Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Francúzska prokuratúra žiada pre Diacka štyri rok väzenia a pokutu

Lamine Diack, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý senegalský funkcionár sa pred súdom zodpovedá z obvinení z korupcie, prania špinavých peňazí a zneužitia právomocí.

Paríž 18. júna (TASR) - Francúzska prokuratúra žiada pre bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamineho Diacka trest odňatia slobody na štyri roky a pokutu 500-tisíc eur. Bývalý senegalský funkcionár sa pred súdom zodpovedá z obvinení z korupcie, prania špinavých peňazí a zneužitia právomocí.

Podľa obžaloby mal 87-ročný Diack inkasovať úplatky v celkovej výške 3,45 milióna eur za krytie dopingu. "Atletika narazila na prekážku vo forme korupcie. Ľudia ako Diack sa správajú ako malí vladári, majú svoj malý dvor a ľudia sa im dvoria," citovala agentúra AP z vyhlásenia prokurátora Arnauda de Laguicheho.

Vyšetrovatelia tvrdia, že medzi korupčníkmi boli aj poprední atléti, ktorí si vykúpili očistenie mena za milióny dolárov. Spomínajú sa asi dva tucty ruských športovcov, medzi nimi aj maratónska bežkyňa Lilija Šobuchovová, ktorá sa priznala, že zaplatila 450-tisíc eur za krytie jej dopingu. "IAAF bola raj pre konflikt záujmov. Diack kryl ruský doping, aby mohol sponzorovať svoje politické aktivity v Sengale," dodal Laguiche.