Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Calgary otočilo duel so Stars, Mangiapane: Tesný zápas v tesnej sérii

Na snímke z 11. mája 2022 vpravo Claude Giroux z Floridy Panthers strieľa gól proti brankárovi Washingtonu Capitals Iljovi Samsonovovi (30) počas tretej tretiny 5. zápasu prvého kola play off hokejovej NHL. Foto: TASR/AP

Marián Studenič odohral 8:26 min pri prehre Dallasu s Calgary 1:3, po ktorej sú "hviezdy" blízko vypadnutia.

New York 12. mája (TASR) - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v piatom stretnutí 1. kola play off NHL na ľade víťaza základnej časti Floridy 3:5.

Panthers sa podarilo zmazať trojgólové manko, keď v ich drese zažiaril autor dvoch gólov a troch asistencií Carter Verhaeghe. Pre kanadského útočníka to bol prvý päťbodový duel v NHL a zároveň utvoril individuálny bodový rekord svojho tímu v zápase play off.

"Trvalo nám to dlho, treba im nechať kredit. Hrali dobre od začiatku a my sme sa z nejakého dôvodu nechytili, čo je znepokojujúce," uviedol po stretnutí tréner domácich Andrew Brunette pre oficiálnu webstránku profiligy.

Florida vedie v sérii 3:2 na zápasy a od postupu do 2. kola ju delí posledný krok. V prípade vypadnutia by mohol Fehérváry posilniť slovenskú reprezentáciu na MS v Helsinkách. Dvadsaťdvaročný bek bol na ľade 22:57 minúty a pripísal si dva mínusové body. Jeho spoluhráč T.J. Oshie vsietil presilovkový gól v treťom stretnutí za sebou, čím vyrovnal rekord Capitals vo vyraďovacej fáze.

Skóre otočilo aj Calgary, ktoré zdolalo Dallas 3:1. Do 47. minúty prehrávalo po góle Jasona Robertsona, pre ktorého to bola gólová premiéra v play off. V základnej časti zaknihoval 41 presných zásahov.

"Bol to tesný zápas v tesnej sérii. Musíme sa sústrediť na našu hru, neuhnúť a ostať trpezliví. V tretej tretine sa nám to vyplatilo," uviedol strelec druhého gólu domácich Andrew Mangiapane.

V drese Dallasu sa predstavil aj slovenský útočník Marián Studenič, ktorý odohral 8:26 minúty a raz vystrelil na bránku. Jeho "hviezdy" sú blízko vypadnutia, vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie prehrávajú 2:3 na zápasy.

Hrozbu predčasného konca odvrátili hráči New York Rangers, ktorí doma zdolali Pittsburgh 5:3 a znížili v sérii na 2:3. V drese hosťujúcich Penguins strávil na ľade iba necelých jedenásť minút Sidney Crosby. Duel nedohral pre zranenie hornej časti tela, ktoré zrejme utrpel pri hite od Jacoba Troubu.

Penguins pritom mohli začať diktovať úplne iný priebeh zápasu, keď sa dostali do presilovky o dvoch hráčov hneď v prvej minúte. Skóre však otvorili až v polovici úvodného dejstva zásluhou Jakea Guentzela. Ten si v sérii pripísal už siedmy gól, viac ako on vsietili už len Mario Lemieux (9) a Crosby (8).

Rangers poslal do vedenia Filip Chytil, keď v 43. minúte zvýšil na 4:3. Presilovkový gól bol jeho premiérový v play off. "Len sa to tam nejako odrazilo, ani neviem, ako som sa k puku dostal. Túto sezónu som nedal veľa gólov, takže som neváhal a strelil. Teší ma, že som pomohol tímu," uviedol po stretnutí český útočník.

1. kolo play off NHL



štvrťfinále Východnej konferencie - 5. zápasy:

New York Rangers - Pittsburgh Penguins 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)

Góly: 36. Fox (Copp, Strome), 37. Lafreniere (Kakko, Trouba), 38. Trouba (Panarin, Miller), 43. Chytil (Lafreniere, Vatrano), 60. Lindgren – 11. Guentzel (Rust, Matheson), 28. Letang (Malkin, Zucker), 39. Guentzel (Malkin). Brankári: Šesťorkin - Domingue, strely na bránku: 34:34, 18.006 divákov
/stav série: 2:3/


Florida Panthers - Washington Capitals 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)

Góly: 27. Verhaeghe (Barkov, Giroux), 33. Hörnqvist (Verhaeghe), 35. Reinhart (Verhaeghe, Bennett), 44. Verhaeghe (Barkov), 56. Giroux (Verhaeghe, Forsling) – 8. Oshie (Carlson, Kuznecov), 23. Schultz (Eller, Ovečkin), 24. Oshie (Kuznecov, McMichael). Brankári: Bobrovskij - Samsonov, strely na bránku: 38:33, 20.023 divákov
/stav série: 3:2/


štvrťfinále Západnej konferencie - 5. zápas:

Calgary Flames - Dallas Stars 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)

Góly: 47. Backlund (Mangiapane, Coleman), 51. Mangiapane (Backlund, Zadorov), 60. Lewis (Gaudreau, Lindholm) – 34. Robertson (Benn, Lindell). Brankári: Markström - Oettinger, strely na bránku: 32:21, 19.289 divákov
/stav série: 3:2/

Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 22:57 0 0 0 -2 0 0
Marián Studenič (Dallas) 8:26 0 0 0 0 1 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/