Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Florida a Calgary vyrovnali série, Pittsburgh vedie nad Rangers

Carter Verhaeghe (23) za Florida Panthers sleduje, ako puk prekonal brankára Washingtonu Capitals Ilju Samsonova (30) počas 1. kola play off hokejovej NHL o Stanley Cup, v pondelok, 9. mája 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Colorado si ako najlepší tím Západnej konferencie po základnej časti vybojovalo účasť v 2. kole play off v najkratšom možnom čase.

New York 10. mája (TASR) - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali vo štvrtom stretnutí 1. kola play off NHL doma s Floridou 2:3 po predĺžení. O triumfe hostí rozhodol Carter Verhaeghe a jeho tím vyrovnal stav série na 2:2. Colorado si ako prvý tím zabezpečilo postup do 2. kola vyraďovačky, po výhre 5:3 na ľade Nashvillu ovládlo sériu jednoznačne 4:0.

Washington v zápase s Floridou dvakrát viedol po presných zásahoch T. J. Oshieho a Jevgenija Kuznecova, ale 124 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnal pri hre bez brankára Sam Reinhart na 2:2 a poslal duel do predĺženia. V ňom sa v 5. minúte presadil Verhaeghe svojím tretím gólom v play off, keď na dvakrát prekonal Iľju Samsonova. “Je to skvelé. Som rád, že sa vrátime domov pred našich fanúšikov za vyrovnaného stavu série. Teraz je to najlepší z troch a máme výhodu domáceho prostredia,” povedal strelec víťazného gólu pre nhl.com. Piaty zápas je na programe v noci na štvrtok v Sunrise. Víťaz Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti bol blízko k ďalšej prehre, ale napokon vyťažil zo svojej streleckej prevahy (32:16). “Myslím, že to bol náš najlepší výkon v sérii. Mali sme často puk vo svojej moci, konečne sa to podobalo našej hre,” povedal tréner “panterov” Andrew Brunette. Capitals boli po zásahu Kuznecova blízko k tretiemu víťazstvu. “Mali sme to vo svojich rukách, ale nepanikárime. Stále máme dobrú šancu na postup,” dodal Kuznecov. Fehérváry odohral za Capitals 20:58 min, mal jeden mínusový bod, jednu strelu a až sedem "hitov". Na trestnej lavici si v druhej tretine odsedel štyri minúty. Po odpykaní druhého trestu sa v polovici duelu za stavu 1:1 rútil hneď po tom, ako naskočil z trestnej lavice, sám na brankára, ale Sergeja Bobrovského blafákom neprekonal. Útočník Floridy Jonathan Huberdeau zaznamenal asistenciu a s 19 bodmi v play off sa dostal na prvé miesto v klubovej histórii, keď predbehol Raya Shepparda.
Na snímke vľavo ruský brankár Capitals Iľja Samsonov, vpravo center Floridy Carter Verhaeghe vo 4. zápase štvrťfinále play off Východnej konferencie hokejovej NHL Washington Capitals - Florida Panthers (2:3 pp) v noci na 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Colorado si ako najlepší tím Západnej konferencie po základnej časti vybojovalo účasť v 2. kole play off v najkratšom možnom čase. Vo štvrtom stretnutí série síce "lavíny" na ľade Nashvillu prehrávali na začiatku tretej tretiny 2:3, ale odpovedali tromi gólmi za sebou a sú v konferenčnom semifinále. Zhodne tri body za gól a dve asistencie zaznamenali v drese hostí Cale Makar a Andre Burakovsky, víťazný zásah zaznamenal Valerij Ničuškin, ktorý zlomil necelých osem minút pred koncom nerozhodný stav po skvelej akcii Makara. “Na chvíľu sa potešíme, ale je to len prvý krok. Ideme ďalej, máme jasný cieľ. Neviem kto bude naším súperom v ďalšom kole, ale bude to tím, s ktorým sa dobre poznáme,” povedal Makar, ktorý je s 10 bodmi (3+7) na čele produktivity play off. Makar ziskom desiatich bodov v prvých štyroch dueloch play off vytvoril historický rekord NHL medzi obrancami. “Momentálne je asi najlepší hráč v lige. Spôsob akým dominuje na oboch stranách klziska je neskutočný. Ak to pôjde takýmto smerom, tak sa môže stať najlepším obrancom v histórii,” povedal na adresu Makara útočník Nathan MacKinnon, ktorý spečatil triumf do prázdnej bránky a skóroval tak v každom zo štyroch zápasov série. Avalanche sa v druhom kole stretnú s víťazom série Minnesota Wild - St. Louis Blues (stav je 2:2). Víťazstvo “lavín” vychytal Pavel Francouz, ktorý zaznamenal 29 zákrokov. Chrbát mu kryl Justus Annnunen, pretože Darcy Kuemper chýbal pre zranenie. Colorado prestrieľalo Nashville 21:9 a počas celej série prehrávalo len raz. “Boli sme koncentrovaní vo všetkých zápasoch. Naše výkony boli vyvážené. Najťažší bol dnešný duel,” uviedol tréner Avs Jared Bednar. Dva góly “predátorov” strelil Jakov Trenin, Colton Sissons zaznamenal dve asistencie a Connor Ingram kryl 33 striel. Nashville prehral v play off 0:4 prvýkrát v histórii. “Je to veľké sklamanie. Tvrdo sme pracovali 82 zápasov, aby sme sa dostali do play off, žiaľ, táto séria nám nevyšla,” uzavrel tréner Nashvillu John Hynes.
Na snímke vpravo švédsky útočník Predators Filip Forsberg strieľa gól, vľavo český brankár Colorada Pavel Francouz vo štvrtom zápase štvrťfinále play off Západnej konferencie hokejovej NHL Nashville Predators - Colorado Avalanche (3:5) v utorok 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Hráči Calgary vyrovnali stav série štvrťfinále Západnej konferencie s Dallasom na 2:2, keď vo štvrtom dueli uspeli na ľade súpera 4:1. Slovenskí hokejisti šancu nedostali, namiesto Mariána Studeniča sa do zostavy Dallasu vrátil Alexander Radulov. Za domácich nehral ani obranca Andrej Sekera, v tíme hostí nenastúpil útočník Adam Ružička. “Plamene” dostal do vedenia v druhej tretine v presilovke o dvoch hráčov Rasmus Andersson, v záverečnej dvadsaťminútovke zvýšil na 2:0 z trestného strieľania Johnny Gaudreau a tento gól bol napokon víťazný. Flames viedli po zásahu Eliasa Lindholma 3:0, za domácich skorigoval päť minút pred koncom Tyler Seguin, ale Mikael Backlund spečatil do prázdnej bránky víťazstvo hostí. “Cítil som sa ako v prvom zápase série. Hrali sme dobre aj predtým, ale neprinieslo to výsledky. Konečne sme sa presadili v zakončení, o tom je hokej,” povedal Gaudreau. Flames vyslali na branku domácich až 54 striel, Jake Oeetinger si s 50 zákromi vytvoril kariérne maximum. “Boli dnes veľmi dobrí a my sme boli veľmi zlí. Vždy sme boli inde ako sme mali byť,” posťažoval si tréner Dallasu Rick Bowness. Jeho náprotivok Darryl Sutter zaznamenal 91. víťazstvo v play off a dostal sa na siedme miesto histórie pred Mikea Babcocka. Zároveň to bol jeho 174. duel v bojoch o Stanley Cup, čím prekonal zápis Mikea Keenana a osamostatnil sa v tejto štatistike na šiestom mieste všetkých čias. Piaty zápas je na programe v noci na štvrtok v Calgary.

Pittsburgh si doma poradil s New Yorkom Rangers 7:2 a v konferenčnom štvrťfinále vedie už 3:1. Sidney Crosby sa na výhre podieľal gólom a dvoma asistenciami a stal sa iba šiestym hráčom v histórii, ktorý v play off nazbieral 200 bodov. Penguins môžu o postupe rozhodnúť už v noci na štvrtok na ľade súpera v Madison Square Garden. “Každý chce hrať v play off najlepší hokej. Zatiaľ nám to vychádza a chceme v tom pokračovať,” povedal Crosby, ktorý v 178 zápasoch play off strelil 71 gólov a pridal 129 asistencií. Gól a asistenciu si pripísal Jake Guentzel, ktorý skóroval vo všetkých štyroch dueloch série, víťazstvo vychytal Louis Domingue (22 zásahov). V bránke Rangers nedochytal druhýkrát za sebou Igor Šesťorkin, keď dostal šesť gólov z 30 striel a na poslednú dvadsaťminútovku ho vystriedal Alexandar Georgijev. “Je to sklamanie. Zlyhal celý tím. Šesťorkin bude v stredu späť v bránke, aby sme vyhrali zápas. Má moju totálnu dôveru,” povedal tréner “jazdcov” Gerard Gallant. Mike Sullivan vyhral na lavičke “tučniakov” 44. zápas v play off a vytvoril klubový rekord, keď prekonal Dana Bylsmu.

Slovák v akcii:


Martin Fehérváry (Washington) 20:58 0 0 0 -1 1 4
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Hráči Calgary vyrovnali stav série štvrťfinále Západnej konferencie s Dallasom na 2:2, keď vo štvrtom dueli uspeli na ľade súpera 4:1. Slovenskí hokejisti šancu nedostali, namiesto Mariána Studeniča sa do zostavy Dallasu vrátil Alexander Radulov. Za domácich nehral ani obranca Andrej Sekera, v tíme hostí nenastúpil útočník Adam Ružička.

Pittsburgh si doma poradil s New Yorkom Rangers 7:2 a v konferenčnom štvrťfinále vedie už 3:1. Sidney Crosby sa na výhre podieľal gólom a dvoma asistenciami a stal sa iba šiestym hráčom v histórii, ktorý v play off nazbieral 200 bodov. Penguins môžu o postupe rozhodnúť už v noci na štvrtok na ľade súpera v Madison Square Garden.
Na snímke dole hráč Pittsburghu Sidney Crosby oslavuje gól so striedačkou vo 4. zápase štvrťfinále play off Východnej konferencie hokejovej NHL Pittsburgh Penguins - New York Rangers (7:2) v noci na 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP

NHL - 1. kolo play off:


štvrťfinále Východnej konferencie - 4. zápasy:

Washington Capitals - Florida Panthers 2:3 pp (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 8. Oshie (Carlson, Bäckström), 50. Kuznecov (Ovečkin, Oshie) - 15. Verhaeghe (Ekblad), 58. Reinhart (Huberdeau, Barkov), 65. Verhaeghe (Bennett, Ekblad). Brankári: Samsonov - Bobrovskij, strely na bránku: 16:32, 18.573 divákov.
/stav série: 2:2/



Pittsburgh Penguins - New York Rangers 7:2 (1:1, 5:1, 1:0)

Góly: 12. Crosby (Guentzel, Letang), 24. Matheson (Crosby), 24. Guentzel (Rust, Crosby), 32. Friedman (Blueger, Boyle), 39. Heinen (Letang), 40. Carter (Zucker), 53. Malkin (Kapanen) - 3. Lafreniere (Schneider), 35. Fox (Panarin, Zibanejad). Brankári: Domingue - Šestorkin (40. Georgiev), strely na bránku: 41:24, 18.392 divákov.
/stav série: 3:1/



štvrťfinále Západnej konferencie - 4. zápasy:
Nashville Predators - Colorado Avalanche 3:5 (1:1, 1:1, 1:3)

Góly: 19. Trenin (Sissons), 37. Trenin (Sissons, Jeannot), 44. Forsberg (Ekholm, Duchene) - 2. Burakovsky (Compher, Byram), 34. Makar (Compher), 49. Toews (E. Johnson, Burakovsky), 53. Ničuškin (Makar, Burakovsky), 60. MacKinnon (Makar). Brankári: Ingram - Francouz, strely na bránku: 31:38, 17.188 divákov.
/konečný výsledok série: 0:4, postúpilo Colorado/



Dallas Stars - Calgary Flames 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Góly:
56. Seguin (Pavelski, Hintz) - 31. Andersson (Tkachuk, Toffoli), 48. Gaudreau (TS), 52. Lindholm (Gaudreau, Hanifin), 60. Backlund (Lewis). Brankári: Oettinger - Markström, strely na bránku: 35:54, 18.532 divákov.
/stav série: 2:2/