Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Čeferin skritizoval plán šéfa Realu Madrid na vytvorenie svetovej ligy

Aleksander Čeferin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tento projekt má byť konkurenciou pre MS klubov, ktoré FIFA plánuje od roku 2021 zmeniť z každoročného turnaja siedmich tímov na 24-členné podujatie.

Nyon 6. decembra (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie UEFA Aleksander Čeferin ostro skritizoval plán šéfa Realu Madrid Florentina Pereza na vznik svetovej klubovej súťaže. Podľa neho sa pokúša o vytvorenie "sebeckej a egoistickej" schémy, ktorá by zničila futbal.

Perez podľa Financial Times už údajne oslovil viacerých finančníkov, aby podporili zriadenie dvoch svetových líg. V oboch by malo účinkovať po 20 tímov. Tento projekt má byť konkurenciou pre MS klubov, ktoré FIFA plánuje od roku 2021 zmeniť z každoročného turnaja siedmich tímov na 24-členné podujatie. Konalo by sa každé štyri roky.

"Už som čítal o tomto šialenom pláne," uviedol Čeferin k návrhu Pereza. "Ak je pravdivý, prichádza iba od jediného klubového prezidenta a iba ťažko by sa dal vymyslieť sebeckejší a egoistickejší systém. Jednoznačne by to zničilo futbal na celom svete a to iba pre prospech malej skupiny ľudí."

Perez minulý mesiac navštívil prezidenta FIFA Gianniho Infantina ako šéf novovytvorenej Svetovej asociácie futbalových klubov (WFCA), ktorá chce byť protiváhou FIFA v ochrane záujmov klubov. Elitné tímy by mali podľa šéfa Realu vytvoriť novú súťaž. "Našťastie je vo futbale ešte dostatok zdravého rozumu na to, aby zabránil uspieť takejto bláznivej predstave. V skutočnosti je to tak pritiahnuté za vlasy, že ani nemôžem uveriť tomu, že niekto o tom môže snívať," reagoval Čeferin podľa AP.