Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Francúzsky krasokčuliar Siao Him Fa majstrom Európy, Hagara 18.

Na snímke francúzsky krasokorčuliar Adam Siao Him Fa pózuje so zlatou medailou majstra Európy vo fínskom Espoo v piatok 27. januára 2023. Striebro získal Talian Matteo Rizzo (vľavo), bronz Švajčiar Lucas Britschgi (vpravo). Foto: TASR - AP

Slovenský reprezentant Adam Hagara obsadil 18. priečku s výslednou známkou 189,72 bodov, ktorá je jeho nové maximum.

Espoo 27. januára (TASR) - Francúzsky krasokorčuliar Adam Siao Him Fa sa stal vo fínskom Espoo prvýkrát v kariére majstrom Európy. Po piatkových voľných jazdách svietilo pri jeho mene celkové skóre 267,77, druhé miesto obsadil Talian Matteo Rizzo (259,92), bronz si vybojoval Švajčiar Lucas Britschgi (248,01). Slovenský reprezentant Adam Hagara obsadil 18. priečku s výslednou známkou 189,72 bodov, ktorá je jeho nové maximum.

Cestu za titulom si Siao Him Fa vydláždil už v krátkom programe, v ktorom vyčnieval nad konkurentmi a do voľných jázd vstupoval s vyše desaťbodovým náskokom pred Talianom Matteom Rizzom. Ten predviedol najlepšiu voľnú jazdu, ale na zisk titulu mu to nestačilo. Siao Him Fa získal v Espoo vôbec prvú medailu z MS či ME. Talian Daniel Grassl a Lotyš Deniss Vasiljevs skončili mimo pódia a neobhájili striebro, resp. bronz z vlaňajších ME v estónskom Tallinne.

Siao Him Fa zabezpečil pre Francúzsko prvý titul v disciplíne po 12 rokoch. Pred ním dokázal triumfovať Florent Amodio v roku 2011. "Ešte stále mi nedošlo, čo som dokázal. Svoje emócie dokážem skrývať, ale vedzte, že som veľmi šťastný. Byť majstrom Európy niečo znamená. Zisťujem, že moja tvrdá práca sa vypláca. Mám za sebou náročné a stresujúce týždne. Tréning bol ešte náročnejší ako súťaž, ale veľmi mi to pomohlo. Pred voľnou jazdou som vedel, že triumf nemám istý. Spravil som nejaké chyby, no bojoval som o každý prvok," zhodnotil svoje vystúpenie Francúz.

Hagara figuroval po krátkom programe na 21. priečke. Vo voľnej jazde sa v úvode nevyhol zaváhaniu, ale celkovo zanechal výborný dojem a polepšil si o tri priečky. Najťažšie dva trojité axely skočil bez zaváhania. Na vlaňajších ME obsadil iba 16-ročný slovenský reprezentant v krátkom programe 25. priečku a tesne mu unikol postup do voľných jázd. Na MS v Montpellieri skončil na 26. mieste, v Espoo tak dosiahol najlepšieho umiestnenia v kariére na vrcholných podujatiach. "Som veľmi šťastný, že som tu mohol byť a predviesť voľnú jazdu tak, ako som ju mal natrénovanú. Môj najbližší plán je kvalifikovať sa na juniorské majstrovstvá sveta v Calgary. Následne ma čaká svetový šampionát v Saitame," povedal Hagara pre RTVS.

V Espoo nesúťažili ruskí a bieloruskí krasokorčuliari, ich neúčasť súvisí s inváziou Ruska na Ukrajinu. Zlato z mužskej súťaže tak nemohol obhajovať Rus Mark Kondraťjuk.



Výsledky ME v krasokorčuľovaní v Espoo

muži:
1. Adam Siao Him Fa (Fr.) 267,77, 2. Matteo Rizzo (Tal.) 259,92, 3. Lucas Britschgi (Švaj.) 248,01, 4. Kevin Aymoz (Fr.) 240,92, 5. Deniss Vasiljevs (Lot.) 236,35, 6. Daniel Grassl (Tal.) 230,83 ..., 18. Adam HAGARA (SR) 189,72