENÁŠ 2:31,7 (1), 78. Tomáš HASILLA (všetci SR) 2:38,9 (2)