Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fortuna liga sa znova rozbehla zápasmi 1. kola nadstavby

Na snímke zľava kapitán Senice Joss Moudoumbou Didiba, hráč Serede Dino Špehar a hráč Senice Kristián Lukáčik počas zápasu 1. kola nadstavby Fortuna ligy o záchranu medzi FK Senica - ŠKF iClinic Sereď v sobotu 13. júna 2020 v Senici. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V sobotu sa najprv dostali k slovu tímy v skupine o udržanie sa.

Bratislava 13. júna (TASR) - Najvyššia slovenská futbalová súťaž Fortuna liga odštartovala po vyše trojmesačnej pauze spôsobenej koronakrízou zápasmi 1. kola skrátenej nadstavby. V sobotu sa najprv dostali k slovu tímy v skupine o udržanie sa, FK Senica remizovala s ŠKF iClinic Sereď 1:1, FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble zdolal FC Nitra 2:1 a AS Trenčín vyhral nad FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa vysoko 4:0.

FK Senica - ŠKF Sereď 1:1


Po trojmesačnej pauze privítali mladí Záhoráci Sereď. Úvod mali od začiatku v rukách hostia, domáce mužstvo sa chvíľu hľadalo. V 13. minúte po centri Moronga nebezpečne vypálil Potoma, brankár Vorel jeho strelu vyrazil na roh. Po jeho zahratí neobsadili Seničania na malom vápne Vuka a ten sám nemal problém dostať loptu do siete. Postupne sa hra vyrovnala. V 20. minúte sa po prihrávke Yenneho dostal do dobrej šance Akinyoola, ale nakoniec nezakončil presne. Na druhej strane po akcii Ivána prestrelil Vuk. V 31. minúte to skúšal prízemnou strelou spoza 16-ky domáci Yenne, brankár loptu pokryl. Domáci sa dočkali v nadstavenom čase prvého polčasu, keď ich bolo paradoxne na ihrisku desať kvôli zraneniu Yenneho. Po peknej kombinácii zakončoval z päťky Sulley, jeho strelu brankár Kanurič vyrazil iba pred Mosesa a ten poslal loptu do siete.

V druhom polčase sa hral svižnejší zápas najmä zásluhou domácich. Seničania sa dostali do viacerých gólových možností. V 50. minúte hlavičkoval z dobrej pozície Sulley nad hosťujúcu bránu. O minútu sa Seničania dostali opäť do hlavičkového zakončenia, po centri F. Buchela netrafil Lukáčik. V 66. minúte pohrozila aj Sereď rýchlou akciou, ktorú zachraňoval brankár Vorel a Ivánova dorážka letela nad. Výbornú individuálnu akciu predviedol Moses v 74. minúte, no zakončil len do bočnej siete. Na strane hostí hrozili najmä rýchle krídla Iván a Vuk, po jednej z nich mieril v 76. minúte Iván vedľa. Zápas mohol rozhodnúť v nadstavenom čase striedajúci dorastenec Černák, keď sa po akcii Mesesa dostal v 16-ke k odrazenej lopte, jeho prudkú strelu vyrazil brankár Kanurič.

FK Senica - ŠKF iClinic Sereď 1:1 (1:1)

Góly: 45.+ Moses - 14. Vuk. Rozhodovali: Pavlík – Bobko, Jekkel, 341 divákov

Senica: Vorel – Lukáčik, Didiba, Mihal – Moses, Totka, Duda (81. Černák), Meliš, Yenne (46. F. Buchel) - Sulley, Akinyoola

Sereď:
Kanurič – Morong, Ba, Hučko, Mečiar – Duranski – Iván, Špehar (63. Pankaričan), Potoma, Vuk – Vucenović (59. Jarovič)

Hlasy po zápase:
Ján Bíreš, tréner Senice: "Prehajdákali sme celý prvý polčas, povzbudením bol náš gól do šatne, ktorý sme dali, keď sme mali na ihrisku o jedného hráča menej. Veľmi nás to povzbudilo. V kabíne sme cez polčas zvýšili hlas, čo padlo na úrodnú pôdu. V druhom polčase bol obraz našej hry úplne iný. Je pravda, že súper si vypracoval stopercentnú šancu, my sme však mohli zápas ukončiť v 90. minúte. Remíza je spravodlivá."



Peter Lérant, tréner Serede: "Myslím, že sme dnes videli zaujímavé stretnutie. Na oboch stranách bolo množstvo príležitostí. V prvom polčase sme mohli viesť o 2-3 góly. Nakoniec sme inkasovali v závere prvého polčasu po chybe. Druhý polčas sme mali v zápase dobré okamihy, na druhej strane si dobré príležitosti vypracovala po centroch aj Senica. Myslím si, že deľba bodov je spravodlivá."



FC Z. Moravce - FC Nitra 2:1


Tradičné derby stretnutie prinieslo od začiatku výborný futbal. Už v 2. minúte našiel Hrnčárov center z pravej strany pred prázdnou bránou Slobodu, ktorý z dvoch metrov prestrelil. Do vedenia išli Nitrania v 12. minúte, keď Šefčík z priameho voľného kopu z uhla prekvapil Pindrocha strelou na prvú tyč. Po štvrťhodine hry rozohral Ďubek štandardku a Asanovičova hlavička preletela tesne nad. Vyrovnanie priniesla 23. minúta gólovou koncovkou Kovaľa. Na opačnej strane sa o minútu vo výbornej pozícii ocitol Ristovski, Pindroch jeho strelu zneškodnil. Po polhodine hry skúšal šťastie Chobot, ktorého strela z hranice 16-ky len tesne minula pravý horný roh Pindrochovej brány. V 44. minúte poslal do dobrej šance Ďubek Šveca, ten zoči-voči Šipošovi mieril tesne vedľa ľavej žrde.

Obojstranne vydarená partia pokračovala aj po zmene strán. V 50. minúte previedli parádnu kombináciu Ristovski s Chobotom, ktorého strelu zneškodnil Pindroch. V 56. minúte vysunul Orávik do brejku Mészárova a dobre mierenú strelu Šipoš vytesnil na rohový kop. V 75. minúte bol blízko ku gólu Jesus, ktorý nedokázal usmerniť dobrý center Šefčíka medzi žrde. Do vedenia išli domáci v 78. minúte, Sloboda poslal ideálu loptu striedajúcemu Cmiljaničovi, ten zoči-voči Šipošovi namieril do ľavej žrde. V závere hostia vrhli všetky sily do ofenzívy, ale ich snaha k vyrovnaniu neviedla.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - FC Nitra 2:1 (1:1)

Góly: 23. Kovaľ, 78. Cmiljanič - 12. Šefčík. Rozhodovali: Chmura – Hancko, Bednár, ŽK: Richtárech, Mészáros, Orávik – Šefčík, Chobot, 332 divákov

Zlaté Moravce-Vráble: Pindroch – Hrnčár, Tóth, Asanović, Brašeň – Švec, Duga, Sloboda, Kovaľ (32. Orávik) – Ďubek (59. Richtárech) – Mészáros (72. Cmiljanič)

Nitra: Šípoš – Muleme, Němčaninov, Farkaš, Magda – Chobot (84. Fabiš), De Jesus Nascimento, Kóša (74. Gatarič), Šefčík (83. Kuliš) - Faško - Ristovski

Hlasy po zápase:
Karol Praženica, tréner ViOn-u: "Prvá vec, s ktorou sme išli do zvyšku sezóny, bola záchrana, takže tento cieľ je splnený. Teší nás víťazstvo a tri body. Sme radi, že aspoň tých pár fanúšikov mohlo zápas vidieť. Škoda, že únia neschválila striedanie piatich hráčov."



Miroslav Nemec, tréner Nitry: "Z môjho pohľadu hodnotím stretnutie výsledkovo zle, ale herne som bol spokojný. Predvedená hra bola pozitívna vec, na ktorej musíme ďalej pracovať. Dnes sme mali dostatok šancí na lepší výsledok. Som rád, že sa v stretnutí dobre ukázal ešte len 16-ročný Kóša."



AS Trenčín - FK Pohronie 4:0


Po viac ako trojmesačnej pauze sa v súťažnom zápase predstavili Trenčín a Pohronie. Súboj prvého s posledným v skupine o udržanie začal opatrne. Prvú šancu mali Trenčania vo 8. minúte, pokus Kadáka aj následnú Bukariho strelu zvládol Jenčo vyraziť. Veľkú tutovku zahodil v jednom z protiútokov hráč AS, van Kessel. S jeho slabým pokusom si Jenčo bez problémov poradil. Prvý gól prišiel po Šulekovej kolmici a Bukariku úniku z pravej strany. Ten prebehol cez obranu súpera a naservíroval gól Ghalimu, ktorý vystrelil do prázdnej brány. Po náznaku tlaku hostí sa Trenčín opäť dostal do protiútoku a v 39. minúte skóroval na 2:0 po prihrávke od Bukariho van Kessel. Mohol si pritom vybrať, či neprihrá Bukarimu alebo Ghalimu. Hostia pohrozili v 44. minúte. Po faule v tesnej blízkosti pokutového územia zahral priamy kop Pellegrini, jeho strela sa odrazila od brvna, avšak len pred bránkovú čiaru Šemrincovej brány. Následná dorážka Blahúta už nemala potrebnú razanciu.

Pohronie bolo v úvode druhého polčasu o čosi aktívnejšie, v 51. minúte však udrel opäť Trenčín. Po úniku Juliena zľava vyrazil gólman Jenčo strieľanú prihrávku len pred seba a tam už bol nikým nestrážený Roguljič, ktorý mal pred sebou len prázdnu bránu - 3:0. V 56. minúte to už bolo 4:0, po krásnej kombinácii dua van Kessel - Bukari skóroval druhý menovaný, opäť prakticky do prázdnej brány z bezprostrednej blízkosti. Roguljičov pokus z hranice pokutového územia z priameho kopu letel tesne nad. Podobne skončil aj Šulekov pokus po rýchlej akcii v 62. minúte. V 65. minúte si krásne prebral loptu Bukari a pri pravej čiare prebehol polovicu ihriska. Tiesnený obrancom však nedokázal razantnejšie zakončiť. V tej istej minúte sa pripomenuli aj hostia, Mazáňovu strelu spoza šestnástky vyrazil Šemrinec nad bránu. Súboj Mazáň - Šemrinec mal reprízu v 70. minúte, tentokrát po priamom kope gólman Trenčína vyrazil pred seba. V závere stretnutia sa ešte hostia snažili aspoň o čestný úspech v podobe gólu, po krásnom centri Mazáňa mal v 88. minúte gól na kopačke z bezprostrednej blízkosti Badolo. Narazil však na Šemrinca, ktorý poslal loptu na roh. Skóre sa už viac nemenilo, Trenčín zdolal Pohronie 4:0.

AS Trenčín - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 4:0 (2:0)

Góly: 27. Ghali, 39. van Kessel, 51. Roguljić, 56. Bukari. Rozhodovali: Kružliak – Somoláni, Jánošík, ŽK: El Mahdoui - Abrahám, 207 divákov

Trenčín: Šemrinec – Šulek © (73. Slávik), Križan, Kapuadi, Julien – Kadák (73.Čatakovič), El Mahdioui, Roguljić – Bukari (78. Tučný), van Kessel, Ghali

Pohronie: Jenčo – Hatok, Pavlík, Jacko, Župa – Blahút, Chríbik, Pellegrini © (60. Gerebenits), Mazan – Weir (55. Badalo) – Matić (72. Abrahám)




Hlasy po zápase:
Norbert Hrnčár, tréner Trenčína: "Predpokladali sme, že zápas bude mať podobný priebeh, že hostia stavajú na dobrej defenzíve a vyrážajú do brejkov, prípadne skúsia využiť nejaké štandardné situácie. Tie šance sme ustrážili, do brejkov sme ich nepustili a zápas sme mali absolútne pod kontrolou, dali sme štyri pekné góly. Nespokojný som so záverom, bolo to rozhárané, príliš veľa zbytočných strát z našej strany. Záver síce nebol celkom v poriadku, ale 4:0 je, myslím, veľmi pekný a slušný výsledok po dlhom čase bez ligového zápasu. Som rád, že to chalani zobrali profesionálne, bolo tam správne nastavenie aj kvalita z našej strany."


Mikuláš Radványi, tréner Pohronia: "Ako som už pred zápasom povedal, hrali sme proti najkvalitnejšiemu tímu v spodnej šestke, Trenčín sem určite nepatrí. A to ukázal aj dnes. Smerom dopredu majú obrovskú silu, čo nám dnes aj ukázali. Možno by sa zápas vyvíjal inak, keby Pellegrini v 43. minúte dal kontaktný gól z priameho kopu. V druhom polčase sme za 5-6 minút dostali dva góly a potom sa už len dohrávalo. Určite mi zostáva pogratulovať domácim k zaslúženému víťazstvu."



Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 1:0


Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili nad MFK Ružomberok 1:0 v sobotňajšom stretnutí nadstavbového 1. kola Fortuna ligy 2019/2020 v skupine o titul. Na Tehelnom poli sa hralo bez divákov, obhajca titulu má na druhú Žilinu, ktorá v nedeľu hostí Trnavu, trinásťbodový náskok.
V domácom drese si odkrútil debut v najvyššej slovenskej súťaži 30-ročný krídelník Vladimír Weiss ml., ktorý v 67. minúte vystriedal Erika Daniela. O triumfe zverencov trénera Jána Kozáka ml. rozhodol v 89. minúte striedajúci slovinský útočník Žan Medved.

Pred zápasom odovzdali "belasí" šek pre zdravotníkov nemocnice na bratislavských Kramároch a aktéri na ihrisku venovali potlesk ľuďom v prvej línii boja s koronavírusom. Potom sa už mohlo po vyše trojmesačnej odmlke opäť hrať a domáci začali náporom. Loptu držali na kopačkách, diktovali tempo a hostia sa len sporadicky dostali na domácu polovicu. V 9. minúte obrana MFK zblokovala Mohovu strelu, v 13. minúte to skúsil agilný Henty nohou, no neujala sa ani jeho hlavička o pár okamihov neskôr. Ešte raz to skúsil Moha v 21. minúte, ale nepresne. Potom tempo v značnom teple opadlo a až v 41. minúte ukázal krásny individuálny prienik Moha. Brankár "Ruže" Macík ale jeho strelu po sóle cez dvoch obrancov výborne vyrazil. V závere prvého dejstva odvrátili hostia pokus Pauscheka na roh a nezapršalo ani z následnej hlavičky Abenu.

Domáci, ktorých za múrmi sektoru C-tribúny povzbudzovala grupa najvernejších fanúšikov, vstúpili aktívnejšie aj do druhého polčasu. Mohol to byť ale Ružomberok, ktorý by v 54. minúte otvoril skóre. Na zadnej tyčke sa dostal do zakončenia volejom Mojžiš, Greif skvelým zákrokom zachránil spoluhráčov a vyrazil na roh. Povzbudený Ružomberok už o minútu z druhej strany opäť nebezpečne pohrozil a Ďungelovu strelu vyrazil Greif opäť na roh. V 67. minúte išla Hentyho hlavička zblízka iba nad. Vzápätí poslal domáci tréner Kozák do hry aj krídelníka Weissa, ktorý tak debutoval v slovenskej najvyššej súťaži. V 76. minúte po centri z ľavej strany hlavičkoval vedľa ďalší striedajúci domáci hráč Ožbolt. V 80. minúte na opačnej strane pekne zakombinovali hostia, ale strelu Almásiho Greif pokryl. Ďalší pokus Slovana sa udial v 81. minúte, na dlhý center najvyššie vyskočil De Marco, ale hlavičkoval nad. Domáci zatlačili, v 83. minúte sa z ľavej strany od bránkovej čiary pretlačil do zakončenia Ožbolt, ale jeho ostrý projektil pod brvno Macík vyrazil. O tri minúty to zobral na seba Moha, typicky prenikol zo svojho priestoru, ale vystrelil veľmi nepresne. Napokon ale Slovan húževnatého súpera zlomil, keď Weissovu strelu Macík iba vyrazil pred striedajúceho slovinského útočníka Medveda a ten loptu nekompromisne prepálil do siete.

Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 1:0 (0:0)

Gól: 89. Medved, ŽK: Rabiu - Almási, rozhodovali: Kráľovič - Štrbo, E. Weiss, bez divákov.

Slovan: Greif - Pauschek, Abena, Božikov, De Marco - Nono, Rabiu - Daniel (67. Weiss), Holman (81. Medved), Moha - Henty (67. Ožbolt)

Ružomberok: Macík - Čurma, J. Maslo, Mrva - Múdry - Ďungel, Kostadinov, Takáč (73. Almaský), Mojžiš - Gerec (84. Kmeť), Regáli (68. Almási)


Hlasy po zápase:
Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Prišli sme na Slovan s túžbou a radosťou, lebo po pauze sme sa tešili, že už konečne začíname. Chceli sme bodovať, chceli sme byť nepríjemní, chceli sme napádať, aby mal Slovan menej priestoru. Darilo sa nám to 89. minút. Slovan vyhral zaslúžene, ale mojich chlapcov musím pochváliť, lebo odovzdali všetko, čo je v nich. Hádam sa so Slovanom stretneme ešte vo finále Slovenského pohára."

Ján Kozák, tréner Slovana: "Tešíme sa z víťazstva. Očakávali sme ťažký zápas a to sa aj potvrdilo. Súper hral dobre takticky a fyzicky, tam je dôležité dať prvý rýchly gól. To sa nám ale nepodarilo. Ukázal sa však charakter nášho mužstva, takýmito zápasmi sa vyhráva aj liga, dá sa povedať. Verím, že s Ružomberkom sa stretneme aj tretíkrát v sezóne vo finále pohára a už pred divákmi. Striedania sa nám vydarili, hralo sa vo veľmi veľkom teple."

Víťazný reštart vo Fortuna lige po vyše trojmesačnej koronapauze, no slovenský futbalový majster Slovan Bratislava sa naň poriadne nadrel. V sobotu na Tehelnom poli zdolal Ružomberok v 1. kole nadstavby vo veľkom teple tesne 1:0, a ak v nedeľu Trnava vyhrá v Žiline, oslávia "belasí" jubilejný desiaty titul v ére samostatnosti. Podľa brankára Dominika Greifa sa ale na nedeľu žiadne veľké oslavy nechystajú, pretože Slovan v semifinále Slovenského pohára hostí v utorok v prvom zápase Zlaté Moravce.

O cennom triumfe rozhodli striedajúci hráči. V najvyššej slovenskej súťaži debutujúci Vladimír Weiss si v 89. minúte naviedol loptu a vypálil, brankár "Ruže" ju len vyrazil pred dobiehajúceho slovinského útočníka Žana Medveďa a ten rozhodol o triumfe. "Som rád, že sme vyhrali, určite to bolo dôležité víťazstvo. Aj keď vieme, že tú ligu sme už mali vo svojich rukách. Som veľmi rád, že som dostal šancu a že som bol pri tom góle," povedal 30-ročný Weiss, ktorý prišiel do Slovana v zime a musel sa dať do poriadku po operácii pruhu. "Keď som dostal loptu, prvá myšlienka bola ísť do narážačky. Ale nebolo tam veľa priestoru. Snažil som sa vystreliť. Nebola to možno najlepšia strela, ale brankár to vyrazil a bol tam náš hráč rýchlejší. Vieme, že Ružomberok vždy Slovan potrápil. Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas, chceli sme rýchlym gólom hru upokojiť. Ale ja verím, že my ten gól vždy dáme," dodal.

Slovan si domácu úlohu splnil, teraz bude čakať ako rival z Trnavy dopadne pod Dubňom. "Pozeráme sa na seba, či budeme majstri zajtra alebo o týždeň, uvidíme," skonštatoval s pokojom Weiss.

Ružomberskí zverenci trénera Jána Haspru boli pre domácich poriadny oriešok. Húževnato sa bránili a mali v ťažkých podmienkach, keď hráčov oboch tímov v závere už chytali aj kŕče, svoje šance. Pri dvoch obrovských ale v prvej polovici druhého polčasu zachránil spoluhráčov brankár Dominik Greif. "Som rád, že sme zvládli čo bolo a že sme nedostali gól. Najmä tá prvá situácia, tam bol hráč voľný na zadnej tyči, to by sa nemalo stávať. Bola to šanca, našťastie som to chytil. Ale na to som tu, som na to zvyknutý. Toto sa odo mňa očakáva, býva to tak pri tímoch, ktoré väčšinou dominujú, potom sa očakáva od brankára, že keď niečo je, tak to vyrieši," skromne zhodnotil slovenský reprezentant, ktorý si pri otázke prípadných majstrovských osláv o 24 hodín len povzdychol: "Možno by sme už dnes mohli oslavovať, takto nemôžeme, lebo v utorok je ešte pohár."

Greif sa tiež vyjadril k vládnymi nariadeniami obmedzenému počtu divákov na tribúnach. Slovan situáciu vyriešil tak, že sa hralo bez divákov, keďže žiadneho nechcel diskriminovať. Skupina najvernejších ale povzbudzovala hráčov cez plot na C-tribúne. "Bolo ich počuť, bolo to super. Za to im patrí vďaka. Je možno na zamyslenie, že čo by sa stalo, keby boli tu v odstupoch, ako tam natlačení na plote. Ale to už nie je na mne. Chceme hrať pred ľuďmi. Nahovorilo sa o tom už dosť, ťažko k tomu niečo pridám."


DAC 1904 D. Streda - MFK Michalovce 5:0


Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda triumfovali v sobotnom domácom stretnutí 1. kola nadstavbovej skupiny o titul vo Fortuna lige nad MFK Zemplín Michalovce 5:0. Marko Divkovič strelil hetrik, jeden gól pridali kapitán Zsolt Kalmár a Cesar Blackman. Premiérové súťažné vystúpenie na lavičke DAC absolvoval nemecký tréner Bernd Storck.

Domáci si úvodnú príležitosť vypracovali už v 3. minúte. Divkovič našiel pred bránkou Ramireza, ktorého zakončenie sa neskončilo gólom, no predznamenalo vývoj prvého dejstva. To bolo na šance chudobné, ak sa však nejaká vážnejšia možnosť zrodila, zakaždým čelil ohrozeniu hosťujúci brankár Kira. Jeho spoluhráči sa prezentovali iba nevýrazným pokusom Diarru. Naopak, po viac než štvrťhodine hry rozohral Davis priamy kop a Beskorovajnyj poslal prudkú hlavičku tesne mimo. V 31. minúte sa už Dunajskostredčania presadili, po akcii Kalmára s Ramirezom si priestor pred bránkou vybojoval Divkovič a už nemal problém umiestniť loptu do siete. Zmenu skóre pred prestávkou nepriniesli tečovaná strela autora otváracieho zásahu ani pokus Schäfera spoza šestnástky.

Druhý polčas sa začal rovnako ako prvý - príležitosťou DAC. Davis našiel na hranici šestnástky Kalmára a ten tesne netrafil priestor troch žrdí. Onedlho sa domáci dočkali poisťujúceho zásahu, Šimič dal spätnú prihrávku Divkovičovi, ktorý vypálil pod brvno a v 57. minúte sa stal už dvojgólovým hrdinom zápasu. Hosťom sa šanca na skorigovanie stavu naskytla po zaváhaní v rozohrávke Dunajskej Stredy, ale Kvocera z nej nevyťažil. Od 64. minúty viedli domáci už o tri góly, michalovskú defenzívu rozobrali akciou, v ktorej závere Blackman odcentroval z pravej strany a Kalmár prekonal Kiru. Strelecký koncert DAC pokračoval, o tri minúty neskôr sa Kalmár presunul do úlohy asistenta, "nabil" Divkovičovi a ten technickým zakončením skompletizoval svoj hetrik - 4:0. Až potom musel výraznejšie zasiahnuť domáci brankár Jedlička, poradil si s hlavičkou Vojtka z bezprostrednej blízkosti a čisté konto si udržal do záverečného hvizdu. V nadstavenom čase prikrášlil dunajskostredský triumf Blackman, ktorý upravil na konečných 5:0.

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 5:0 (1:0)

Góly: 31., 57. a 67. Divkovič, 64. Kalmár, 90.+1 Blackman. ŽK: Šimič - Savvidis, rozhodovali: Kišš - Pozor, Hrmo, 319 divákov

FC DAC 1904 Dunajská Streda: Jedlička - Kružliak, Šimič, Beskorovajnyj - Vida (77. Bednár) - Blackman, Schäfer, Kalmár, Davis - Divkovič (77. Fábry), Ramirez (68. Boateng)

MFK Zemplín Michalovce: Kira - Žofčák, Carrillo, Grič, Vojtko - Savvidis - Kvocera (68. Kolesár), Turik (73. Neofytidis), Danko, Diarra (62. Kountouriotis) - Sidibe


Hlasy po zápase:
Bernd Storck, tréner D. Stredy: "Gratulujem môjmu tímu, nebolo to ľahké po takej dlhej pauze. Bolo ťažké pripraviť tím, odviedli sme skvelú prácu, v ktorej musíme pokračovať. V prvých minútach to bol otvorený zápas, celkovo som veľmi spokojný. Je to povzbudenie pre naše sebavedomie, náš hlavný cieľ je momentálne semifinále pohára. Do finále je ešte ďaleko, ale položili sme dobrý základ."



Jozef Majoroš, tréner Michaloviec: "V prvom rade gratulujem domácim k víťazstvu. Myslím si, že výsledok nie je spravodlivý. Mali sme šance, ale, žiaľ, naše strely neboli gólové. Domáci mali herne navrch, rozhodla efektivita domácich a veľký rozdiel bol v osobných súbojoch. V tomto domáci dominovali, keď necháte hrať súpera, ktorý má takú kvalitu, dokáže to využiť. Je to za nami, tento zápas nám nevyšiel, musíme sa pripraviť na ďalší."



Nemec Bernd Storck zažil na Slovensku výsledkovo najvydarenejší debut vo svojej kariére futbalového trénera. Pri sobotňajšej premiére na lavičke FC DAC 1904 Dunajská Streda si v 1. kole skupiny o titul vo Fortuna lige pripísal triumf nad MFK Zemplín Michalovce 5:0.

Päťdesiatsedemročný Storck mohol sláviť napriek tomu, že na zoznámenie sa s novými zverencami mal málo času. Kormidla sa oficiálne ujal 1. júna: "Nepamätám si, že by som v prvom zápase na lavičke niektorého tímu dosiahol takéto vysoké víťazstvo. Výsledok je pekný, pre mňa je však dôležitý spôsob, akým sme sa k nemu dopracovali. Je to dobrý základ, na ktorom môžeme stavať v nasledujúcich týždňoch, aby sme mužstvo posunuli na novú úroveň. Nemyslím na seba, ale na tím. Po takom dlhom období problémov s koronavírusom sme spolu absolvovali len dva týždne prípravy. Do tímu vkladám veľkú dôveru."

Hráči sa bývalému koučovi kazašskej, maďarskej reprezentácie či belgických klubov Excel Mouscron a Cercle Bruggy odvďačili za dôveru päťgólovou nádielkou. O tri zásahy sa presnými strelami postaral chorvátsky útočník Marko Divkovič, pre ktorého to bol vo veku 21 rokov premiérový hetrik v kariére: "Som veľmi šťastný. Bolo ťažké nastúpiť po takej dlhej prestávke, ale som hrdý na seba aj na mužstvo. V prvom polčase sme nehrali tak dobre, ale to je normálne po tom, ako sme nehrali tri mesiace. V druhom polčase sme ukázali kvalitu a to, že sme lepšie mužstvo. Každý deň sme čakali na návrat, boli sme pripravení už tri, štyri týždne."

Pre obmedzenia počtu ľudí na športových podujatiach mohlo domáci triumf v MOL Aréne sledovať len 319 priaznivcov Dunajskej Stredy. "Keby sme vyhrali 5:0 pred plným štadiónom, bolo by to fantastické. Táto situácia však nie je iba v tejto krajine, je to všade. Musíme dúfať, že v nastávajúcich dňoch a týždňoch budú štadióny otvorenejšie, aby sme si mohli vychutnať úspechy s fanúšikmi. Mužstvo vyšlo po zápase pred štadión oslavovať s fanúšikmi, ktorí prišli," prezradil Storck na tlačovej konferencii.

Na prázdnej tribúne oproti hlavnej sa vynímal transparent "Vráťte nám náš futbal". Jeho význam vysvetlil manažér pre vonkajšie vzťahy DAC Krisztián Nagy. "Je to spoločná iniciatíva klubov Fortuna ligy s jednoznačným odkazom, aby sme mohli hrať futbal s divákmi, ako predtým. Slogany bežali aj na ostatných štadiónoch, takže veríme, že spoločnými silami s Úniou ligových klubov (ÚLK) a Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) sa podarí dosiahnuť to, po čom všetci túžime," povedal Nagy a TASR informoval aj o ďalšej plánovanej iniciatíve: "Jedným z ďalších krokov bude spustenie webstránky, kde budú participovať všetky kluby. Fanúšikovia budú môcť podpísať petíciu a veríme, že sa nezbierajú desaťtisíce podpisov, aby sme mali ďalší argument, že je tu naozaj záujem verejnosti."