Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Froome sa necíti starý a chce 5. triumf na TdF: Vek je stav mysle

Brit Chris Froome v tunel. Foto: TASR/AP

Svoje ciele bude napĺňať v tíme Israel Start Up Nations, do ktorého prestúpil po desiatich rokoch v Ineose.

Paríž 19. januára (TASR) - Britský cyklista Chris Froome oslávi v máji 36. narodeniny, ale verí, že ešte v profesionálnom športe nepovedal posledné slovo. Po prestupe do tímu Israel Start Up Nation vyjadril túžbu zabojovať o piaty triumf na Tour de France a pripojiť sa k elitnej spoločnosti Eddyho Merckxa, Jacquesa Anquetila, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina.

"Vek je iba stav mysle. Ja sa cítim relatívne mladý, aj preto, že som s cyklistikou začal neskôr. Navyše, veda sa posunula, vieme viac o zdravej výžive a to dovoľuje športovcom pokračovať na najvyššej úrovni dlhšie," citovala Froomea agentúra AFP.

V jeho ambíciách ho nepribrzdilo ani vážne zranenie v roku 2019. Počas kontroly trate na pretekoch Critérium du Dauphiné utrpel ťažký pád, po ktorom strávil tri týždne v nemocnici so zlomenou stehennou kosťou a fraktúrami chrbtice, hrudníku, bedier i lakťa: "Bolo to ako začať odznova. Skončiť preto však nebolo súčasťou mojej nátury, a keď som sa dozvedel, že fyzicky mi nič nebráni k plnému zotaveniu sa a pokračovaniu kariéry, nemal som nad čím uvažovať."

Svoje ciele bude napĺňať v tíme Israel Start Up Nations, do ktorého prestúpil po desiatich rokoch v Ineose. Froome prezradil, že ho inšpiroval úspešný príbeh Slovinca Tadeja Pogačara. Ten v roku 2019 prišiel do organizácie SAE Emirates a vlani sa tešil z triumfu na Tour: "Boli to z jeho strany parádne preteky a dal nádej menším tímom, že aj tie majú šancu."