Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bývalého generálneho sekretára FIFA Valckeho uznali vinným z korupcie

Na archívnej snímke z 24. júla 2015 generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valcke počas tlačovej konferencie v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Valckeho uznali vinným z pozmeňovania dokumentov v prípade predaja televíznych práv za majstrovstvá sveta pre spoločnosti v Taliansku a Grécku.

Bellinzona 30. októbra (TASR) - Bývalého generálneho sekretára Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jeromea Valckeho uznali vo Švajčiarsku vinným z korupcie. Dostal podmienečný trest na 120 dní a musí zaplatiť FIFA 1,75 milióna eur. V inom prípade, v ktorom taktiež figurovalo Valckeho meno, naopak oslobodili prezidenta Parížu St. Germain Nássira al-Chelaifího.

Valckeho uznali vinným z pozmeňovania dokumentov v prípade predaja televíznych práv za majstrovstvá sveta pre spoločnosti v Taliansku a Grécku. V prípade podplácania a zlého hospodárenia ho oslobodili. Francúz pôsobil ako generálny sekretár v rokoch 2007-2015.

Prezidenta PSG obvinili z nabádania Valckeho k páchaniu trestnej činnosti pri predaji práv katarskej televíznej spoločnosti, no vypočul si oslobodzujúci verdikt. "Dnešný verdikt je zadosťučinením. Obnovil moju vieru v právny štát a spravodlivý proces po štyroch rokoch nepodložených obvinení a neustálych snáh poškodiť moje reputáciu," citovala al-Chelaifího agentúra AP.