Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Francúzsky olympijský výbor rok pred OH zmenil po konflikte vedenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Generálna tajomníčka CNOSF Astrid Guyartová bude pôsobiť v úlohe dočasnej predsedníčky, kým sa v nasledujúcich troch mesiacoch nezvolí nový predseda.

Paríž 25. mája (TASR) - Francúzska ministerka športu Amelie Oudea-Casteraová vo štvrtok vyzvala Francúzsky olympijský výbor (CNOSF), aby sa zjednotil po tom, čo vo funkcii skončila predsedníčka Brigitte Henriquesová. Rezignácia Henriquesovej na valnom zhromaždení výboru prišla po roku a pol vnútorných sporov a verejných nezhodách s jej predchodcom Denisom Massegliom. Z funkcie odstúpi k 29. júnu.

Generálna tajomníčka CNOSF Astrid Guyartová bude pôsobiť v úlohe dočasnej predsedníčky, kým sa v nasledujúcich troch mesiacoch nezvolí nový predseda. "Nezaznamenali sme žiadnych víťazov," uviedla pre agentúru AFP Oudea-Casteraová, ktorá dodala, že by mohlo dôjsť aspoň k víťazstvu etiky a demokracie.

Rezignáciu privítali jednotlivé športové zväzy. "Je to odvážne rozhodnutie. Určite zníži prebiehajúce konflikty, ktoré sa vymykali kontrole," povedal Philippe Bana, prezident francúzskej hádzanárskej federácie (FFHandball).

Tamojšiu športovú scénu sprevádzalo v uplynulom roku niekoľko škandálov. Vo februári odstúpil napríklad prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noel Le Graet po obvinení zo sexuálneho obťažovania. Niekoľko mesiacov pred MS v ragby rezignoval na pozíciu prezidenta aj Bernard Laporte, ktorý viedol Francúzsku ragbyovú federáciu (FFR).