Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Slovan postúpil cez Feronikeli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Slovan pricestoval do Kosova bez vykartovaného Ljubičiča, no so Šporarom, ktorý v uplynulom ligovom zápase nehral.

Priština 30. júla (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v dnešnej odvete 2. predkola Európskej ligy na ihrisku kosovského KF Feronikeli 2:0 a po triumfe 2:1 na Tehelnom poli postúpili do ďalšej fázy. Skóre otvoril v 19. minúte Vernon De Marco, po prestávke pridal druhý gól David Holman.

V treťom predkole Európskej ligy narazí Slovan na zdolaný tím z 2. predkola Ligy majstrov. Bude to buď írsky FC Dundalk, alebo azerbajdžanský FK Karabach, ich vzájomný zápas je na programe v stredu 31. júla. Prvé zápasy 3. predkola Európskej ligy sú na programe vo štvrtok 8. augusta, odvety o týždeň neskôr 15. augusta.

Slovan pricestoval do Kosova bez vykartovaného Ljubičiča, no so Šporarom, ktorý v uplynulom ligovom zápase nehral. "Belasí" mali od začiatku zápasu prevahu, loptu držali častejšie na kopačkách. Hrali trpezlivo, no prvú väčšiu šancu mali domáci po 14. minútach.

Po centri z pravej strany minul loptu tesne Hoti, hneď po ňom pálil nebezpečne z uhla Hoxha. V 19. minúte však nacentroval sprava Holman a De Marco vyskočil v šestnástke najvyššie - 0:1. V 34. mohli vyhrávať Bratislavčania už o dva góly, no Šporar len tesne nedočiahol na strieľanú prihrávku de Kampsa.

Do druhého polčasu vstúpili zverenci Jána Kozáka opäť aktívne. Hneď v jeho úvode mali možnosť štandardnej situácie, Moha z dobrej vzdialenosti tesne prestrelil. V 54. minúte už však Slovanu vyšla akcia, keď Šporar poslal loptu Holmanovi a maďarský reprezentant ju poslal do siete domácich po druhý raz - 0:2.

Greif vzápätí na druhej strane zneškodnil veľkú šancu Fazliuovi. "Belasí" však mali zápas aj naďalej pod kontrolou a jediná veľká šanca domácich v 2. polčase ich nevyviedla z miery. Naopak, na druhej strane mohol zvýšiť po peknej individuálnej akcii Šporar. Slovan si v závere pohodlne postrážil svoj triumf a po prvý raz v tejto sezóne v pohárovej Európe neinkasoval.


Odvetný zápas 2. predkola EL 2019/2020:



KF Feronikeli - ŠK Slovan Bratislava 0:2 (0:1)

Góly: 19. De Marco, 54. Holman. Rozhodovali: Frid - Yakobov, Barbiro (všetci Izr.), ŽK: Prekazi, Hoti, Islami, Topalli- De Marco, Bajrič, ČK: 87. Zeka (Feronikeli)

Feronikeli: Smakiqi - Islami (68. Topalli), Prekazi, Lladrovci, Hoxha - Bojku (60. Zeka), Fazliu, Dabiqaj - Carioca, Hoti (77. Krkotič) - Rexha

Slovan: Greif - Medveděv, Abena, Božikov, De Marco - Bajrič (83. Strelec), De Kamps - Holman (64. Nono) - Daniel (71. Ratao), Šporar, Moha


Tréner futbalistov ŠK Slovan Bratislava Ján Kozák mladší je spokojný, ako sa mužstvo pod jeho vedením posúva dopredu. Kormidelník pochválil svojich zverencov najmä za to, že splnili do bodky taktické zámery.

Po triumfe 2:1 na Tehelnom poli Slovan potreboval od úvodu chytiť zápas pevne za pačesy. "Vedeli sme, že začiatok bude dôležitý, pretože domáci boli tí, ktorí potrebovali vyhrať. Úvodných 20 minút nebolo ľahkých, boli tam nejaké skrumáže, ale chalani to zvládli výborne," povedal Kozák pre klubový web.

Dočasný tréner "belasých" má zatiaľ na lavičke stopercentnú bilanciu. Mužstvo viedol v prvom domácom zápase EL, zvíťazil s ním aj v sobotu vo Fortuna lige nad Michalovcami, okrem toho Kozák doviedol cez víkend k triumfu 4:0 nad Skalicou aj B-mužstvo. "Veci, na ktorých sme pracovali posledné dva dni, preniesli hráči na ihrisko a splnili to, čo sme si povedali ešte pred zápasom. Najviac ma teší, že hráči vnímajú, čo od nich chceme a dnes v podstate do bodky splnili taktické zámery," dodal Kozák.

Slovan mal zápas proti kosovskému majstrovi úplne pod kontrolou. Domáci sa v druhom polčase viac uchyľovali k tvrdej hre ako k "futbalovosti", no Slovan mal aj tak niekoľko dobrých šancí na zveľadenie triumfu. "Niektorí by si možno želali aj viac gólov, ale vo futbale sú dôležité víťazstvá. V prvom rade treba pracovať na automatizmoch v defenzíve a organizácii hry, postupne príde aj viac gólov, no musíte mať základ, od ktorého sa môžete odraziť ďalej. Myslím si, že dnes sme urobili ďalší krok dopredu."

Kozáka okrem dobrej defenzívy potešil fakt, že Slovan domácim okrem dvoch zaváhaní v defenzíve prakticky nič nedovolil. Slovenský majster sa tak môže tešiť na tretie predkolo, súpera spozná v stredu. Stretne s jedným z dvojice FC Dundalk - FK Karabach. "Prial som si, aby v druhom polčase bolo na domácich tribúnach ticho, čo sa aj skutočne stalo. Aj domáci priaznivci cítili, že zápas máme pod kontrolou a neverili v obrat," uzavrel dočasný tréner Slovana.