Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Šport

Aston Villa vrátila Arsenal na zem, záchranu má vo vlastných rukách

Futbalisti Aston Villy Trezeguet (vpravo), Tyrone Mings (uprostred), Douglas Luiz (vľavo) sa tešia po strelení gólu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Arsenal už s istotou vie, že zaznamená výsledkovo najhoršiu sezónu v Premier League od ročníka 1994/95, keď skončil šiesty.

Birmingham 22. júla (TASR) – Futbalisti Aston Villy si včera výrazne vylepšili svoju pozícii v boji o záchranu v Premier League. Arsenal Londýn zdolali 1:0 a posunuli sa na 17. priečku, prvú nad čiarou zostupu. Kanonierov pritom tradičný účastník najvyššej anglickej súťaže zdolal premiérovo od decembra 1998. O jediný zásah zápasu sa postaral v 27. min po rohovom kope egyptský stredopoliar Mahmud Hassan, prezývaný Trezeguet.

Nováčik súťaže v závere sezóny mohutne finišuje, v uplynulých troch stretnutiach získal sedem bodov. Tesne pred utorkovým duelom ho navyše potešil neúspech hlavného konkurenta v boji o zotrvanie v lige, keď Watford nielenže prehral doma s Manchestrom City, no navyše si po výsledku 0:4 výrazne zhoršil skóre, ktoré v Anglicku pri rovnosti bodov rozhoduje.

„Videli sme ako hral Watford a vedeli sme, že víťazstvo znamená, že budeme mať osud v našich rukách. Hráči ukázali veľký charakter a mnoho odvahy. Tvrdo pracujeme na tom, aby sme si zachovali ligovú príslušnosť medzi elitou a posledné tri stretnutia to jasne ukázali," povedal po zápase podľa BBC tréner Aston Villy Dean Smith.

Úspech hráčov Aston Villy je o to cennejší, že prišiel proti tímu, ktorý nedávno zdolal v lige majstrovský FC Liverpool a v FA Cupe vicemajstra Manchester City.

„Bolo to skvelé predstavenie proti tímu, ktorý práve zdolal možno dve najlepšie družstvá v Európe. Dobre sme bránili šestnástku a vyrážali do protiútokov podľa potreby. V deviatich stretnutiach po prestávke sme boli oveľa lepší v defenzíve," pochválil svojich zverencov tréner tímu z Birminghamu.

Pre Arsenal bol utorkový duel krokom späť. V tabuľke sa pred záverečným kolom ocitol na 10. priečke a prišiel o možnosť postúpiť do Európskej ligy cez Premier League.

„Tabuľka neklame. Sme tam, kde sme. Musí to bolieť a musíme trpieť, pretože pre tento klub táto pozícia nie je dobrá. Musíme sa zlepšiť v mnohých aspektoch, tímovo a aj individuálne," sebakriticky poznamenal tréner Londýnčanov Mikel Arteta.

Arsenal už s istotou vie, že zaznamená výsledkovo najhoršiu sezónu v Premier League od ročníka 1994/95, keď skončil šiesty. Chuť si však môže napraviť vo finále FA Cupu, v ktorom nastúpi proti Chelsea. Ešte predtým však zohrá dôležitú úlohu v poslednom kole ligy, keď privíta Watford. Ten je v tabuľke na prvom mieste pod čiarou s horším skóre ako má Aston Villa iba o jediný gól. Villans nastúpia na záver na pôde West Hamu. V hre o záchranu je ešte aj 19. Bournemouth, ktorý má rovnaký rozdiel skóre -27 ako Watford a strelil viac gólov. The Cherries čaká v nedeľu duel na trávniku Evertonu.