Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ford sa vracia do F1, dohodol sa na spolupráci s Red Bullom

Na archívnej snímke z 18. júla 2021 jazdci F1 štartujú počas Veľkej ceny Británie na okruhu v Silverstone. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako má Red Bull predstaviť monopost pre tohtoročnú sezónu, pripomenula AFP.

Miami 3. februára (TASR) - Americký výrobca automobilov Ford sa v roku 2026 vráti do motoristického seriálu F1. Štyri roky bude dodávať motory pre tímy Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri, ktoré vlastní Red Bull.

Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako má Red Bull predstaviť monopost pre tohtoročnú sezónu, pripomenula AFP. Bližšie podrobnosti o partnerstve medzi Fordom a Red Bullom zatiaľ nie sú známe. "Dnešná správa, že Ford prichádza do Formuly 1 od roku 2026, je pre tento šport skvelá. Sme nadšení, že sa pripojí k neuveriteľným automobilovým partnerom, ktorí už v súťaži sú," povedal Stefano Domenicali, prezident a generálny riaditeľ F1.

Ford sa podieľal na desiatich triumfoch v Pohári konštruktérov a trinástich tituloch jazdcov, čím sa stal tretím najúspešnejším výrobcom motorov v histórii F1. Jeho posledným úspechom bol zisk titulu Michaela Schumachera s Benettonom v roku 1994. "Toto je začiatok novej vzrušujúcej kapitoly v motoristickom príbehu Fordu. Ten sa začal, keď môj pradedo (Henry Ford) vyhral preteky, ktoré pomohli rozbehnúť našu spoločnosť," reagoval Bill Ford, výkonný predseda Ford Motor Company.