Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

F1: Čech nafotil nehodu Bianchiho, fotky nezverejní

Jules Bianchi Foto: youtube

Oficiálny fotograf Vladimír Rys stál pri nehode Julesa Bianchiho v bezprostrednej blízkosti.

Bratislava 7. októbra (Teraz.sk) – "Bola to rana ako z dela", spomína na náraz Bianchiho monopostu Rys. Český fotograf stál priamo v zákrute Dunlop, kde sledoval haváriu Adriana Sutila. V diaľke však už sledoval šmyk Julesa Bianchiho.

"Stál som asi 200 metrov od zákruty Dunlop. Nehode Sutila som nevenoval pozornosť. Začalo pršať a videl som ako Bianchi dostáva šmyk a stráca kontrolu nad monopostom. Vo veľkej rýchlosti narazil do traktora, ktorý sa celý vymrštil do vzduchu. Bežal som k nehode a videl som ako Bianchimu traťoví maršáli dávajú prvú pomoc," opisuje incident fotograf Vladimír Rys.

Fotograf Vladimír Rys
Foto: Vladimír Rys


Rys videl priamo na rozbitý monopost aj pilota, ktorý stále sedel v kokpite. "Hlavu mal bezvládne opretú o monopost. Hneď som vedel, že je zle," spomína Rys. Opodiaľ stál Adrian Sutil, ktorý tiež sledoval zákrok. "Bol rozhorčený. Hovoril, že malo vyjsť na trať bezpečnostné vozidlo." Rys zároveň približuje prácu lekárov, ktorí sa snažili dostať telo Bianchiho z monopostu a okamžite postavili bariéry aby zakryli výhľad. "Urobil som pár fotiek ale potom som prestal fotiť. Pri ceste späť do paddocku som sa rozhodol, že žiadnu z tých fotiek nebudem publikovať. Požiadala ma o ne FIA, kvôli fotodokumentácii pre Charlieho Whitinga (riaditeľa závodu)," priznáva Rys.

„Z lásky k športu aj z rešpektu k jazdcovi by som to nikdy neurobil.“

Po nehode hovoril len so Sutilom. "Bol v šoku, chytal sa za hlavu, cítil hnev. V šoku som bol aj ja. Dve hodiny som sa nevedel sústrediť," dodáva fotograf. "Dúfam, že sa z toho dostane," dodáva na záver.

Fotograf Vladimír Rys poskytol rozhovor v plnom znení českému portálu Lidovky.cz