Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

V šlágri 24. kola remíza Slovana v Košiciach a výhra poslednej Nitry

Na snímke vpravo hráč Košíc Boris Sekulič, vľavo hráč Slovana Lukáš Pauschek Foto: TASR/František Iván

V ďalšom zápase futbalisti Prešova prehrali na domácej pôde so Senicou 0:1.

Košice 2. apríla (TASR) - Obidve mužstvá začali opatrne, pozorne bránili a pokúšali sa o rýchle protiútoky. O prvú strelu medzi tri žrde sa postaral domáci Karaš, no s jeho zakončením spoza šestnástky si Putnocký bez väčších problémov poradil. O tri minúty neskôr zastavil Viazanka v šestnástke hostí nedovolene Pauschek a hlavný arbiter nariadil pokutový kop. Loptu na biely bod si postavil domáci kapitán Šinglár, ale Putnocký jeho úmysel vystihol. Na opačnej strane nebezpečne pohrozil po peknom vysunutí Peltier, Tofiloski podržal svoj tím. V ďalšom priebehu obidve družstvá pokračovali v pozornej defenzíve a čakali na chybu súpera. V 21. minúte napriahol z prvej po krížnej prihrávke Halenár, trafil iba bočnú sieť Tofiloského bránky. Až do 37. minúty si ani jeden z tímov nevypracoval výraznejšiu príležitosť, no hosťujúci Pauschek zahral rukou vo vlastnej šestnástke a hlavný arbiter po druhý raz ukázal na biely bod. Z neho sa už nepomýlil Oumar Diaby a otvoril skóre duelu - 1:0.

Do druhého dejstva vstúpili obidva tímy so zmenami v zostave. Prvú šancu si vypracovali v 49. minúte "belasí", ale zakončenie Peltiera skončilo iba na ľavej žrdi Tofiloského brány. V 63. minúte sa však ten istý hráč už nepomýlil a po peknom vysunutí strelou po zemi prekonal košického gólmana - 1:1. Hostia ožili, zrýchlili prihrávku, ale žlto-modrí ich nepúšťali do zakončenia. V 72. minúte sa domáci obranca Tóth dostal až do vnútra šestnástky, prešiel cez dvoch hráčov, no tesne pred tým ako stihol zakončiť, stroskotal na obrancovi Slovana. O desať minút neskôr sa dostal do úniku Oumar Diaby, jeho zakončenie v ideálnej pozícii však dokázal Putnocký vyraziť nad bránku. Deľbu bodov už nezmenila ani ďalekonosná strela Halenára v 88. minúte zápasu, s ktorou si Tofiloski bez problémov poradil.



MFK Košice - Slovan Bratislava 1:1 (1:0)



Góly: 37. O. Diaby (11 m) - 63. Peltier. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Sekulič, Bašista, Viazanko - Soumah, Pauschek, 5322 divákov

Zostavy a striedania:

MFK Košice: Tofiloski - Tóth, Ostojič, Bašista (57. Kavka), Sekulič - Šinglár, Hovančík - Viazanko, Karaš (46. Bukata), Matič (90. K. Diaby) - O. Diaby

Slovan Bratislava: Putnocký - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Pauschek (46. Lukšík) - Kladrubský, Soumah (75. Milinkovič) - Žofčák, Halenár, Hlohovský (46. Kopúnek) - Peltier


Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner Košíc: "Kolega zhodnotil zápas výstižne a objektívne. Vzhľadom na počasie a terén sme videli na slovenské pomery špičkový zápas. Keby takto chceli hrať všetky mužstvá, tak som presvedčený, že by diváci chodili vo väčšom počte na štadióny. Som veľmi milo prekvapený, že ich dnes prišlo toľko. Slovan je síce lákadlom, ale i my sme prispeli svojou troškou."



Samuel Slovák, tréner Slovana: "Dnes mohli diváci vidieť zaujímavý zápas prvého s druhým, teda aj na kvalitnej úrovni. Bol to zápas dvoch polčasov, v prvom boli lepšie Košice, v druhom zasa my. Výsledok je teda spravodlivý. Napriek tomu, že sa hralo na ťažkom teréne, tak tam bolo i veľa kvalitných okamihov. So zápasom i výsledkom som spokojný."




---------------------

1. FC Tatran Prešov - FK Senica 0:1 (0:1)



Hráči FK Senica
Foto: TASR/Michal Svítok
Prešov v prvom polčase pokračoval v nepresvedčivom výkone z predchádzajúceho kola na ihrisku Slovana. Domáci nebrali na vedomie hosťujúcu hrozbu v podobe dvoch rýchlych rohov a už v 10. minúte inkasovali. Brankár Tatrana Diviš prvú strelu iba vyrazil a pohotový Štepanovský zblízka skóroval. V náznaku šance sa ocitol na opačnom konci Papaj, avšak preloboval bránku Záhorákov. V 20. minúte Novákovu hlavičku po centri Papaja Švenger vyrazil. Medzišestnástkový futbal pokračoval a v závere polčasu prepásol domáci Marcin šancu, keď zbytočne vytrelil, avšak iba do hosťujúceho obrancu Wijlaarsa. Tesne pred prestávkou prišlo vynútené striedanie na strane Senice, keď zraneného brankára Švengera, ktorého fauloval domáci Jacko, musel vystriedať Šulla.

V druhom polčase bola evidentná snaha Prešovčanov o vyrovnanie, lenže v globále to bola z ich strany úplná bieda. Za zmienku stoja iba niektoré šance - Gergelova strela z dobrej pozície tesne vedľa, Krobove zakončenie po zemi, ale iba do brankára Šullu a Kolbasove nožničky zblízka, ktorým však chýbala razancia. Hostia pohrozili z protiútokov. Brabec sa nepresadil sám proti domácemu brankárovi, Diviš hlavičkoval z 5 metrov vedľa a tomu istému hráčovi po rýchlom protiútoku chýbali pri zakončení centimetre. Prešov ešte nedal na jar gól z hry a nič sa na tom nezmenilo ani v tomto zápase.

Gól: 10. Štepanovský. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Novák, Jacko, Kolbas, Krob - Kóňa, Štepanovský, Jirásek, 1050 divákov

Zostavy a striedania:

Prešov: Jakub Diviš – Kolbas, Jacko, Brezinský, Krob - Lipták (84. Augustín) - Papaj (46. Jakovlev), Marcin (64. Dolný), Gergel, Poliaček - Novák

Senica: Švenger (43. Šulla) – Wijlaars, Pavlík, Brabec, Mráz - Jaroslav Diviš (90. Krajčík), Jirásek, Kóňa, Štepanovský - Kalabiška (81. Diarrassouba), Piroška


Hlasy po zápase:

Ladislav Totkovič, tréner Prešova: "Hráme o záchranu, no na ihrisku to veľmi vidieť nebolo. Chýbala mi agresivita a viac vyhraných osobných súbojov. Upozorňoval som hráčov na silné štandardky hostí, no aj tak sme po jednej z nich inkasovali. V druhom polčase si už akoby neverili, stred neexistoval a nakopávané lopty k ničomu neviedli. Najviac ma mrzí slabý úvod, v ktorom sme vlastne dostali rozhodujúci gól."

Vladimír Koník, tréner Senice: "Čakali sme ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo. Futbalu neprial ťažký terén. My sme však podali jeden zodpovedný výkon a zaslúžene vyhrali. Chlapci ukázali, že vedia behať aj bojovať. Chcem od nich už aby začali vyhrávať aj doma, nie iba na ihriskách súperov."

--------------

MŠK Žilina - Spartak Trnava 1:1 (1:1)



Na snímke domáci brankár Žiliny Martin Dúbravka inkasuje úvodný gól v zápase 24. kola futbalovej Corgoň ligy MŠK Žilina - FC Spartak Trnava
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Prvýkrát vážnejšie zahrmelo v šestnástke Trnavy v 9. minúte, keď Nunesov center z priameho kopu dopadol až na trávnik, brankár Rusov ho podbehol, ale nikto zo Žilinčanov sa k lopte nedostal skôr ako hosťujúca obrana. Krajšie to bolo o tri minúty, Barčík našiel v šestnástke výborne nabiehajúceho Picha, ten si urobil priestor, vystrelil do protipohybu brankára, no ten loptu vykopol nohami. V 15. minúte predviedol na hranici žilinskej šestnástky strelu z otočky Mikovič, ale vôbec netrafil priestor bránky. O dve minúty neskôr však ten istý hráč na seba v šestnástke naviazal dvoch obrancov, priťukol loptu voľnému Ciprysovi a ten z rozbehu zblízka nedal Dúbravkovi žiadnu šancu. V 26. minúte mohol vyrovnať Pich, Barčík mu pekne sklepol centrovanú loptu, no half-volej žilinského útočníka Rusov vyrazil. Po polhodine hry sa peknou strelou z hranice šestnástky predviedol Barčík, ale ľavačkou roztriasol iba brvno. Krátko na to na druhej strane brankár Dúbravka takmer nespracoval "malú domov", nechýbalo veľa a Mikovič by sa dostal k ľahkému gólu. Ale v 34. minúte to konečne prišlo, Mravcovu strelu spoza vápna zblokovala obrana, Pich sa dostal k odrazenej lopte, vystrelil k žrdi a Žilina po 518-tich minútach konečne skórovala.

Ďalšie zaujímavosti pod Dubňom pokračovali až po prestávke. Bol to aj Barčíkov priamy kop v 51. minúte, ktorý Rusov vyboxoval a Nunes následne pravačkou strieľal asi dva metre vedľa. V 59. minúte Nunes zahrával aj priamy kop zo sľubnej pozície, ale loptu príliš nadvihol. O štyri minúty v tom bol opäť Barčík, jeho tvrdú strelu brankár Rusov iba nemotorne vyrazil pred seba, no Pich s obrancom na chrbte ju doraziť nedokázal. Po skrumáži Žilinčania signalizovali ruku v pokutovom území, ale pískal sa iba rohový kop. Po ňom unikli do brejku Mikovič s Ciprysom, druhého menovaného domáca obrana zastavila v poslednej chvíli. S prichádzajúcim záverom sa na ihrisku začala stupňovať aj nervozita. Žilina mala jasnú prevahu a po peknej kombinácii v 75. minúte sa ocitol na hranici pokutového územia v streleckej pozícii stopér Akakpo, ale zaváhal a radšej loptu vrátil dozadu, čo diváci na tribúnach odmenili veľavravným povzdychom. Neuspelo ani prečíslenie Bella s Barčíkom v 79. minúte, a tak sa mal chlieb lámať v samom závere. No a lámal sa rovným dielom, rozhodujúci gól nepadol, Žilina remizovala s Trnavou 1:1.

Góly: 34. Pich - 18. Ciprys. Rozhodoval: Jaška, ŽK: Mravec, Mihalík, Bello - Ciprys, Grabež, Mikovič, 1732 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, Nunes - Mravec (87. Pečovský) - Mihalík (46. Angelovič), Bello (81. Paur), Barčík, Pich - Majtán

Trnava: Rusov - Janečka, P. Čarnota, Karhan, Grabež - Augustini (81. Mikinič) - Sabo (85. Lietava), Hodúr, Kaščák, Ciprys (88. Tomaček) - Mikovič


Hlasy po zápase:

Štefan Tarkovič, tréner Žiliny: "Trnava bola teda aspoň v prvom polčase asi prvé mužstvo, ktoré tu v tomto roku hralo aj dopredu. Preto bol futbal zaujímavejší. Čo sa týka nášho výkonu, opäť sme súpera prestrieľali, no zahodili sme veľa šancí. Konečne sme však dali aspoň jeden gól. S výsledkom však spokojný nie som. Zápas s Trnavou bol špecifický asi preto, že o týždeň sa s ňou stretneme znova v Slovenskom pohári, ktorý je pre oba tímy veľmi dôležitý."

Peter Zelenský, tréner Trnavy: "Bolo nám jasné, že v Žiline nás čaká ťažký zápas. Viac sme sa zamerali na defenzívu, i keď podľa môjho názoru sme v druhom polčase bránili až príliš. Bál som sa, že tam urobíme nejaké chyby. V prvom polčase to však bolo z našej strany celkom dobré. Výsledok 1:1 v Žiline je koniec-koncov pre nás cenný."

----------------

Dukla B. Bystrica - AS Trenčín 0:0



Zľava Aldo Omar Baez (Trenčín) a Fabián Slančík z Dukly Banská Bystrica
Foto: TASR/Dušan Hein
Na Štiavničky síce veľa divákov nezavítalo, no na pomerne dobrom teréne sa hral svieži futbal, a tak mohli aj ľutovať. V prvom polčase si viac zaslúžili ísť do vedenia hostia, najmä preto že spálili najväčšiu šancu. V 29. min po centri Kubíka sa hlavou oprel do lopty Adi a trafil ľavú žrď Borošovej bránky. Prvá príležitosť sa však zrodila oveľa skôr, keď úvodnú desaťminútovku zakončil pokus hosťujúceho Kubíka, ktorú v poslednej chvíli zblokoval Adámik. Trenčania sa častejšie dostávali do nádejného zakončenia a najmä z Kubíka vyžarovala chuť sťažiť Borošovi brankársky život. Snahu po góle nebolo možno uprieť ani Adimu, okrem žrde sa v 35. min uvoľnil s otočkou a prinútil Boroša k zákroku. Domáci vychádzali z pozornej obrane, v ktorej svojím 400. zápasom v lige vyčnieval najskúsenejší Poljovka. Dukle štrajkovala najmä finálna fáza poznačená nepresným zakončením. V 20. min brejk Slančíka nezužitkoval Turňa so strelou ponad a onedlho Slančík prvýkrát, no slabúčko, trafil medzi tri žrde.

V prvom polčase stihol ešte Peňaška hlavičkou natiahnuť Volešáka v bránke a účet príležitostí zavŕšil v 43. min asi z ôsmich metrov nepresným pokusom vedľa domáci Pančík. Po zmene strán to bol práve Pančík, ktorý v 48. min vystrašil Volešáka strelou po zemi spoza šestnástky. Vzruch priniesla aj hrúbka brankára Volešáka, pri rozohrávke nastrelil v 59. min Slančíka, stihol však ešte zakročiť. Predčasne sa z gólu tešili diváci v 60. min, no schladila ich ofsajdová zástavka rozhodcu. Tlak domácich narastal o to viac, o čo sa Trenčania dopúšťali nepresností. Po rohu Hlinku skončila lopta s pomocou brankára Volešáka v 68. min na žrdi, gól mal na nohe aj Brašeň o minútu neskôr po vyrazenej strele Slančíka, mieril však vedľa. Obe mužstvá sa vo zvyšnom čase prekonávali v bojovnosti, na strelenie gólu však mali príliš ďaleko.

Rozhodca Leško, ŽK: Brašeň, Pančík - Kubík, ČK: 90+. Adi, 860 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Turňa, Poljovka, Adámik, Savič - Brašeň (81. Považanec), Hlinka, Pančík, Hučko - Slančík (89. Šovčík), Peňaška (75. Vrána)

AS Trenčín: Volešák - Čögley, Da Silva, Bednárik - Baez - Mazan (87. Ďuriška), Lobotka, Štefánik (75. William), Mazáň - Adi, Kubík


Hlasy po zápase:

Norbert Hrnčár, kouč B. Bystrice: "Chceli sme vyhrať, diváci videli výborný futbal, osobitne na takom ťažkom teréne. K futbalu patria góly, nepadli, no aspoň množstvo šancí mohlo zaujať. Ukázali sme hernú tvár, mrzí nás len, že sme nestrelili góly. Som presvedčený, že príde čas, ked budú padať, Pracujeme na tom, mužstvo má svoju fazónu a silu. Klobúk dole pred Martinom Poljovkom a jeho 400. zápasom v slovenskej lige. Škoda, že sa neodmenil víťazstvom, no dobré je aj to, že sme neinkasovali."

Adrián Guľa, tréner Trenčína: "Videli sme zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvej časti sme boli dominantnejší, kombinačnejší, aj so šancami na gól. V druhom polčase prichádzalo k väčším stratám, boli sme pod väčším nebezpečenstvom, napriek tomu sme hrozili pri kontra útokoch. Remíza je podľa počtu šancí spravodlivá, bod si vážim, síce sme túžili po víťazstve, no asi málo. Oceniť treba aj divákov, že v takomto počasí a na takom ťažkom teréne prišli vôbec na futbal."

Martin Poljovka, rekordér v slovenskej lige so 400 štartami: "Dva rozdielne polčasy, v prvom mal Trenčín viac z hry, bol kompaktnejší, neustále hrozil z kontier. Po zmene strán sme boli lepší, s dvoma, tromi tutovkami. Za druhopolčasovú aktivitu sme si víťazstvo zaslúžili, no z remízy nie sme smutní. Po dlhom čase som sa ocitol v základe, možno mi chýbala zápasová istota, no v tomto veku som vďačný za každú minútu na ihrisku. Vypomohol som, lebo bolo treba. Okolo mojej štvorstovky bolo trochu vzruchu, ja som len rád, že som štarty zaokrúhlil. Na tomto čísle možno nezostanem, ak bude šanca, métu trochu natiahnem. Jubileum je aj ocenenie mojej práce, veď takáto dlhovekosť nie je úplne bežná."



-------------

FC Nitra - MFK Ružomberok 3:0 (0:0)



Po štyroch jarných prehrách Nitrania už súrne potrebovali získať tri body. V úvodnej 15-minútovke sa zastreľovali Ružomberčania Lupták s Maslom a z domácej strany Cleber. V 18. minúte poslal dobrú loptu pred bránku Cleber, Benčík a ani Mičic na ňu nedosiahli. O minútu na opačnej strane pálil z priameho kopu nad Bielak. Otvoriť skóre mohol v 21. minúte hosťujúci Maslo, domáci gólman mu však jeho hlavičku zneškodnil. Na druhej strane kontrovali Cleber s Beníčkom, Práznovský však Cleberov pokus zblokoval na roh a po rohu ešte Tawamba hlavičkoval nad. Po polhodine hry mal gól na kopačke aktívny Cleber, jeho strela sa však od žrde odrazila späť do ihriska.

Nasledovali hluché minúty a až po zmene strán v 52. minúte pohrozili Nitrana, keď po akcii Clebera trestuhodne zblízka nedal Tawamba. O dve minúty pred Cleberom zachraňoval Greššák. Domáci potom zavarili po rohu Kutru, loptu do siete však nedostali Cicman, Benčík a ani Kolmokov. V 68. minúte sa už Nitra dočkala, keď po štandardke Kutru zakončoval Benčík. O štyri minúty už bolo 2:0, Cleber posunul Mičicovi a ten krásnou strelou prekonal Zicha. Ružomberok mal v závere dve šance na zmenu skóre. Po rohu však neuspeli Práznovský s Maslom a potom nedal ani do poloprázdnej bránky Ďubek. Výsledok tak pečatil z 11 m Cleber, keď Peševski v 16-tke fauloval Tawambu.

Góly: 68. Benčík, 72. Mičic, 89. Cleber (z 11 m). Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Benčík, Šmehyl - Peševski, 720 divákov

Zostavy a striedania:

Nitra: Chudý – Cicman, Kaspřák, Kolmokov, Mičic - Šimončič - Cleber (90.+ Král), Kutra, Tawamba, Turčák (69. Šmehyl) - Benčík (79. Zošák)

Ružomberok: Zich – Maslo, Práznovský, Greššák, Ondrek (87. Mulumba) - Nagy - Lupták (74. Peševski), Bielak, Ďubek, Almaský (74. Serečin) - Zreľák


Hlasy po zápase:

Jozef Vukušič, tréner Nitry: "Toto prvé víťazstvo na jar je veľmi dôležité. Od začiatku sme išli za víťazstvom. Prvý polčas nás obchádzalo šťastie, nastrelili sme aj žrď. Myslím si, že sme sa potom zaslúžene dostali do vedenia a potom sme už hrali uvoľnenejšie, čoho výsledkom boli ďalšie góly. Som veľmi spokojný a dúfam, že nám to dodá energiu do ďalších bojov."

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Dnes sme videli veľmi dobrý zápas. Obidve mužstvá chceli hrať útočne a išli za víťazstvom. Nitra potvrdila, že nepovedala ešte posledné slovo v boji o záchranu. My sme hrali aktívne smerom dopredu až do inkasovaného gólu. Diváci si určite prišli na svoje."


Tabuľka futbalovej Corgoň ligy po 24. kole /bez zápasu Spartak Myjava - ViOn Zlaté Moravce/:



1. Slovan Bratislava 24 14 7 3 44:21 49

2. AS Trenčín 24 10 9 5 37:26 39

3. MFK Košice 24 11 6 7 34:26 39

4. FK Senica 24 11 6 7 30:23 39

5. MFK Ružomberok 24 9 7 8 25:28 34

6. MŠK Žilina 24 6 13 5 25:17 31

7. ViOn Zlaté Moravce 23 8 7 8 32:31 31

8. Dukla B. Bystrica 24 6 10 8 20:21 28

9. Spartak Myjava 23 7 6 10 30:31 27

10. Spartak Trnava 24 5 8 11 22:40 23

11. Tatran Prešov 24 6 5 13 16:35 23

12. FC Nitra 24 6 4 14 27:43 22*



* - Nitre po skončení sezóny odrátajú 3 body