Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Francúzi budú proti Austrálii bez opôr, pozornosť púta Eriksen

Futbalista Francúzska Karim Benzema. Foto: TASR/AP

Francúzsky tréner Didier Deschamps nemôže počítať s obrancami Julesom Koundem ani Raphaelom Varanem a po prílete do Kataru vypadol zo súpisky aj hviezdny Karim Benzema.

Dauha 21. novembra (TASR) – Úradujúci majstri sveta z Francúzska prišli na futbalové MS bez viacerých kľúčových hráčov. Na úvod turnaja v Katare si zmerajú sily s Austráliou, proti ktorej nastúpia v utorok o 20.00 SEČ v meste Al Wakra. Prvý duel D-skupiny medzi Dánskom a Tuniskom je na programe v ten istý deň o 14.00.

Francúzsky tréner Didier Deschamps nemôže počítať s obrancami Julesom Koundem ani Raphaelom Varanem a po prílete do Kataru vypadol zo súpisky aj hviezdny Karim Benzema. TASR pripomína, že mimo hry boli navyše už nejaký čas pred MS stredopoliari Paul Pogba a N'Golo Kante. Zloženie ofenzívy, ktorej súčasťou sú aj Kylian Mbappe s Antoineom Griezmannom však zostáva silná, problémy sú v strede poľa. Pri Pogbovej absencii je najvýraznejší hráč na tomto poste Adrien Rabiot s 29 štartami v národnom tíme. On sám sa však cíti na túto pozíciu pripravený: "Keď som hral vo francúzskych mládežníckych reprezentáciách, bol som skúsenejší ako väčšina spoluhráčov. Teraz sa cítim rovnako a myslím si, že dokážem pomôcť ostatným a ísť im príkladom," uviedol Rabiot pre AP. Francúzi však proti svojmu utorkovému súperovi nepodali pri predchádzajúcom stretnutí na MS v Rusku jednoznačný výkon ani v plnej sile. Triumf 2:1 im "zariadil" gólom do vlastnej brány Aziz Behich.

Austrália má v strede poľa skúseného Aarona Mooya, ktorý dva roky pôsobil v anglickom Brightone. Aj jej káder poznačilo zranenie – vypadol z neho Martin Boyle, autor piatich gólov v 19 reprezentačných zápasoch. "Všetci naňho myslíme, je to preňho krutá rana. V kvalifikácii bol jeden z najpodstatnejších hráčov," uviedol tréner Graham Arnold na adresu stredopoliara škótskeho klubu Hibernian. "The Socceroos" obsadili v kvalifikačnej B-skupine tretie miesto a na MS postúpili po triumfe 2:1 nad Spojenými arabskými emirátmi v play off o baráž, v ktorej si poradili s Peru 1:0. Na MS nechýbali od roku 2006 a práve na tomto šampionáte dosiahli najlepší výsledok, keď postúpili do osemfinále.

V prvom stretnutí Dánska púta pozornosť Christian Eriksen, ktorý sa vráti na vrcholové futbalové podujatie len necelý rok a pol po jeho srdcovom kolapse na ME 2020. "Je to výnimočné. Chcel som sa vrátiť od prvého rozhovoru, ktorý som po kolapse absolvoval," uviedol Eriksen pre AP. Samotný tím postúpil na tomto turnaji do semifinále a v Katare by chcel nadviazať na svoj najlepší výkon na kontinentálnych majstrovstvách od roku 1992. Na svetovom šampionáte sú Dáni šiestykrát, pričom ich maximom je štvrťfinále z MS 1998. V Katare sú spolu s s Francúzmi jasnými ašpirantami na postup. "Snívame o veľkých veciach, viera v tento tím od médií a fanúšikov je po mojom návrate väčšia," dodal Eriksen.

Tunisko zaznamenalo na svetovom šampionáte vo svojej histórii len dva triumfy v celkovo 15 zápasoch. V roku 1978 zdolalo Mexiko 3:1 a ďalšie víťazstvo priadlo až o štyri dekády neskôr v Rusku, keď zdolali Panamu 2:1. Do dejiska prvých MS na Blízkom východe sa však údajne chystá množstvo tuniských fanúšikov a reprezentačný tréner Jalel Kadri podľa AP naznačil, že ak jeho tím nebude v osemfinále, odstúpi zo svojej pozície. K splneniu tohto ambiciózneho cieľa by im mali pomôcť aj ďalší arabskí fanúšikovia. "Po výkonnostnej stránke sa cítime dobre. Sme pokojní a šťastní z výsledkov, ktoré sme dosiahli. Reprezentujeme všetky arabské krajiny a zaslúžime si tu byť," povedal pred prvým duelom svojho mužstva Kadri.



Predpokladané zostavy:

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Nelsson, Christensen – Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle – Olsen, Eriksen – Dolberg

Tunisko: Dahmen – Drager, Bronn, Talbi, Meriah – Chaalali, Skhiri, Laidouni – Slimane, Jaziri, Msakni




Utorok, 22. novembra, 14.00 (SEČ)

Štadión Education City (Al Raján)

D-skupina, 1. kolo:

Dánsko - Tunisko
, rozhodujú: Gomes – Siwela (obaja JAR), Phatsoane (Les.)



Predpokladané zostavy:

Francúzsko:
Lloris – Kounde, Varane, L. Hernandez – Coman, Tchouameni, Camavinga, T. Hernandez – Griezmann – Mbappe, Dembele

Austrália: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles – Atkinson, Mooy, Irvine, Hrustic, Goodwin – Maclaren, Duke




Utorok, 22. novembra, 20.00 (SEČ)

Štadión Al Janoub (Al Wakra)

D-skupina, 1. kolo:

Francúzsko - Austrália
, rozhodujú: Ramos – Morin, Hernandez (všetci Mex.)