Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Arsenal zahatal cestu Liverpoolu za 100 bodmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hráči Manchestru City v ročníku 2017/2018 ako prví v histórii Premier League získali 100 bodov za sezónu, Liverpoolu sa ich úspech nepodarí napodobniť.

Londýn 16. júla (TASR) – Futbalisti FC Liverpool prehrali v stredajšom zápase 36. kola anglickej Premier League na pôde londýnskeho Arsenalu 1:2. Prišli o šancu pokoriť stobodovú hranicu a neprekonajú rekord Manchestru City zo sezóny 2017/2018. Pre Liverpool to bola iba tretia prehra v sezóne, okrem toho trikrát remizoval. Na konte má 93 bodov, do konca odohrá už len dve stretnutia a môže ich získať maximálne 99.

Hráči Manchestru City v ročníku 2017/2018 ako prví v histórii Premier League získali 100 bodov za sezónu, Liverpoolu sa ich úspech nepodarí napodobniť.

„Z tejto prehry sa musíme poučiť. Klobúk dole pred súperom, ktorý v správnej chvíli využil našu slabšiu koncentráciu a dvoma gólmi otočil priebeh zápasu. Som sklamaný a nahnevaný z určitých vecí, ale isté je, že sa hralo vo veľkom tempe, nasadenie hráčov bolo stopercentné. Žiaľ, vybrali sme si dva slabšie momenty, no musím sa mojich hráčov zastať. Sú ľudské bytosti, a preto sa občas môže stať, že ich výkon nie je dokonalý," vyhlásil kormidelník úradujúceho majstra Jürgen Klopp.

Podľa neho sezóna poznačená pandémiou koronavírusu zostáva pre The Reds výnimočná. „Počet bodov, ktoré sme získali, považujem za zaslúžený. Nech si kritici myslia, čo chcú. Fakt je, že chlapcom tie body už nik nevezme. Ešte nás čakajú dva zápasy a pokúsime sa ich nazbierať čo najviac," dodal Klopp.

Liverpool od začiatku súboja dominoval, domáci mali len dve strely na bránku a boli z nich góly. Najprv sa však presadil v 20. minúte Sadio Mane, ktorému prihral na päťku Andy Robertson. Kanonieri odpovedali v 32. minúte, keď spravil obrovskú hrúbku Virgil van Dijk. Kapitán Liverpoolu bol pod tlakom a rozhodol sa pre malú domov, nevšimol si však Alexandra Lacazettea, francúzsky útočník sa zmocnil lopty a kľučkou obišiel brankára.

„Oba góly sme im darovali, také niečo by sa nemalo stávať. Dovtedy sme ich však k ničomu nepustili a na ihrisku sme jasne dominovali. Moja chyba bola spúšťačom našej prehry. Beriem to na seba, no treba sa rýchlo otriasť a ísť ďalej. Čakajú nás ešte dva zápasy, pokúsime sa ich vyhrať a zlepšiť bodové konto," sebakriticky priznal Van Dijk.

Tesne pred polčasom prišla druhá chyba v rozohrávke hostí, tentoraz od brankára Alissona Beckera, Lacazette prihral Reissovi Nelsonovi a ten poslal Arsenal do vedenia. Domáci sa v druhom dejstve iba bránili, Liverpool mal 82-percentné držanie lopty, sedemnásť striel, z toho štyri na bránku, ale do konca už nedokázal skórovať. Arsenal je vďaka výhre priebežne deviaty a ešte nestratil šancu na účasť v európskych súťažiach.

Tottenham v ďalšom stredajšom dueli zvíťazil na ihrisku Newcastleu United 3:1 a nevzdáva boj o priečky zaručujúce účasť v Európskej lige. Do vedenia sa dostal v 27. minúte, keď Heung-Min Son prestrelil slovenského reprezentačného brankára Martina Dúbravku. Po zmene strán vyrovnal Matt Ritchie, no v závere úradoval Harry Kane, ktorý sa presadil dvakrát hlavou a na konte má už pätnásť gólov v tomto ročníku PL a celkovo 201 na klubovej úrovni. Nastrieľal ich v 350 zápasoch, 185 z nich v drese Tottenhamu, deväť za Millwall, päť za Leyton Orient a dva za Leicester City.

„Harry Kane vie, aký je pre mužstvo dôležitý. Je neuveriteľný hráč," zložil Kaneovi poklonu kouč Jose Mourinho: „Po ťažkom zranení sa vrátil vo veľkom štýle. Maká naplno a od reštartu sezóny nechýbal na ihrisku ani minútu, hoci zápasový kalendár je natrieskaný." Spurs sú priebežne siedmi o bod za šiestym Wolverhamptonom Wanderers.