Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Trnava už aj s Ristovskim, DAC chystá na Partizan nový systém

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Odvety 2. predkola sú na programe na budúci týždeň.

Bratislava 21. júla (TASR) – Najvyššia slovenská futbalová súťaž Fortuna liga má trojnásobné zastúpenie v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy, ktorého úvodné zápasy sú na programe vo štvrtok. Trnavský Spartak i MŠK Žilina potvrdili v 1. predkole rolu favoritov proti maltskej Moste, resp. gruzínskej Dile Gori. Pre DAC sa púť pohárovou Európou začína až v tejto fáze.

Spartak nastúpi proti rumunskému Sepsi najskôr doma, čo by rád využil na vytvorenie si solídnej pozície do odvety. Čaká ho tím, ktorý v uplynulom ročníku najvyššej domácej súťaži obsadil štvrté miesto a v jeho kádri figuruje aj slovenský stopér a bývalý hráč bratislavského Slovana Branislav Niňaj. Trnavčanov teší, že môžu počítať so severomacedónskym útočníkom Milanom Ristovskim, ktorý po jarnom hosťovaní zakotvil v Spartaku na trvalý prestup.

„Verím v našu kvalitu. Na ihrisku dáme do toho všetko, od trénerov až po fanúšikov. Chceme v prvom rade ukázať dobrú hru, bojovať o každú loptu, o každý gól, aby sme ukázali, že Trnava je skutočne dobrý tím s budúcnosťou," povedal pre klubový web Ristovski, ktorý videl oba zápasy 1. predkola.

V ňom sa andeli na postup nadreli, na Malte prehrali 2:3 a doma zvíťazili 2:0, no v závere odvety sa triasli o výsledok. „Videl som oba zápasy a ako Trnava hrala. Podľa môjho názoru je to celkom normálne na úvod sezóny. Je to futbal a tímy z úvodu hľadajú svoju formu. Stáva sa, že 70 minút hráte dobre, no vo zvyšku zápasu prídu aj chyby. Čo je najdôležitejšie, postúpili sme do ďalšieho predkola," dodal Ristovski.

Žilina cestuje na Cyprus, kde ju čaká konfrontácia s tamojším vicemajstrom uplynulej sezóny Apollonom Limassol.

„Na konci sezóny som povedal, že ťažké zápasy nás môžu posunúť. Mužstvo je kvalitnejšie a sebavedomejšie. Sú pred nami anglické týždne, musíme dobre vyrotovať zostavu, aby boli všetci v ideálnej prevádzkovej teplote. Po gruzínskom protivníkovi nás čaká ďalší kvalitný, cyperský tím. Proti Dila Gori v odvete, ktorú niektorí považovali iba za pasívne bránenie, sme odbehali dokopy 122 kilometrov. To je dôkaz, že chalani to odmakali," povedal tréner MŠK Pavol Staňo, ktorý dúfa, že horúce počasie a nemožnosť hrať tempo futbal nebude pre jeho zverencov problém.

„Počasie by pre nás nemal byť problém, v to dúfam. Limassol má nového trénera, odohral iba dva prípravné zápasy. Každopádne je to kvalitný tím s dobrými individualitami. Hrajú dosť kolmo do útoku, na to si treba dať pozor. Ja verím chalanom, že domov prinesieme výsledok, ktorý nám bude dávať pred domácim duelom šancu na postup."

DAC začína na horúcej pôde v Belehrade proti Partizanu. Pre klub zo Žitného ostrova to bude 22. stretnutie na európskej pohárovej scéne. Vlani sa cez islandský Hafnarfjördur a český Jablonec prebojoval až do 3. predkola Európskej ligy, kde mu stopku vystavil rakúsky Linz.

„Sme na novú sezónu pripravení, tešíme sa na Partizan. Vieme, že je favorit, ale sme optimisti. Potrebujeme dobrý tímový duch a ukázať kvalitu," povedal tréner DAC Antal Németh.

Kapitán mužstva Dominik Kružliak prezradil, že osemnásobného srbského šampióna sa pokúsia zaskočiť novým systémom. „Tešíme sa na Partizan. Prípravu sme smerovali na štart sezóny a na tento zápas. Skúšame nový systém, aby sme mohli súpera prekvapiť. Treba v prvom zápas uhrať dobrý výsledok, aby sme mohli potom hrať o postup. Partizan je favorit, ale verím, že ho prekvapíme.“

Odvety 2. predkola sú na programe na budúci týždeň. Trnavu v prípade postupu čaká v 3. predkole víťaz súboja medzi Sutjeskou Nikšič a Maccabi Tel Aviv, Žilina by po prekonaní cyperskej prekážky nastúpila proti víťazovi súboja medzi Hajdukom Split a Tobolom Kostanaj. Ak sa kvalifikuje DAC, stretne sa s lepším z dvojice FK Soči - FK Kešla.

Program 1. zápasov 2. predkola EKL:

19.00 FC SPARTAK TRNAVA - Sepsi OSK /rozhodujú: Stojanov - Kolev, Maksimov (všetci Bul.)/

19.00 Apollon Limassol - MŠK ŽILINA /Luca - Lunardon, Ercolani (všetci S. Maríno)/

21.00 Partizan Belehrad - DAC DUNAJSKÁ STREDA /Maae - Norgaard, Lynge Mastrup (všetci Dán.)/

15.00 Ararat Jerevan - Slask Vroclav

15.00 FC Astana - Aris Solún

16.30 AEL Limassol - Vllaznia Škodra

17.30 FK Panevezys - Vojvodina Novi Sad

18.00 Austria Viedeň - Breidablik

18.00 Gzira United - NK Rijeka

18.00 FK Karabach - Ironi Ašdod

18.00 KuPS Kuopio - Vorskla Poltava

18.00 FK Molde - Servette Ženeva

18.00 Olimpija Ľubľana - FC Birkirkara

18.00 FS Riga - Puskás Akadémia

18.00 FK Soči - FK Kešla

18.30 Dinamo Tbilisi - Maccabi Haifa

18.30 FK Dudelange - Bohemians Dublin

18.45 Elfsborg - Milsami Orhei

18.45 Hammarby IF - NK Maribor

19.00 FK Laci - Universitatea Craiova

19.00 CSKA Sofia - FK Liepaja

19.00 Dinamo Batumi - BATE Borisov

19.00 FC Kodaň - Torpedo Žodino

19.00 Lokomotiv Plovdiv - 1. FC Slovácko

19.00 Petrocub Hincesti - Sivasspor

19.00 Viktoria Plzeň - Dinamo Brest

19.00 Riga FC - FK Škendija

19.00 FK Suduva - Raków Čenstochová

19.00 FC Teuta - Inter Escaldes

20.00 Arda Kardžali - Hapoel Beer Sheva

20.00 HB Tórshavn - Budučnost Podgorica

20.00 Škupi Skopje - FC Santa Clara

20.15 FC Bazilej - Partizani Tirana

20.00 FCSB - Šachťor Karaganda

20.30 FC Larne - AGF Aarhus

20.30 KAA Gent - Valerenga IF

20.30 Sutjeska Nikšič - Maccabi Tel Aviv

20.30 Velež Mostar - AEK Atény

20.45 FC Aberdeen - BK Häcken

20.45 FC Hibernian - FC Santa Coloma

20.45 Linfield Belfast - Borac Banja Luka

21.00 Hafnarfjordur - Rosenborg Trondheim

21.00 FK Drita - Feyenoord Rotterdam

21.00 FC Dundalk - Levadia Tallinn

21.00 Hajduk Split - Tobol Kostanaj

21.00 Pogoň Štetín - NK Osijek

21.00 Újpest Budapešť - FC Vaduz

21.00 Valur Reykjavík - Bodö/Glimt

21.30 Šachťor Soligorsk - Fola Esch