Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Banská Bystrica musí v prípade postupu do Fortuna ligy nájsť štadión

Zápas Banskej Bystrice a Serede, archívne foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V Banskej Bystrici sa v súčasnosti rekonštruuje armádny štadión SNP na Štiavničkách.

Banská Bystrica 9. júna (TASR) – Líder druhej futbalovej ligy MFK Dukla Banská Bystrica rieši dilemu, v ktorom meste by v prípade postupu do Fortuna ligy hral svoje domáce zápasy. V Banskej Bystrici totiž žiadny zo štadiónov nespĺňa základné podmienky pre odohratie najvyššej súťaže.

Ak by si mužstvo spod Urpína udržalo prvú priečku po skrátenom programe II. ligy a uspelo by aj v následnej baráži, bude musieť vedenie klubu vyriešiť otázku dejiska domácich fortunaligových stretnutí.

„V Banskej Bystrici nie je štadión ani na druhú ligu. Problémy máme už so samotnými tréningami. Musíme využívať menšie okolité malé štadióny a ihriská od Kremničky cez Malachov, Rakytovce, Hornú Mičinú a v podstate všetky okolité dediny. To je hlavný problém, ktorý chceme, aby sa do roka vyriešil," uviedol pre TASR generálny manažér MFK Dukla Banská Bystrica Milan Smädo.

A–mužstvo bude dohrávať jarnú časť súťaže na štadióne vo Zvolene, no ten vyhovuje iba podmienkam druhej ligy. „Žiaľ, Zvolen nespĺňa podmienky, aby sa tam mohla hrať prvá liga. Je to veľký problém, ktorým sa chceme zaoberať až vtedy, keď do najvyššej súťaže postúpime," povedal Smädo.

V Banskej Bystrici sa v súčasnosti rekonštruuje armádny štadión SNP na Štiavničkách. Ten sa premenuje na Národný atletický štadión, avšak bude vyhovovať aj podmienkam a pravidlám, ktoré vyžaduje Únia ligových klubov a Slovenský futbalový zväz.

"Od Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica máme prísľub, že na ich štadióne budeme môcť hrať futbal od 1. mája budúceho roka. Tak nám to na všetkých stretnutiach a rokovaniach vedenie armádnej Dukly deklarovalo. Druhou otázkou je, čo prinesie koronakríza. Môže priniesť spomalenie výstavby, keďže rekonštrukcia štadióne je závislá od viacerých komponentov," prízvukuje Smädo.

Vedenie MFK Dukla Banská Bystrica tak v  sezóne 2020/2021 musí zvažovať viacero alternatív. Druhú ligu bude môcť hrať vo Zvolene, v prípade postupu do Fortuna ligy prichádzajú do úvahy najbližšie štadióny v Podbrezovej a Žiari nad Hronom.

"Ekonomická situácia je ťažká. Niektorí sponzori odišli, ale niektorí pribudli, hlavne z Banskej Bystrice, ktorým na futbale v tomto meste záleží, čo si veľmi vážime," konštatoval Smädo. Ten si uvedomuje, že pre futbalové kluby z najvyššej slovenskej súťaže, ktoré nemôžu hrať zápasy v domácich podmienkach, sú ekonomicky najvýhodnejšie ponuky zo vzdialenejších miest. V prípade Banskej Bystrice sú to Zlaté Moravce alebo Ružomberok.

V MFK Dukla sa obávajú aj najbližšej zimnej prípravy. "V Banskej Bystrici nemáme umelú trávu, čo je obrovský hendikep. Futbal sme hrali počas tohtoročnej zimy od Nitry po Podbrezovú. Trénovať sme mohli na umelej tráve tiež len mimo Banskej Bystrice alebo na starej umelej tráve v mestskej časti Radvaň. Tá je však v dezolátnom stave. Najbližšiu zimu už nebude k dispozícii vôbec. S mládežou sme prežívali peklo a ďalšie nás ešte čaká o pár mesiacov," dodal Smädo, ktorý sa vynasnaží počas tohto roka urýchliť výstavbu tréningového ihriska s umelou trávou v mestskej časti Kremnička, kde MFK Dukla Banská Bystrica vybojovala postup do druhej ligy.