Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Šport

AC Miláno si po osemročnej pauze zahrá Ligu majstrov

Na snímke tréner AC Milána Stefano Pioli v zápase 38. kola talianskej Serie A vo futbale Inter Miláno - Udinese Calcio v Miláne 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Do kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy prekĺzol napokon siedmy AS Rím.

Rím 24. mája (TASR) – Záverečné 38. kolo talianskej Serie A vyriešilo tajničku ohľadom držiteľov miesteniek do európskych pohárových súťaží. Zostávajúce dve miesta v Lige majstrov 2021/2022 si vďaka víťazstvám na ihriskách súperov vybojovali futbalisti AC Miláno a Juventusu Turín, ktorí sa pridali k už dávnejšie istým účastníkom Ligy majstrov Interu Miláno a Atalante Bergamo.

Rossoneri aj bez zraneného Zlatana Ibrahimoviča zvíťazili nad domácou Atalantou 2:0 a preskočili ju na druhom mieste tabuľky. V Bergame strelil oba góly AC Franck Kessie z pokutových kopov.

Sedemnásobný európsky šampión si tak zahrá Ligu majstrov po osemročnej prestávke. Od úvodu sezóny sa dlhý čas vyhrieval na čele tabuľky, po jarných zaváhaniach síce prepustil líderskú pozíciu mestskému rivalovi Interu, no napokon dokázal vo finiši vybojovať cennú striebornú priečku.

"Ukázali sme, že si zaslúžime druhé miesto a miestenku v Lige majstrov. Takmer celý ročník sme boli v popredí," spokojne konštatoval tréner AC Stefano Pioli.

Jeho tím mohol splniť úlohu už pred týždňom, ale doma uhral s Cagliari iba bezgólovú remízu. Dokončenie misie si tak nechal až na záverečné kolo. "Počas celej sezóny sme sa držali na čele, nanešťastie sme však minulú nedeľu nevyužili mečbal. Som skutočne nadšený a šťastný, že sa nám to podarilo. Musím sa poďakovať klubu, ktorý nám umožnil pracovať veľkolepým spôsobom," citovala Pioliho agentúra AP.

Milánčania vyhrali v skončenej sezóne 16 zápasov na ihriskách súperov, čím vytvorili nový ligový rekord. Je to zároveň aj vyrovnaný rekord v najlepších piatich európskych klubových súťažiach, v sezóne 2011/2012 dokázal vyhrať Real 16 duelov vonku, rovnako ako Manchester City v ročníku 2017/2018.

Stará dáma aj bez hviezdneho Cristiana Ronalda jasne triumfovala v Bologni 4:1 a skončila v tabuľke štvrtá. Využila zaváhanie Neapola, ktorý doma zakopol s Hellasom Verona. Po remíze 1:1 sa prepadol na piate miesto, ktoré znamená iba postup do Európskej ligy. Juventus tak síce nepredĺžil unikátnu sériu deviatich majstrovských titulov v rade, ale zabezpečil si aspoň miestenku v prestížnej LM. Dva góly na ihrisku Bologne strelil Alvaro Morata, po jednom pridali Federico Chiesa a Adrien Rabiot.

Turínčania napokon zakončili ročník vo veľkom štýle, minulý týždeň v stredu vybojovali Taliansky pohár po finálovom triumfe v Reggio Emilia nad Atalantou Bergamo (2:1). O miestenku v LM ich však môže ešte pripraviť verdikt Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá sľubuje sankcie voči klubu za účasť v projekte Európskej Superligy.

"Bolo dôležité úspešne zavŕšiť našu prácu, vyhrať Taliansky pohár a dostať tím do Ligy majstrov," vyhlásil tréner Andrea Pirlo, ktorého zotrvanie na lavičke Juventusu zostáva otázne: "Vždy som zo seba vydal sto percent a toto je finálny výsledok. Nemám problém odísť, nech ma už k tomu vyzve ktokoľvek."

Najlepším strelcom Serie A sa stal s 29 gólmi Cristiano Ronaldo, portugalského kanoniera nechal Pirlo v záverečnom stretnutí oddychovať. V útoku dostali šancu Paulo Dybala a Alvaro Morata, ktorých z krídiel podporovali Federico Chiesa a Dejan Kulusevski.

"Bola to spoločná dohoda. Ronaldo sa cítil po stredajšom zápase vyčerpaný. Napriek tomu chcel tímu pomôcť, no rozhodol som sa pre štart Moratu. Máme kvalitný káder, s množstvom alternatív," poznamenal Pirlo.

Do Európskej ligy sa okrem Neapola dostalo aj šieste Lazio Rím. Do kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy prekĺzol napokon siedmy AS Rím. Čierny Peter zostal Sassuolu so slovenským reprezentačným stredopoliarom Lukášom Haraslínom, doma síce zdolalo Lazio 2:0, ale nezahrala mu do noty remíza AS Rím na pôde Spezie 2:2 a v tabuľke obsadilo až ôsmu priečku. Haraslín bol na lavičke náhradníkov.