Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenskí florbalisti začnú proti Pobrežiu Slonoviny, cieľ je postup

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V F-skupine sa Slováci stretnú aj s Rakúšanmi (v stredu 25. mája o 16.00 h) a Nemcami (vo štvrtok 26. mája o 16.00 h).

Celano 23. mája (TASR) - Slovenskí florbalisti v utorok o 11.00 h zápasom s administratívne pričlenenými reprezentantmi Pobrežia Slonoviny vstúpia v talianskom Celane do európskej kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta.

V F-skupine sa Slováci stretnú aj s Rakúšanmi (v stredu 25. mája o 16.00 h) a Nemcami (vo štvrtok 26. mája o 16.00 h). V piatok na záver odohrajú zápas o konečné umiestnenie na tomto podujatí proti súperovi z E-skupiny, v ktorej sa predstavia Česko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Kvalifikáciu presunuli na májový termín zo začiatku februára pre pandémiu koronavírusu.

"Naším jednoznačným cieľom je postup, ale musíme pristúpiť ku všetkým súperom s pokorou a rešpektom. Kvalifikácia sa koná v netradičnom termíne, keď sa už netrénuje a nehrajú sa súťažné zápasy. Z toho vyvstáva určitý otáznik nad kondíciou a hernou praxou, ale v rovnakej situácii budú všetky družstvá," uviedol tréner SR Radomír Mrázek pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB). "Pevne verím, že potvrdíme kvalitu nášho kádra, a to najmä v zápase s Nemeckom," konštatoval kapitán mužstva Michal Pažák, ktorý minulý týždeň v rámci Česka prestúpil zo Sparty Praha do Vítkovíc.

V 17-člennej slovenskej nominácii je tucet hráčov pôsobiacich v zahraničných kluboch - desať hrá v Česku a dvaja vo Švajčiarsku. ŠK 1. FBC Florbal Trenčín ako aktuálny majster domácej betRing extraligy má trojnásobné zastúpenie, dvoch hráčov dodal národnému výberu klub Grasshoppers UNIZA Žilina. Z tradičných opôr absentuje Lukáš Řezanina, ktorý sa už rozlúčil s národným tímom, a zo zdravotných dôvodov Martin Kubovič a Filip Čonka-Skyba – v nedávnej minulosti bez výnimky hráči prvých dvoch formácií.

Na MS 2022 automaticky postúpia víťazi skupín a aj úspešný zo stretnutia o tretiu priečku. Spolu to z troch turnajov európskej kvalifikácie bude deväť tímov a okrem nich aj najlepší z trojice štvrtých podľa výsledkov v skupine. Medzinárodná florbalová federácia (IFF) v kvalifikácii testuje formát Future of Floorball na 3x15 minút so 17 florbalistami.

"Preveríme si nové väzby a hráčov, ktorí ešte nemajú skúsenosti s medzinárodnými zápasmi, vyladíme herné detaily. Zároveň si prvýkrát vyskúšame skrátený formát, ale verím, že to nebude až taká citeľná zmena," dodal Pažák.

Samotný svetový šampionát so 16 účastníkmi sa uskutoční 5. – 13. novembra vo švajčiarskych mestách Zürich a Winterthur. Vlani v Helsinkách na MS odložených z roku 2020 obsadili Slováci 7. miesto, čím o jednu priečku zlepšili svoje maximum zo šampionátu 2012.



Káder slovenskej florbalovej reprezentácie mužov na kvalifikáciu MS 2022 (Celano/Tal., 24. – 27. mája):



Brankári: Jakub Klobučník (ŠK 1. FBC Florbal Trenčín), Adam Kohút (Panthers Otrokovice/ČR)

Hráči v poli: Michal Dudovič (SV Wiler-Ersigen/Švaj.), Matúš Gajdoš (FbŠ Bohemians Praha/ČR), Ronald Gašparík (Panthers Otrokovice/ČR), Jakub Grich (Panthers Otrokovice/ČR), Martin Grlický (Bulldogs Brno/ČR), Ladislav Gál (FBC Ostrava/ČR), Šimon Hatala (1. SC Vítkovice/ČR), Samuel Kelemen (Panthers Otrokovice/ČR), Kristián Kozák (ACEMA Sparta Praha/ČR), Tomáš Kvasnica (ŠK 1. FBC Florbal Trenčín), Ladislav Mirt (Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Michal Miške (Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Michal Pažák (1. SC Vítkovice/ČR), Lukáš Ujhely (UHC AlligatorMalans/Švaj.), Samuel Virga (ŠK 1. FBC Florbal Trenčín)

Náhradníci: Vladimír Bačinský (ŠK Lido Prírodovedec Bratislava), Richard Cvacho (Grasshoppers AC Uniza Žilina)