Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Francúzi otočili zápas s Kazachstanom a pripísali si prvé tri body

Francúzsky hokejista Florian Chakiachvili (druhý sprava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu počas zápasu v základnej A - skupine Francúzsko - Kazachstan na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR/AP

Francúzi sa najbližšie stretnú v pondelok o 19.20 h s Nemeckom.

Helsinki 15. mája (TASR) - Francúzski hokejoví reprezentanti zvíťazili v nedeľňajšom zápase "slovenskej" A-skupiny MS vo Fínsku nad Kazachstanom 2:1 a pripísali si prvý triumf na turnaji. Duel rozhodoval aj Slovák Peter Stano.

Francúzi sa najbližšie stretnú v pondelok o 19.20 h s Nemeckom, Kazachstan nastúpi v utorok v rovnakom čase proti Švajčiarsku.



A-skupina (Helsinki):



Francúzsko - Kazachstan 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Góly: 33. Texier (Gallet), 40. Chakiachvili (Texier, Bozon) - 6. Orechov (Michajlis, Blacker). Rozhodovali: Šír (ČR), STANO (SR) - Niittyla (Fín.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1801 divákov.

Francúzsko: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Rech, Boudon, Treille - Leclerc, Ritz, K. Bozon - Fabre

Kazachstan: Šutov - Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Metalnikov, Beketajev - Akolzin, Šestakov, Ševčenko - Michajlis, Valk, Paňukov - Starčenko, Savickij, Sagadejev - Petuchov, Asetov, Gurkov



Francúzi boli papieroví favoriti, ale zápas sa pre nich nezačal najlepšie. Už v prvej minúte mal dobrú možnosť Beketajev, v piatej sa tlačil do bránky Ševčenko a v šiestej už otvoril skóre Orechov. Po rýchlej akcii po pravej strane dostal prihrávku od Michajlisa do siete korčuľou, rozhodcovia si prezreli situáciu na kamere a Stano následne gól potvrdil - 0:1. V ďalších minútach sa útoky striedali na oboch stranách, no vyložené šance chýbali. Francúzi mohli vyrovnať v 18. minúte, Bertrand poslal puk do šance Perretovi, Šutov však udržal čisté konto. V závere prvej tretiny si zahrali presilovku hráči Kazachstanu, po prestávke aj Francúzi, ale skóre sa nezmenilo. Hráči "galského kohúta" sa presadili až po polovici zápasu. V 33. minúte si potiahol puk Texier a švihom prekonal Šutova - 1:1. Od toho momentu mali favoriti navrch, v krátkom slede si vypracovali niekoľko ďalších možností a v 40. minúte duel otočili, keď už po deviatich sekundách využil presilovku Chakiachvili aj vďaka teču Savického. Kazachstan sa v tretej tretine snažil o vyrovnanie, no dlho si nevedel vytvoriť potrebný tlak, podarilo sa mu to až v závere, ale Francúzi si tesný náskok ustrážili.

Hlasy po zápase /IIHF/:

Damien Fleury, kapitán Francúzska: "Na tento zápas sme dlho čakali a chceli sme ho vyhrať. Je to dôležité víťazstvo a teraz sa nám bude lepšie dýchať. Nečakali sme, že tu budeme, ale sme tu a chceme všetkým ukázať, že si to zaslúžime."

Kevin Bozon, útočník Francúzska: "Bol to tesný zápas. Viedli 1:0, no my sme ukázali veľký charakter a dokázali sme otočiť na 2:1. Myslím si, že od toho momentu sme kontrolovali zápas. Vedeli sme, že duely s Kazachstanom a Talianskom musíme vyhrať. Ale nielen tie. Sústredíme sa na každý a pokúsime sa aj ďalším súperom ukradnúť nejaké body."