Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Trnava aj Banská Bystrica zvíťazili 1:0 v 12. kole Corgoň ligy

Na snímke vľavo hráč FC Spartak Trnava Mattic Maruško a hráč FK Senica Juraj Piroska Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Víťazný gól Trnavy strelil v 78. minúte Peter Štepanovský.

Trnava 28. septembra (TASR) - V sobotňajšom krajskom derby 12. kola Corgoň ligy 2013/2014 zvíťazili futbalisti Spartaka Trnava nad FK Senica 1:0. Víťazný gól strelil v 78. minúte Peter Štepanovský, ktorý po prvom polčase nahradil na ihrisku zraneného kapitána Romana Procházku.

Prvú vážnu príležitosť mal v 19. minúte Procházka, ku ktorému sa so šťastím dostala lopta po Pavlíkovej hlavičke "domov", no trafil iba Šullu. Senický brankár po tvrdom kontakte s domácim kapitánom potreboval ošetrenie, pokračoval však v zápase. V 25. minúte po šľapáku na priebojného Tsoumoua mali hostia výhodu nepriameho kopu vo výhodnej pozícii, strelu Pirosku zvnútra šestnástky však zblokoval múr a následne Filipko aj s obrancom nepríjemnú situáciu vyriešili. V 31. minúte Augustini tvrdo napriahol z 25 metrov a Šulla loptu bravúrne vyrazil na roh. V 44. minúte si hostia vypracovali najkrajšiu akciu prvého polčasu, ktorej chýbala už len gólová bodka. Hiago šikovne uvoľnil do tutovky Diviša, ktorý však nemal presnú mušku a vnútri pokutového územia prekopol bránu. Na konci trojminútového nadstavenia Tsoumou prešiel stredom obrany Spartaka ako nôž maslom, no hodil si dlhú loptu a v páde namieril ľavačkou len do bočnej siete.

V 55. minúte roztlieskal divákov striedajúci Štepanovský, ktorého delovka presvišťala tesne vedľa pravého vinkla. Trnavčania po hodine hry v krátkom úseku pritlačili súpera, ale strely Mikoviča ako aj ďalšie pološance neznamenali pre súpera vážne nebezpečenstvo. Naopak, Seničania v 70. minúte nevyužili už tretiu "gólovku". Tsoumou si v šestnástke s prehľadom položil brániaceho hráča a naservíroval loptu Piroskovi, ktorý však trestuhodne minul odkrytú bránu. Na opačnej strane ihriska sa aktívny Štepanovský ešte len zastreľoval, keď zatriasol spojnicou žrdí. V 78. minúte však už mal dôvod na radosť, keď po prízemnom centri Grabeža jemným dotykom s loptou otvoril zblízka skóre - 1:0. Spartak sa v závere zahryzol do súpera a hosťom pomohlo brvno po pokuse Hodeka, ktorý mohol definitívne rozhodnúť. Tri body zostali po bojovnom výkone doma, ale oba tímy ukázali len priemerný výkon.

Štepanovský tretiu šancu premenil na gól, dal ho "svojej" Senici

Hrdinom zápasu 12. kola futbalovej Corgoň ligy 2013/2014 Spartak Trnava - FK Senica (1:0) bol domáci krídelník Peter Štepanovský. Na ihrisko prišiel v druhom polčase namiesto zraneného kapitána Romana Procházku a presným zásahom v 78. minúte rozhodol o cennom trojbodovom zisku pre domáci tím.

Najskôr pri dvoch šanciach nemal potrebné strelecké šťastie. "Mal som už predtým dve dobré strely, prvá išla vedľa a druhá do brvna. Povedal som si, že keď príde tretia šanca, tak z nej musí byť gól. Som rád, že som to tam dotlačil aj s pomocou súperovho obrancu Brabca," opísal Štepanovský svoj druhý presný zásah v tejto sezóne, ktorý paradoxne dosiahol proti svojmu "materskému" klubu. V Trnave je totiž 25-ročný krídelník na hosťovaní s opciou na prestup práve zo Senice. "Teší ma, že som dal gól Seničanom, ktorí ma nechceli. Preto som teraz tu a hrám za Spartak," dodal.

Sobotňajší zápas na Štadióne Antona Malatinského futbalovou krásou príliš nenadchol. Hostia mali tri čisté šance, postupne však zlyhali Tsouma, Diviš a tiež Piroska. "Bílí andeli" mali viac z hry, ale v koncovke boli dlho jaloví. Až prišiel prízemný center Grabeža z ľavej strany a Štepanovský bol na správnom mieste. "Senica hrala na nakopávané lopty, ktoré sme dobre zachytávali. Nám to tam padlo, takže sme šťastní. Bol to ťažký zápas, viac súbojový ako krásny." Gól potešil Štepanovského aj z toho dôvodu, že v minulom kole pri domácej prehre so Slovanom Bratislava (1:3) zapríčinil jeden z presných zásahov súpera. "Proti Slovanu som spravil chybu, po ktorej sme dostali gól, takže som ju chcel odčiniť. A tiež ukázať trénerovi, že patrím do základnej zostavy."

Najbližšie už 5. októbra čaká na Spartak Trnava ďalší ligový zápas v Trenčíne. "Trenčín hrá kombinačný a rýchly futbal. Musíme sa na zápas pripraviť a zvládnuť ho. Myslím si, že určite máme mužstvo na to, aby sme hrali v hornej polovici tabuľky. Musíme to každým kolom potvrdzovať a získavať body," uzavrel Štepanovský.



sumár - 12. kolo CL:

Spartak Trnava - FK Senica 1:0 (0:0)

Gól: 78. Štepanovský. Rozhodoval: Matúš, ŽK: Adámik, Tóth, Janečka, Chovanec, Hodek - Čermák, Jirásek, Habánek, 2812 divákov.

Zostavy a striedania:

Spartak Trnava: Filipko - Tóth, Adámik, Janečka, Grabež - Augustini, Procházka (46. Štepanovský), Maruško (38. Sabo), Chovanec - Hodek, Mikovič (73. Poznar)

FK Senica: Šulla - Habánek, Pavlík, Brabec, Čermák (88. Križko) - Kóňa - Diviš (85. Jakubov), Piroska, Jirásek (85. Opiela), Hiago - Tsoumou


Hlasy po zápase:

Juraj Jarábek, tréner Spartaka: "V peknej futbalovej atmosfére sme hrali proti kvalitnému súperovi. Senica má silnejší káder, ale naši hráči ukázali charakter, srdce a bojovnosť. Mali sme šťastie, že súper svoje šance nepremenil, čím by zrejme 'zavraždil' zápas. My sme čakali na našu šancu. Najskôr trafil Štepanovský brvno a potom prišlo vykúpenie v podobe jeho gólu. Ceníme si tri body a sme spokojní."



Eduard Pagáč, tréner Senice: "Gratulujem Trnave k víťazstvu, aj keď sa nerodilo ľahko. O osude zápasu rozhodli tri naše nepremenené šance. Hlavne Piroskova nás veľmi mrzí, lebo po nej sa zlomil zápas. Trnava strelila gól, ktorý padol po individuálnej chybe."



Peter Štepanovský, stredopoliar Trnavy a autor víťazného gólu: "Mal som už predtým dve dobré strely, prvá išla vedľa a druhá do brvna. Povedal som si, že keď príde tretia šanca, tak z nej musí byť gól. Som rád, že som to tam dotlačil aj s pomocou súperovho obrancu Brabca. Senica hrala na nakopávané lopty, ktoré sme dobre zachytávali. Nám to tam padlo, takže sme šťastní."

Tomáš Kóňa, kapitán Senice: "Chceli sme zabodovať, lebo už tri zápasy sme nevyhrali. Mali sme na to, aby sme dnes minimálne remizovali, ale nepremenili sme šance. Dnes sme mali tri stopercentné, nedali sme, takže sme nemali nárok pomýšľať na výhru. Trnava nás neprekvapila, buldodžou vôľou to dotiahla do víťazného konca."

----------------------

Bystrica zvíťazila nad Myjavou



Hráči Dukly
Foto: TASR/Dušan Hein
Banská Bystrica 28. septembra (TASR) - Domáci mali tabuľkovo oproti súperovi podstatne horšie postavenie, no skóre aktívnejšie hlavne preto, že v Myjave zvíťazili vysoko so štyrmi gólmi. Prvý polčas odvety však strelecky vyznel mizerne. Narazili na seba nepriepustné defenzívy, v útoku zasa obe mužstvá prepadali hlavne v nepresnosti. Chýbala finálna prihrávka, rýchla kombinácia a takých akcií akú vymysleli hostia v 29. min bolo pramálo. Na jej konci sa ocitol Kukoľ, no opäť ho zabrzdil slabý dôraz a nepresnosť. Hosťujúci brankár Solnička nemal veľa práce rovnako ako náprotivok Boroš. Len v 42. min sa viac zapotil, keď Slančík vyslal na neho tečovanú strelu. Inak sa diváci v hľadisku viacmenej nudili, nezrodila sa ani jedna vážnejšia šanca, len akési chabé náznaky.

V 9. min ľahkonohý Chrien nestihol na hrote zakončiť, z Myjavčanov sa ako prvý usiloval Kosík, keď jeho hlavičku Boroš nezakryl do náručia. Peňaškova hlavička ponad brvno v 13. min, alebo Jurčov pokus v 25. min, ktorý Solnička len vyrazil, či Jurčovo pekné uvoľnenie so strelou z uhla o 10 minút neskôr, ktorú vytlačil Boroš na roh príliš nebezpečne nevyzerali, no aspoň trochu potešili nenáročného diváka. Po zmene strán len zástavka postranného signalizujúca ofsajd zabránila gólu po spolupráci Slančíka a Jurča. V 54. min nepresne zakončil hosťujúci Kosík a všetko nasvedčovalo na to, že obraz hry sa oproti prvému polčasu príliš nezmení. V 62. min však takmer zahrmelo z jasného neba, keď Pekár prekrásne vystrelil a trafil ľavú žrď Borošovej bránky. Aj spolupráca Ľuptáka a Jurča v 70. min si žiadala presnejšie zakončenie. Až dlhý nákop Považanca do pokutového územia v 74. min a Vajdove pohotové zakončenie prinieslo vytúžený gól a v konečnom dôsledku trojbodový zisk Dukly na piaty pokus za sebou.


Dukla B. Bystrica - Spartak Myjava 1:0 (0:0)

Gól: 74. Vajda. Rozhodca Valášek, ŽK: Ľupták - Šulek, 2230 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Vajda, Nosko, Teixeira - Ľupták - Turňa, Chrien (57. Brašeň), Považanec, Peňaška (84. Savič) - Slančík (88. Podstavek), Jurčo

Spartak Myjava: Solnička - Siva, Černáček, Častulin, Lukšík (80. Urgela) - Marček - Daniel (74. Kuračka), Šulek (84. Bruško), Pekár, Kukoľ - Kosík



Norbert Hrnčár, kouč B. Bystrice: "Súhlasím s tým, že to bol zápas o prvom góle, kto ho skôr strelil, získal obrovskú výhodu a boli sme to my. Asi aj preto sme zaslúžene zvíťazili. Veľa situácií sme však nezvládli, hlavne keď sme šli do prečíslenia. V šestnástke sme boli nepresní, chýbala finálna prihrávka, no tešíme sa z víťazstva nad nepríjemným súperom."

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Dreli sme, bol to typický zápas o prvom góle na ťažkom teréne. Zvonku to nebolo vidieť, no bol zlý, dostanete šmyk vtedy, keď máte čistú loptu, hráči sa sťažovali, nevedeli, čo si majú obuť. Našej hre chýbal akýsi drajv, navyše, nezvyknem hovoriť o rozhodcoch, no Valášek má proti nám iný meter ako na súpera, už to musím povedať, stalo sa to viackrát, aj keď teraz neovplyvnil zápas."

Patrik Vajda, autor jediného gólu: "Chráničom som ho strelil, už som sa chcel vrátiť späť, videl som však, že Kubo Považanec si prebral loptu, zostal som a oplatilo sa. Chcel som sa trénerovi odvďačiť za šancu, ktorú som dostal, teraz dúfam, že ma opäť postaví. Inak Myjava bola nepríjemná, my sme sa snažili hlavne neinkasovať a dúfali sme, že nám niečo v útoku padne."

Martin Černáček, kapitán Myjavy:"Domáci mali viac vyložených šancí, asi zaslúžene vyhrali, urobili v ofenzíve viac ako my. My sme prestali byť silní na lopte, dosť prihrávok kazíme a súperovi ponúkame možnosť na brejky. Pykali sme po štandardke a na ten gól sme už nevedeli odpovedať."

----------------------

FC Nitra - AS Trenčín 1:1 (1:1)



Nitra 28. septembra (TASR) - Po minulotýždňovom úspechu so Senicou chceli Nitrania zaknihovať ďalšie víťazstvo. Domáci začali aktívne, keď po Cleberovomm peknom uvoľnení pálil Turčák z dobrej pozície veľmi nepresne. V 5. minúte Nitra už viedla, keď sa hlavou presadil Čermák. Po štvrťhodine hry sa vo výhodnej streleckej pozícii opäť ocitol Turčák, opäť ale netrafil bránku. Potom sa k slovu dostali aj Trenčania. Baézova strela bola nepresná a koncovka Williama skončila na hornej sieti. Nitrania kontrovali hlavičkou Bagiho, ale Volešák bol pozorný. V 43. minúte Trenčín vyrovnal, keď po zaváhaní domácej obrany skóroval van Kessel.

Hneď po zmene strán spálil šancu Nitran Bagi a na opačnej strane ho napodobnil Baéz. Efektívne zakončenie predviedol potom Cleber, lopta si však cestu do bránky nenašla. V 72. minúte po štandardke hlavičkoval nad Bagi a o dve minúty si so strelou Vestenického poradil brankár hostí. Trenčín potom domácim zavaril, no van Kessel a ani Baéz úspešní neboli. Rozhodnúť mohol v 82. minúte striedajúci Vestenický, no sám pred Volešákom trestuhodne zaváhal. Dve minúty pred koncom gólman hostí vychytal aj Boszoráda, a keď sa neujal ani pokus Maleca na druhej strane, zápas sa skončil deľbou bodov.


Góly: 5. Čermák - 43. van Kessel. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Kaspřák - Baéz, 690 divákov

Zostavy a striedania:

Nitra: Peniš – Kolbas, Kaspřák, Šimončič, Mičic (19. Sanchez) – Bagi, Gajdoš - Hála (56. Vestenický), Čermák (65. Boszorád), Turčák – Cleber

Trenčín: Volešák – Čögley, Kleščík, Rundič, Mazáň – Baéz (81. Bariš) - van Kessel, Holúbek (89. Bero), William, Hajradinovič - Malec


Hlasy po zápase:

Vladimír Koník, tréner Nitry: Mali sme dobrý vstup do zápasu a snažili sme sa zobrať Trenčínu to, čo má silné. Druhý polčas bol celkom slušný, obidve mužstvá sa snažili streliť gól. Mužstvo už zdvíha hlavu a je sebavedomejšie, remíza tomuto zápasu sluší."

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Hrali sme proti disciplinovanému súperovi. V prvom polčase sme mali držanie lopty oveľa lepšie ako domáci. V druhom polčase to bol zápas hore-dole. Domáci mali väčšie šance a preto si myslím, že remíza je spravodlivá."

-----------------

ViOn Zlaté Moravce - MFK Košice 1:1 (0:0)



Zlaté Moravce 28. septembra (TASR) - Úvodná polhodina zápasu priniesla obojstranne otvorený a útočný futbal s množstvom streleckých príležitostí. V 10. min Pintér z priameho kopu asi z 25 m neprekvapil košického brankára Tofiloského. Po štvrťhodine hry hosťujúci Duda rozohral rohový kop a pred Ostoičom v poslednej chvíli zachraňoval Pintér. Na opačnej strane Babic nabil Obročníkovi, ktorého prudka strela preletela ponad brvno brány hostí. V 17. min sa dostal ku strele Viazanko, ale jeho strelu spoza šestnástky kryl pozorný M. Kuciak. V 21. min poslal Sekulič prudký center do pokutového územia, Diabymu chýbal v koncovke povestný krôčik. Vzápäti z asi 20 m strieľal Bukata, Kuciak jeho dobre mierenú strelu vyrazil na rohový kop. V 28. min prišla pekná akcia domácich po osi Mazan - Pribula - Szabó, posledne menovaný sám pred Tofiloskim však trestuhodne z piatich metrov netrafil bránu. V závere prvého polčasu skúšal šťastie Duda, jeho strela z priameho kopu však ani neprešla ku brankárovi Kuciakovi.

Úvodnú príležitosť v druhom polčase mali Košičania, v 55. min Bašista z ideálnej parkety z priameho kopu mieril nad Kuciakovu bránu. Na opačnej strane sa k strele neodhodlali ani Orávik, ani Babic. V týchto momentoch sa tlak domácich stupňoval. V 57. min si na Bolinhov center nabehol Pintér, ale lopta z jeho hlavy tesne minula Tofiloského bránu. Do vedenia išli domáci v 64. min, keď Orávik rozohral rohový kop a Pintér pohotovou hlavičkou nedal košickému brankárovi šancu. V 66. min ponúkol Bolinha krásnou prihrávkou šancu Orávikovi, ale jeho strelu kryl Tofiloski. V 68. min Orávik s Pribulom rozohrali štandardnú situáciu, lopta sa dostala k Obročníkovi, ktorého prudká hlavička len tesne minula cieľ. Vyrovnanie priniesla 73. min, keď Bukata peknou strelou z 25 m prekonal Kuciaka. V 76. min opäť Bukata vystrelil spoza šestnástky, Kuciak v poslednej chvíli loptu vytesnil na rohový kop. V 84. min mohli poslať domácich do vedenia Bernáth a Chren, ale Tofiloski bol nepriestrelný. V hektickom závere sa viac ako hralo rozdávali žlté karty a tak sa stretnutie napokon skončilo spravodlivou deľbou bodov.


Góly: 64. Pintér - 73. Bukata. Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Pavlenda, Pintér, Bolinha, Obročník - Šinglár, Tofiloski, 1240 divákov.

Zostavy a striedania:

ViOn Zlaté Moravce: - Pavlenda, Chrapan, Pintér, Candrák - Obročník - Orávik, Babic, Pribula (79. Chren), Mazan (58. Bolinha) - Szabó (83. Bernáth)


MFK Košice: Tofiloski - Ostoič, Kavka, Bašista, Sekulič - Šinglár - Viazanko, Gáll (68. Kubík), Duda (89. Hovančík), Bukata - O. Diaby (61. Hastič)

Hlasy po zápase:

Dušan Liba, tréner ViOn-u: "Škoda veľkej šance Szaba, z ktorej musí dať hráč gól. Naše chcenie bolo dnes iba po šestnástku. Chceli sme vyhrať, ale remíza je spravodlivá. Košice si dnes nezaslúžili prehrať."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Do zápasu sme vstúpili aktívne. Prvý polčas bol z našej strany celkom dobrý. Po zmene strán to už nebolo ono, na môj vkus to bol príliš otvorený futbal. Som rád nakoniec za tento bod."


---------------

MŠK Žilina - MFK Ružomberok 2:3 (1:1)



Na snímke vľavo Issiaka Bello (Žilina) dáva nožničky Lukášovi Greššákovi (Ružomberok)
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Žilina 28. septembra (TASR) - Pod Dubňom začali lepšie hostia. Už v štvrtej minúte musel domáci brankár Dúbravka riešiť nebezpečnú situáciu po Zošákovom výbornom centri do šestnástky, ktorý padol presne pred nabiehajúceho Tawambu. Žilinský gólman bol napokon pri lopte včas. O tri minúty neskôr po Ďubekovom rohu hlavou zakončoval Zreľák, ale žilinská obranca loptu zblokovala. Ružomberok však pokračoval, v 10. minúte predviedol Lačný so Zošákom krásnu akciu a stopér Akakpo zasiahol už v poslednej chvíli. O sedem minút neskôr mohol po ďalšej peknej kombinácii skórovať Lačný, ale jeho dobrú technickú strelu Dúbravka končekmi prstov napokon vyškriabal. V 28. minúte sa v súboji s Lačným nepekne zranil domáci Bello, vyzeralo to škaredo a vo veľkých bolestiach ho odniesli z hracej plochy, na trávniku ho nahradil Paur. O štyri minúty neskôr sa Žilina nečakane dostala do vedenia. Majtán z ľavej strany poslal presný center na hlavu Mihálika a ten sa nepomýlil - 1:0. V 43. minúte pri priamom kope Švarku zažiaril hosťujúci brankár Nikolič, gólovú strelu efektne vytlačil nad brvno. Keď sa už zdalo, že prvý polčas sa skončí, v druhej minúte nadstaveného času urobila domáca obrana zbytočnú chybu, ktorá po hlavičkovom "biliarde" vyústila až k vyrovnávajúcemu gólu Ďubeka - 1:1.

Po zmene strán sa viac snažili domáci. Mihálikova strela v 52. minúte síce narobila v ružomberskej šestnástke zmätok, ale defenzíva hostí si poradila. Neskôr sa opäť bravúrne predviedol brankár Nikolič, keď zlikvidoval Pečovského delovku. Po hodine hry Škvarka skvelým centrom poslal do šatne Majtána, ale ten hlavičkoval privysoko. No a v 68. minúte prišla studená sprcha pre domácich, keď sa po ďalšej hrubej chybe žilinskej obrany zmocnil lopty Lačný a pohodlne prekonal brankára Dúbravku - 1:2. To však nebolo všetko, pretože Ružomberok sa chystal na ďalší úder. Ten prišiel v 83. minúte po rohovom kope, keď žilinská obrana nechala hlavičkovať úplne voľného Zreľáka - 1:3. Zdalo sa, že domáci sú definitívne zlomení a že zápas sa už bude iba dohrávať, ale po tvrdej strele Pečovského v nadstavenom čase si domáce tribúny predsa len ešte zakričali, Žilina znížila na 2:3 a v posledných sekundách dokonca mohla aj vyrovnať, ale Maboukov volej skončil vedľa a mávaný bol ofsajd. Ružomberok teda v regionálnom derby vyhral na pôde Žiliny.


Góly: 32. Mihálik, 90.+ Pečovský - 45.2 Ďubek, 68. Lačný, 83. Zreľák. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Majtán (Žilina), 1826 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Akakpo, Vavro, Hučko (71. Guba) - Pečovský - Mihálik, Bello (29. Paur), Škvarka, Pich - Majtán (84. Gergel)

Ružomberok: Nikolič - Adamovič, Greššák, Nosek, P. Maslo - Zošák (73. Lupták) - Zreľák, Tawamba, Ďubek (87. Mehremič), Nagy - Lačný (90.+ Lovás)


Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Nezachytili sme vstup do stretnutia, nedostali sme sa do tempa, napriek tomu sa nám podarilo streliť gól, ktorý nám pomohol. Mali sme pridať ďalší, ale namiesto toho sme v závere polčasu inkasovali a s chlapcami to zatriaslo. V kabíne sme zvýšili hlas a v druhom polčase sme herne začali lepšie, no vo finálnej fáze sme zápas nezlomili. Súper z ojedinelého úniku strelil gól a dostal nás do kolien. Ospravedlňujeme sa fanúšikom, ktorí prišli. Zo zápasu potrebujeme vyvodiť jednoznačné závery. Chýbajú v našej hre emócie, srdiečko a túžba bojovať za Žilinu, aj za cenu zranení."

Jozef Vukušič, tréner Ružomberka: "Víťazstvo si veľmi vážim, vyhrali sme proti kvalitnému súperovi. Svoju hernú kvalitu potvrdil aj v tomto zápase, no my sme sa poučili z prvého vzájomného duelu, v ktorom sme doťahovali remízu v závere zápasu. Posilnili sme stred zálohy, čím sme eliminovali silné stránky Žiliny. Domáci zaslúžene viedli, ale potom sme skvalitnili finálnu fázu, dali sme góly a vedenie nám psychicky pomohlo. Dať v Žiline tri góly sa rovná zaslúženému víťazstvu."